Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

3 Μαρτίου 1965: Η ταινία «Ο Αλέξης Ζορμπάς» κάνει πρεμιέρα στη Δ. Ευρώπη (Παρίσι)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

 Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) είναι διάσημη ταινία Βρετανοελληνικής παραγωγής του 1964 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη με τους Αντονι Κουήν Αλαν Μπειτς ,Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Οι σκηνές της στηρίχτηκα στην Κρήτη και στηρίχτηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έγινε γνωστή παγκόσμια ως συρτάκι.

Η ταινία βραβεύτηκε με 3 Οσκαρ το 1964

Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου στη Λίλα Κέντροβα

Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο

Όσκαρ φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλ

Η πρεμιέρα στην Ελλάδα έγινε στις 17/12/193 και στην Δ. Ευρώπη στο Παρίσι στις 3/3/1965. Παρουσιάζουμε σήμερα σχετική ανταπόκριση για το γεγονός αυτό από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (4/3/1965)

Με τίτλο «ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ». Άνευ προηγουμένου η επιτυχία του. Ελλάς, Κρήτη, Καζαντζάκης σ’ όλα τα στόματα» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γεγονός καλλιτεχνικό ,κοσμικό και έξοχη προβολή της Ελλάδος αποτέλεσε η χθεσινοβραδυνή πρεμιέρα της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς « που δόθηκε στο Παρίσι στο Θέατρο των Ηλυσίων. Τριπλή προβολή – της Ελλάδος , της Κρήτης και του Καζαντζάκη – χαρακτηρίστηκε η χθεσινοβραδυνή βραδυά. Την ελληνικότητα της βραδιάς συνώψισε ο Αντονυ Κουην πρωταγωνιστής της ταινίας όπου είπε, σε διάλειμμα της παραστάσεως: «Απόψε δεν θα μιλήσω ούτε Αγγλικά, ούτε Γαλλικά. Απόψε είμαι Ελλην».

Και ο ανταποκριτής της εφημερίδας (Ριχάρδος Σωμερίτης) συνεχίζει να γράφει για τη θριαμβευτική υποδοχή της ταινίας «Όλη η «αφρόκρεμα» του Παρισιού ήταν παρούσα στο θέατρο (στολισμένο με γαζίες και ρόδα) για να παρακολουθήση το γεγονός. Γεγονός τριπλό.

Ελληνικό πρώτα γιατί ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη όπως τον παρουσίασε ο Κακογιάννης προβάλει τη χώρα μας. Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν: Παρά τη σκληράδα του, το φιλμ δείχνει ένα βαθύ πολιτισμό και μια πηγαία ομορφιά.

Γεγονός παρισινό δεύτερο: Υπουργός π.χ ο κ.  Ντεμπρέγ, υφυπουργός των Αλγερινών υποθέσεων, ακαδημαϊκοί όπως ο κ. Βλαντιμίρ ντ’ Ορμεσόν, ο ο Ζοζέφ Κεσάλλ, ο Γκαρσόν, καλλιτέχνες όπως ο Υβ Βενσαν και ο Τζωρτζ Γουϊλσεν και πολλά στελέχη της «Κομεντί Φρανσαιζ» και του Λαϊκού Εθνικού θεάτρου προσωπικότητες πασίγνωστες της παρισινής ζωής, κυρίες που φρόντισαν να συναγωνιστούν η μια την άλλη σε τουαλέτες και κοσμήματα παρήλασαν ανάμεσα σε δύο στοίχους της δημοκρατικής φρουράς για να παραστούν στην πρεμιέρα αυτή.

Γεγονός κοσμικό όμως και ελληνικό: Η πριγκίπισσα Ευγενία, ο πρίγκιψ Μιχαήλ και η σύζυγός τους Μαρίνα (λαμέ μπεζ φόρεμα που προκάλεσε αίσθηση), ο υφυπουργός Συγκοινωνιών κ.Αρβανιτάκης , ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Στρατής – Καλογερόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡ κ. Α. πεπονής , οι πρεσβευταί κ.κ, Καλλέργης, Παλαμάς και Μακκάς, ο προπρύτανις της Παντείου Σχολής κ. Γεωργάκης. Πολλά επίλεκτα μέλη της ελληνικής παροικίας ήταν επίσης παρόντα».

Αναφερόμενος στην όλη εκδήλωση έγραφε: «Η παράσταση άρχισε όπως άρμοζε , με κρητικούς χορούς που ερμήνευσαν τα 20 λαμπρά παλληκάρια που ήλθαν επί τούτου στο Παρίσι.\,χάρις στον Ελληνικό Τουρισμό, πουσυνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία της λαμπρής αυτής βραδυάς. Ακολούθως ο διάσημος ηθοποιός Υβ Βενσάν, παρουσίασε τους πρωταγωνιστάς του έργου και τον Μιχάλη Κακογιάννη που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό…Ένδειξη χαρακτηριστική: Όλα τα ραδιοφωνικά δίκτυα και η τηλεόραση μετέδωσαν απόψε ειδικά προγράμματα αφιερωμένα και στο φιλμ και στην Ελλάδα , με συνεντεύξεις του Μιχάλη Κακογιάννη και του Προέδρου του ΕΟΤ κ. Στρατή – Καλογερόπουλου με σχόλια και κριτικές»

zorbas1

Ιδιαίτερη σημασία έχουν ακόμη δύο αναφορές της εφημερίδας.

Η πρώτη αφορά την τιμή του εισιτηρίου στην προβολή: «100 φράγκα για ένα εισητήριο. Τόσον μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον που προκάλεσεν η προβολή της ταινίας, ώστε εξηντλήθησαν όλα τα εισητήρια παρά το υπέρογκον τίμημά των, ήτοι 100 νέα γαλλικά φράγκα διά μιαν θέσιν της πλατείας. Η υπέρογκος τιμή των εισητηρίων αποτελεί το γεγονός το οποίον είχε σημειωθή μόνον κατά τη εμφάνισιν της Ελληνίδος υψιφώνου Μαρίας Κάλλας εις την Οπεραν των Παρισίων..»

Η δεύτερη αφορά την παρησηφορόρηση συντελεστών της από το τότε Βασιλιά. «Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος παρασηφορόρησε , όπως πληροφορούμεθα, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Αντονυ Κουήν με την ευκαιρία της χθεσινοβραδυνής ευρωπαϊκής πρεμιέρας της ταινίας, της οποίας ο πρώτος είναι ο δημιουργός και ο δεύτερος ο πρωταγωνιστής. Τα παράσημα επέδωσε προς τους τιμώμενους δύο καλλιτέχνες ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού καθηγητής κ. Καλογερόπουλος – Στρατής μετά το τέλος της προβολής του φιλμ»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.