Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

3 Απριλίου 1999: Οι πρώτοι πύραυλοι χτυπούν το Βελιγράδι

Στις 3 του Απρίλη 1999, η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας περνάει σε μια νέα φάση. Στις 2 τα ξημερώματα σημειώνεται η πρώτη πυραυλική επίθεση κατά του Βελιγραδίου. Οι πύραυλοι χτυπάνε το υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομική Διεύθυνση. Τα δυο κτίρια βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση, στον κεντρικότερο δρόμο του Βελιγραδίου. Είχαν εκκενωθεί από την αρχή της επιδρομής και έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο, σοβαρές ζημιές υπέστη μαιευτήριο που βρισκόταν δίπλα στα κυβερνητικά κτίρια.

Η επίθεση αυτή σηματοδοτούσε την έναρξη των επιθέσεων κατά κυβερνητικών στόχων μέσα στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας και σε περιοχές κατοικημένες. Ηταν, ακόμη, η κατάρρευση των επιχειρημάτων πως το ΝΑΤΟ θα περιοριζόταν δήθεν σε προσβολή μόνο στρατιωτικών στόχων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Ομως, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έξω έπεφταν όσοι υποστήριζαν ότι η συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας θα ήταν θέμα δυο – τριών ημερών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υπό το βάρος των εντυπώσεων που προκαλεί η διάψευση των εκτιμήσεων της Συμμαχίας για μια γρήγορη παράδοση των Σέρβων, χαρακτηρίζει την επιχείρηση «δύσκολη» αλλά «απαραίτητη».

Την ίδια μέρα δυο ΝΑΤΟικοί πύραυλοι προσγειώνονται σε ορεινή περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της… Αλβανίας.

Στην Ελλάδα κλιμακώνονται οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του λαού για την καταδίκη της ΝΑΤΟικής επιδρομής και της πολιτικής της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας.

Στις 2 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Αντιπολεμική συναυλία με συμμετοχή Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών έγινε και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Στις 3 του Απρίλη άρχισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ και οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι προετοιμασίες για τα μεγάλα συλλαλητήρια της επόμενης μέρας. Στις 4 του Απρίλη έγιναν πρωτοφανή σε μέγεθος και μαχητικότητα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στον Τύρναβο (έξω απ’ το στρατόπεδο «Σχοινά»), και στην Κρήτη (έξω απ’ τη βάση της Σούδας).