Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

28η Οκτωβρίου – ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προς Γ. Μπουτάρη: Δε συνεορτάζουμε με αυτούς που συνεργάστηκαν με τους ναζί

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κ. Μακεδονίας δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της πόλης όπως ανακοινώνει σε επιστολή της του προς το δήμαρχο.

Παρατίθεται η επιστολή:

«Λάβαμε την πρόσκλησή σας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους.

Αν και εκτιμάμε το γεγονός ότι επιτέλους μετά από 7 δεκαετίες ο δήμος τιμά την απελευθέρωση της πόλης, δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε επειδή:

1. Καλείτε και την οργάνωση ΕΔΕΣ Θεσσαλονίκης, αν και είναι γνωστό ότι ΕΔΕΣ υπήρξε μόνο στην Ήπειρο. Με την αποχώρηση των κατακτητών, όλες οι οργανώσεις των συνεργατών του κατακτητή μετονομάστηκαν σε ΕΔΕΣ, πράγμα που διαπιστώναμε τακτικά εμείς, βλέποντας πρώην ταγματασφαλίτες να καταθέτουν στεφάνια σαν εκπρόσωποι του ΕΔΕΣ. Να σημειώσουμε ότι σε άλλη ανάλογη περίπτωση, σας είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει γι’ αυτό το ζήτημα.

Πώς θα μπορούσαμε να συνεορτάζουμε με την οργάνωσή αυτών που στην υπηρεσία των κατακτητών έκαναν τη σκλαβιά μας πιο οδυνηρή και εκτελούσαν τους συγγενείς και φίλους μας αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

2. Οι εκδηλώσεις γίνονται ερήμην της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-ΔΣΕ, της οργάνωσης των ίδιων των αγωνιστών και απογόνων τους, η οποία οργάνωση εκπροσωπεί τους απελευθερωτές της πόλης, ενώ έχει και πλούσιο αρχειακό υλικό.

3. Δεν τονίζεται και ουσιαστικά επισκιάζεται το ότι η πόλη ελευθερώθηκε από το λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση των διοργανωτών των εκδηλώσεων. Απαιτούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».