Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

3ο Αντιιμπεριαλιστικό Φόρουμ στην Αβάνα: «Οι λαοί ξεσηκώνονται κατά του κτηνώδους καπιταλισμού»

Την πεποίθηση του ότι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται κατά του «κτηνώδους καπιταλισμού» και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης εξέφρασε από το βήμα του Τρίτου Αντιιμπεριαλιστικού Φόρουμ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Ήταν η Κούβα που κάλεσε τον κόσμο να συζητήσει, να μελετήσει, να ξεσκεπάσει τις πολιτικές της οικονομικής κυριαρχίας του ΔΝΤ (…) Η Κούβα κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην ενότητα των λαών» σημείωσε ο Μαδούρο, ενώπιον του κουβανού ομολόγου του Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ και του Πρώτου ΓΓ του ΚΚ της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ο βενεζοελάνος ηγέτης είπε ότι παρόλο που ο νεοφιλελευθερισμός φαίνεται να έχει κυριαρχήσει στη Λατινική Άμερική, είναι εντυπωσιακό να παρατηρεί κάποιος την εξέγερση του λαού της Χιλής απέναντι σε ενα σύνταγμα φτιαγμένο απ’ τη δικτατορία του Πινοσέτ.

«Υπάρχει – τόνισε ο Μαδούρο – ενας ευρύτερος ξεσηκωμός των λαών ενάντια στο μοντέλο της περιθωριοποίθησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της φτώχειας, του ατομικισμού και του κτηνώδους καπιταλισμού που εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Habana Encuentro 2019 2

Τόσο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας όσο και οι κουβανοί ηγέτες καταχειροκροτήθηκαν ενθουσιωδώς από περίπου 1500 συνέδρους, από κάθε γωνιά του κόσμου, που συμμετείχαν στην 3η «Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση για τη Δημοκρατία και ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό» που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να σε σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βολιβία που ανέδειξε νικητή τον Έβο Μοράλες.

Σκληρή κριτική στις ΗΠΑ άσκησε από το βήμα της Συνάντησης ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί πληθώρα ψεμάτων και κατασκευασμένων στοιχείων προκειμένου να δικαιολογήσει επιθέσεις, στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια σε λαούς σε όλο τον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κουβανός ηγέτης κατήγγειλε το ρόλο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) ως όργανο προώθησης της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην συνάντηση οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την στήριξη τους στο κουβανικό ψήφισμα που καλεί να τερματιστεί ο απάνθρωπος οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός της χώρας από τις ΗΠΑ. Το εν λόγω ψήφισμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 6 και 7 Νοέμβρη.