Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

28η Οκτωβρίου 1940: Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άρχιζε…

Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτω­βρί­ου 1940 ο Ιτα­λός Πρέ­σβης Ε. Γκρά­τσι επι­δί­δει στον Έλλη­να δικτά­το­ρα Ι. Μετα­ξά τηλε­γρα­φι­κή δια­κοί­νω­ση, με την οποία η φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση της Ιτα­λί­ας, που βρι­σκό­ταν σε εμπό­λε­μη κατά­στα­ση με την Βρε­τα­νία, απαι­τού­σε ‑ως «έμπρα­κτη» από­δει­ξη της ουδε­τε­ρό­τη­τας της Ελλά­δας- να της επι­τρα­πεί να κατα­λά­βει στρα­τιω­τι­κά ορι­σμέ­νες θέσεις στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επί ελλη­νι­κού εδά­φους (δίχως να προσ­διο­ρί­ζει ποιες).

Η επί­δο­ση του τελε­σι­γρά­φου ήταν ουσια­στι­κά μια τυπι­κή υπό­θε­ση, δεδο­μέ­νου ότι οι απαι­τή­σεις της ιτα­λι­κής πλευ­ράς ήταν εξω­φρε­νι­κές, αόρι­στα δια­τυ­πω­μέ­νες, ενώ έδι­ναν περι­θώ­ριο μόλις 3 ωρών για την απο­δο­χή ή την απόρ­ρι­ψή τους. Η επί­θε­ση ήταν προ­α­πο­φα­σι­σμέ­νη. Αυτό εξη­γεί και την αντί­δρα­ση του Μετα­ξά, ο οποί­ος δεν έκα­νε τίπο­τε άλλο από το να ανα­γνω­ρί­σει την κατά­στα­ση: «Alors, c’est la guerre» [σ.σ. ώστε έχου­με πόλε­μο]» ήταν η απά­ντη­ση που έδω­σε στον Ιτα­λό Πρέ­σβη. Ο ελλη­νοϊ­τα­λι­κός πόλε­μος άρχιζε.

Η επι­λο­γή στρα­το­πέ­δου στη νέα ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κή δια­μά­χη που είχε ξεσπά­σει δεν είχε να κάνει με τις ιδε­ο­λο­γι­κές συγ­γέ­νειες της τεταρ­το­αυ­γου­στια­νής δικτα­το­ρί­ας, αλλά με τα στρα­τη­γι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης και τους δεσμούς που είχε ανα­πτύ­ξει με το βρε­τα­νι­κό κεφά­λαιο. «Είμε­θα ουδέ­τε­ροι», δήλω­νε ο Μετα­ξάς σε δημο­σιο­γρά­φο της βρε­τα­νι­κής εφη­με­ρί­δας Daily Telegraph το Μάη του 1940, «εφ’ όσον χρό­νον η Αγγλία θέλει να είμε­θα ουδέ­τε­ροι. Τίπο­τα δεν κάνο­με χωρίς συνεν­νό­η­σιν με την Αγγλία και, τις περισ­σό­τε­ρες φορές, ό,τι κάνο­με γίνε­ται κατά σύστα­σιν ή παρά­κλη­σιν της Αγγλίας…Η Ελλάς είναι ζωτι­κό τμή­μα της αγγλι­κής αυτο­κρα­το­ρι­κής άμυ­νας. Η Ελλάς είναι έτοι­μη να συμ­με­τά­σχη στην άμυ­να αυτή, που είναι και άμυ­να της ιδί­ας ακεραιότητος».

Όπως απο­δεί­χθη­κε πάντως στην κατο­χή, η αστι­κή τάξη της χώρας μας δεν είχε καμιά διά­θε­ση για ουσια­στι­κή αντί­στα­ση. Την αντί­στα­ση την έκα­νε ο ίδιος ο λαός μέσα από το ΕΑΜ και με μπρο­στά­ρη το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας.

Πηγή: 902. gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο