Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

27 Ιουλίου 1830: Στη Γαλλία ξεσπά η Ιουλιανή Επανάσταση

Στη Γαλ­λία, η κατά­στα­ση είναι και πάλι εκρη­κτι­κή. Η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της παλι­νόρ­θω­σης που εγκα­θι­δρύ­θη­κε μετά την ήττα της Γαλ­λι­κής αστι­κής επα­νά­στα­σης (1789) είχε οδη­γή­σει σε οικο­νο­μι­κή εξα­θλί­ω­ση τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Ο βασι­λιάς Κάρο­λος Ι΄ με την κυβέρ­νη­σή του επι­χει­ρού­σε να ανα­στη­λώ­σει τα προ­νό­μια της φεου­δαρ­χί­ας και των αρι­στο­κρα­τών. Οι κινή­σεις του ωστό­σο συνά­ντη­σαν την έντο­νη αντί­δρα­ση της ανερ­χό­με­νης αστι­κής τάξης. Στις εκλο­γές του Ιού­νη 1830 οι μοναρ­χι­κοί κατα­ψη­φί­ζο­νται. Στις 25 Ιού­λη ο βασι­λιάς υπο­γρά­φει διά­ταγ­μα με το οποίο δια­λύ­ε­ται η Βου­λή, μειώ­νε­ται ο αριθ­μός των βου­λευ­τών και περιο­ρί­ζε­ται το δικαί­ω­μα ψήφου. Ουσια­στι­κά δικαί­ω­μα ψήφου έχουν οι μεγα­λο­κτη­μα­τί­ες και όσοι κατά­γο­νται από οίκους ευγε­νών. Απα­γο­ρεύ­ε­ται επί­σης η έκδο­ση εφη­με­ρί­δων χωρίς την άδεια των αρχών.

Η δημο­σί­ευ­ση του δια­τάγ­μα­τος προ­κα­λεί στο Παρί­σι θύελ­λα αγα­νά­κτη­σης. Στις 26 Ιού­λη το βρά­δυ στους παρι­σι­νούς δρό­μους ο λαός συγκρού­ε­ται με την αστυ­νο­μία. Στις 27 οι δια­δη­λώ­σεις στους δρό­μους κατα­λή­γουν σε ένο­πλη εξέ­γερ­ση με το σύν­θη­μα να προ­στα­τευ­τεί ο Κατα­στα­τι­κός Χάρ­της και να αντι­κα­τα­στα­θεί η κυβέρ­νη­ση. Το Παρί­σι γεμί­ζει οδο­φράγ­μα­τα. Τα περισ­σό­τε­ρα από αυτά στή­νο­νται στο προ­ά­στιο Σεντ Αντουάν και σε άλλες εργα­τι­κές συνοι­κί­ες. Ετσι άρχι­σε η Ιου­λια­νή Επανάσταση.

Στις 29 Ιού­λη ο ξεση­κω­μέ­νος λαός κυρί­ευ­σε μετά από μάχη τα ανά­κτο­ρα του Κερα­μει­κού, όπου υψώ­θη­κε η τρί­χρω­μη σημαία, το σύμ­βο­λο της επα­νά­στα­σης του 1789. Ο βασι­λιάς ανα­γκά­στη­κε να παραι­τη­θεί υπέρ του εγγο­νού του.

Η σημα­σία της Ιου­λια­νής επα­νά­στα­σης συνο­ψί­ζε­ται στο ότι γκρέ­μι­σε την πολι­τι­κή κυριαρ­χία της αρι­στο­κρα­τί­ας των ευγε­νών και στα­μά­τη­σε τις προ­σπά­θειες που γίνο­νταν για να απο­κα­τα­στα­θούν, με τη μια ή την άλλη μορ­φή, οι φεου­δαρ­χι­κοί, απο­λυ­ταρ­χι­κοί θεσμοί. Η εξου­σία πέρα­σε τώρα ορι­στι­κά από τους ευγε­νείς στην αστι­κή τάξη. Ετσι στη Γαλ­λία εγκα­θι­δρύ­θη­κε αστι­κή μοναρχία.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο