Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο της ΚΝΕ

🚩  «Μένουμε δυνατοί – περνάμε στην αντεπίθεση.
Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!»


🔻  Την Παρασκευή 17 Ιούλη αρχίζουν οι εκδηλώσεις στο Στόμιο
🔻  Το Σάββατο 18 Ιούλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Μένουμε δυνατοί – περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!».
Αυτό το μήνυμα μεταφέρει το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που δίνει ραντεβού στο Στόμιο της Λάρισας .

ℹ️  Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 20.30, στο χώρο της κατασκήνωσης, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ 3

Νέοι και νέες από όλη τη χώρα θα ενώσουν τις φωνές τους στο καθιερωμένο ραντεβού της ΚΝΕ, για να βροντοφωνάξουν ότι δεν θα πληρώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης και να καταδικάσουν την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην ευρύτερη περιοχή εξάλλου υπάρχουν βάσεις και στρατόπεδα ενταγμένα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που μετράνε εκατοντάδες εγκλήματα, πολέμους και επεμβάσεις.

Παράλληλα, αποτελεί ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές από την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος του τόπου μας, αφού η ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου είναι ένα κομμάτι ζωντανής Ιστορίας της θρυλικής δεκαετίας του ’40, με τη δράση εκεί της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης), αλλά και το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στο χωριό Αμπελάκια.

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ 1

Με όλα τα μέτρα προστασίας

Το φετινό Διήμερο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες για την προστασία της δημόσιας υγείας, παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατασκηνωτών και θα ισχύσει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο:

 • Στο χώρο θα υπάρχει ιατρείο και ομάδα γιατρών για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, με γνώση και εξειδίκευση σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού.
 • Για προληπτικούς λόγους δεν θα συμμετάσχουν όσοι, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή συγκατοικούν με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Προφανώς, όσοι εμφανίσουν τυχόν συμπτώματα του κορονοϊού (όπως πυρετό, βήχα κ.λπ.) δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν.
 • Στις μετακινήσεις που θα γίνουν με τα πούλμαν, θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και, ακολουθώντας τις οδηγίες, η πληρότητα δεν θα ξεπερνά τον επιτρεπόμενο αριθμό ανά λεωφορείο.
 • Σε όσες εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Διημέρου, τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ με αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας θα φροντίσουν να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις.
 • Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εστίαση των κατασκηνωτών, θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, ενώ οι σύντροφοι που θα έχουν ευθύνη στον συγκεκριμένο τομέα θα είναι εφοδιασμένοι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 • Ο χώρος της κατασκήνωσης θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων της ατομικής υγιεινής. Ενδεικτικά, έχει εξασφαλιστεί επιπλέον υποδομή για τουαλέτες που θα καθαρίζονται συχνά από ειδικό συνεργείο με τα κατάλληλα απολυμαντικά μέσα. Θα υπάρχουν σε πολλά σημεία της κατασκήνωσης χώροι με σαπούνι και απολυμαντικό. Θα υπάρχουν αυξημένες ομάδες καθαριότητας, με σκοπό τον σχολαστικό και τακτικό καθαρισμό όλων των χώρων, των επιφανειών κ.λπ.

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ 2

Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας, ο κάθε κατασκηνωτής, όπως συμβαίνει και σε κάθε Διήμερο, θα πρέπει σε από πριν συνεννόηση με τις κατά τόπους Οργανώσεις να έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα για την ατομική του προστασία και υγιεινή (π.χ. αντηλιακό, εντομοαπωθητικό, κατάλληλο ρουχισμό, προσωπική τυχόν φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.).

Το πρόγραμμα του φετινού Διημέρου

Παρασκευή 17 Ιούλη

 • Πρωί: Αφιξη των κατασκηνωτών.
 • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
 • 17.30: Σεμινάριο για φοιτητές με θέμα: «Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν συζητάμε: Εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος ή στη δύναμη του λαού;». Θα εισηγηθεί ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • 19.30: Εκδήλωση με θέμα: «Η πάλη της νεολαίας ενάντια στις πολεμικές ιαχές και στις συμμαχίες των καπιταλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
 • 21.30: Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
 • 21.40: «…Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως… Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.22.30: Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos».
 • 23.45: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Σάββατο 18 Ιούλη

 • Πρωί: Επίσκεψη μαθητών και νέων μελών της ΚΝΕ στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 – ’49.
 • Συμβολικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
 • 20.30: Πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • 21.30: Προβολή βίντεο για την αντιιμπεριαλιστική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
 • 21.45: Συναυλία με τους «Υπεραστικούς».
 • 22.45: Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».
 • Την Κυριακή 19 Ιούλη, οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους.

Και τις δύο μέρες θα διεξαχθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 8×8 και μεικτό τουρνουά (ανδρών – γυναικών) beach volley 3×3, όπως επίσης το παιχνίδι της διελκυστίνδας. Δηλώσεις συμμετοχής για τα αθλήματα στο [email protected] και στο χώρο του Διημέρου.


ℹ️  Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, τον ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της περιοχής. Οι μαθητές θα διαθέτουν το δικό τους στέκι με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ενώ θα λειτουργήσει και παιδική κατασκήνωση (βλέπε σελ. 12).
ℹ️  Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν, επίσης, ταβέρνα και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».


Φαίνεται όμως ότι το σύνθημα του φετινού Διημέρου, «Μένουμε δυνατοί – περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!», και η απήχησή του στη νεολαία ενοχλούν ορισμένους, που προσπαθούν με διάφορες προφάσεις να βάλουν εμπόδια και να συκοφαντήσουν τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση των νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ 5

Από τους πρώτους που ενοχλήθηκαν, δίνοντας τον τόνο, ήταν η εκπρόσωπος των φασιστών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκλεγμένη με τη Χρυσή Αυγή, πρόσφατη «μεταγραφή» στο κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη.
Αυτή ήταν η μόνη που καταψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκαν η παραχώρηση του χώρου στο Στόμιο και άλλα ζητήματα διευκόλυνσης της διοργάνωσης από την Περιφέρεια.

Κι ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος Αγιάς είχαν εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου, και ενώ είναι γνωστή η φροντίδα που δείχνει διαχρονικά η ΚΝΕ για τους χώρους που φιλοξενούν την πολιτική – πολιτιστική δραστηριότητά της, είτε πρόκειται για το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, είτε για το Φεστιβάλ, είτε για μικρότερες εκδηλώσεις, το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Στομίου του δήμου Αγιάς, χωρίς να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, με ψήφους 4 προς 1, προσπάθησε να εμποδίσει τη διοργάνωση του Διημέρου.

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ 4

Θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κρυφτούν

Να σημειωθεί ότι στους τέσσερις που εναντιώνονται είναι και μια τοπική σύμβουλος, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, και ενώ στις 8 Ιούλη το ΔΣ του φορέα που διαχειρίζεται το κάμπινγκ Στομίου, έδωσε το «πράσινο φως» για να φιλοξενηθεί το Διήμερο της ΚΝΕ, οι «διαφωνούντες» από την τοπική κοινότητα εμφανίστηκαν το Σάββατο 11 Ιούλη στο χώρο της κατασκήνωσης και απαίτησαν προκλητικά να σταματήσουν οι εργασίες από τα συνεργεία της ΚΝΕ, χαρακτηρίζοντας το Διήμερο «υγειονομική βόμβα» για την περιοχή!

Η χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση που εξαπέλυσαν στα μέλη της ΚΝΕ προδίδει τα πραγματικά τους κίνητρα. Πόσο μάλλον που σε συνέντευξη Τύπου του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, την περασμένη βδομάδα, είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά όλα τα αυξημένα μέτρα που παίρνει η Οργάνωση για την ασφαλή διοργάνωση του Διημέρου, έχοντας για παρακαταθήκη και την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, από τις μάχες που δόθηκαν μέσα στην κορύφωση της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά έχουν δημοσιευθεί πολλές φορές στον «Ριζοσπάστη» και δεν δικαιολογούν καμιά ανησυχία. Είναι επίσης γνωστό ότι όταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μιλάνε για προστασία της δημόσιας υγείας, το εννοούν και το κάνουν πράξη με οργανωμένο, συλλογικό και σχεδιασμένο τρόπο. Δεν το αναθέτουν στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Παρ’ όλα αυτά, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Στομίου που αντιδρούν στο Διήμερο, έφτασαν να δημοσιεύσουν επιστολή, με την οποία εγκαλούν τον δήμο Αγιάς επειδή δέχτηκε να παραχωρήσει το χώρο στην ΚΝΕ. Το «τροπάρι» τους είναι τώρα ότι «ο χώρος φαντάζει πολύ μικρός» για να φιλοξενήσει το Διήμερο της ΚΝΕ, αποκαλύπτοντας την προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την πανδημία για να συκοφαντήσουν και να βάλουν εμπόδια στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.

Τα ίδια «επιχειρήματα», με αναφορές στους …εμπνευστές τους, αναπαρήγαγαν και διάφορα τοπικά και πανελλαδικής κυκλοφορίας ΜΜΕ (βλ. «Ελεύθερος Τύπος»), χωρίς βέβαια να λένε κουβέντα για τα αυξημένα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΚΝΕ για την προστασία της υγείας των κατασκηνωτών.

29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ 6

Συμπληρώνουν το «καρέ»

Το «καρέ» ήρθαν να συμπληρώσουν το ΝΑΡ, η Νεολαία του και η παράταξη που στηρίζουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που με ανακοινώσεις τους στρέφονται ευθέως ενάντια σε μια κατάκτηση των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας να τους παρέχεται διευκόλυνση σε υποδομές και χώρους για την πολιτική δραστηριότητά τους από τα Περιφερειακά Συμβούλια και τους τοπικούς δήμους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για υγειονομικούς λόγους.

Πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα, για να κρύψουν και τα πολιτικά τους αδιέξοδα, κουνάνε το δάχτυλο στην ΚΝΕ ότι συνδιοργανώνει τάχα το Διήμερο «με το τοπικό κράτος του Αγοραστού και της ΝΔ» και ότι αυτό «αποτελεί προϊόν μιας διαχειριστικής αντίληψης από το ΚΚΕ για τον ρόλο του τοπικού κράτους»!

Μόνο ερωτήματα προκαλεί η στάση τους αυτή, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει και να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και δράση, φτάνοντας να ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Είναι βέβαιο ότι ο Τζήμερος και διάφοροι όμοιοί του θα εκτιμήσουν πολύ τα «επιχειρήματα» της Νεολαίας και των άλλων εκπροσώπων του ΝΑΡ…


Σε απάντηση όλων αυτών, το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί και φέτος, έχοντας το λαό και τη νεολαία στο πλευρό του, να στηρίζει για άλλη μια χρονιά αυτήν την πρωτοβουλία με τη μαζική συμμετοχή του. Είναι βέβαιο ότι το Διήμερο θα αφήσει το αποτύπωμά του στην περιοχή, στους αγώνες του θεσσαλικού λαού να μη γίνουν οι πόλεις και τα χωριά του ορμητήρια της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής, να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αποδέσμευση από τις συμμαχίες του κεφαλαίου. Ραντεβού λοιπόν από την Παρασκευή στο Στόμιο!29ο Αντιμπεριαλιστικό 2ήμερο ΚΝΕ Poster