Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ 🚩Στο Περιστέρι, παρά την απαγόρευση

«Το Φεστι­βάλ θα γίνει στο Περι­στέ­ρι και θα γίνει για­τί είναι απαί­τη­ση της νεο­λαί­ας και του λαού» σημεί­ω­νε σε ανα­κοί­νω­σή της η Επι­τρο­πή προ­ε­τοι­μα­σί­ας του 3ου Φεστι­βάλ απα­ντώ­ντας στις προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να εμπο­δι­στεί η διορ­γά­νω­ση του Φεστι­βάλ στο Άλσος Περι­στε­ρί­ου. Έτσι και έγι­νε! Στις 15 — 18 Σεπτέμ­βρη 1977 στο Άλσος Περι­στε­ρί­ου χτυ­πά η καρ­διά της νεο­λαί­ας, στο 3ο Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του «Οδη­γη­τή».

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 5Ο χώρος που έγι­νε το Φεστι­βάλ ήταν εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νος στην τύχη του, σε τέτοιο βαθ­μό που οι κάτοι­κοι της περιο­χής τον περιέ­γρα­φαν ως «μπα­ζό­το­πο» και «απέ­ρα­ντο βάλ­το». «Ώσπου μια μέρα ‑έλε­γε μια Περι­στε­ριώ­τισ­σα- ήρθαν τα παι­διά και άρχι­σαν αστα­μά­τη­τα τη δου­λειά». Μετά από μέρες σκλη­ρής δου­λειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοή­θεια των κατοί­κων, εκεί που ήταν τα σκου­πί­δια φυτεύ­τη­κε γκα­ζόν, φτιά­χτη­κε γήπε­δο, ο χώρος ολό­κλη­ρος μετα­τρά­πη­κε σε άλσος!

Σ’ αυτό το Φεστι­βάλ συμ­με­τεί­χαν πάνω από 150 καλ­λι­τέ­χνες. Σ’ αυτό το Φεστι­βάλ ο Γιάν­νης Ρίτσος απήγ­γει­λε για πρώ­τη φορά το ποί­η­μα που έγρα­ψε για την ΚΝΕ «Τα παι­διά της ΚΝΕ». Αντι­γρά­φου­με από τον «Ρ» της Τρί­της 20/9/1977:

«Στιγ­μή απ’ αυτές που δεν ξεχνιού­νται, όταν τα μεγά­φω­να ανήγ­γει­λαν: “η τιμή σου, τιμή μας ποι­η­τή”, τιμή μας που είσαι δίπλα μας, μεγά­λε ποι­η­τή του λαού μας, Γιάν­νη Ρίτσο! Κι απλώ­θη­κε ύστε­ρα στα πλή­θη μια σιω­πή… Σιω­πή γεμά­τη αγά­πη, σιω­πή γεμά­τη περη­φά­νια, μια σιω­πή πού λεγε τόσα πολ­λά… Στά­θη­κε ακί­νη­τος ο λαός ν’ αφου­γκρα­στεί την ανά­σα και το μήνυ­μα του ποι­η­τή του. Και το μέλ­λον ζωγρα­φί­στη­κε ανά­γλυ­φο κι η ευθύ­νη για το χτί­σι­μό του φώλια­σε στα μάτια των συντρό­φων, όλων ετού­των των παι­διών που “φτά­νουν από πολύ μακριά και τρα­βούν πολύ μακριά…”».

Άλλη σημα­ντι­κή στιγ­μή του 3ου Φεστι­βάλ ήταν η παρά­στα­ση «Προ­μη­θέ­ας Δεσμώ­της» από την «Ελλη­νι­κή Λαϊ­κή Σκη­νή» του Μάνου Κατρά­κη, με τον ίδιο τον Κατρά­κη στο ρόλο του Προ­μη­θέα, «του Προ­μη­θέα μάρ­τυ­ρα, του κάθε μάρ­τυ­ρα για τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού και του τόπου» («Ρ», 17/9/1977).3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 6

Ακό­μα για πρώ­τη φορά στα πλαί­σια του 3ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — Οδη­γη­τή πραγ­μα­το­ποιεί­ται “Αθλη­τι­κό Φεστι­βάλ”, ενώ πλη­θαί­νουν οι συμ­με­το­χές ξένων αντι­προ­σω­πειών που σε αυτό το Φεστι­βάλ αγγί­ζουν τις 30.

Τις μέρες του Φεστι­βάλ, «έφυ­γε» από τη ζωή η Ρόζα Ιμβριώ­τη… Αντι­γρά­φου­με, επί­σης, από την πρώ­τη σελί­δα του «Ρ» στις 20/9/1977: «Το Σάβ­βα­το 17 Σεπτέμ­βρη 1977, μια ώρα πριν από τα μεσά­νυ­χτα, έπα­ψε να χτυ­πά η καρ­διά της μεγά­λης λαϊ­κής αγω­νί­στριας και κομ­μου­νί­στριας Ρόζας Ιμβριώ­τη. Η είδη­ση του θανά­του αναγ­γέλ­θη­κε στο 3ο Φεστι­βάλ της ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» και προ­κά­λε­σε βαθιά συγκί­νη­ση στους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες λαού και νεο­λαί­ας. Όρθιοι όλοι οι συγκε­ντρω­μέ­νοι τίμη­σαν τη μνή­μη της σεμνής και αλύ­γι­στης αγω­νί­στριας».

Παρα­κά­τω παρα­τί­θε­νται φύλ­λα του «Ριζο­σπά­στη», ανά­με­σά τους φύλ­λο του «Ρ» στις 20 Σεπτέμ­βρη 1977 με το ποί­η­μα του Γ. Ρίτσου καθώς και γρα­πτή δια­μαρ­τυ­ρία του για την παρε­μπό­δι­ση των εκδη­λώ­σε­ων του Φεστι­βάλ στις 19 Αυγού­στου 1977.

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 83ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Περιστέρι 9

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο