Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

300 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών

Μέχρι το 2050 οι παρά­κτιες περιο­χές στις οποί­ες κατοι­κούν 300 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, μπο­ρεί να απει­λη­θούν από την αύξη­ση της στάθ­μης των ωκε­α­νών που συν­δέ­ε­ται με την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, σύμ­φω­να με μια μελέ­τη που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημοσιότητα.

Η περιο­χή που κιν­δυ­νεύ­ει περισ­σό­τε­ρο είναι η Ασία, ανα­φέ­ρει η μελέ­τη που δημο­σιεύ­ε­ται στο Nature Communications. Πάνω από τα δύο τρί­τα των πλη­θυ­σμών που απει­λού­νται βρί­σκο­νται στην Κίνα, το Μπα­γκλα­ντές, την Ινδία, το Βιετ­νάμ, την Ινδο­νη­σία και την Ταϊλάνδη.

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μια μέθο­δο τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης οι ερευ­νη­τές διόρ­θω­σαν τα υπάρ­χο­ντα δεδο­μέ­να όσον αφο­ρά το υψό­με­τρο των παρά­κτιων περιο­χών, τα οποία μπο­ρεί να ήταν εσφαλ­μέ­να με απο­τέ­λε­σμα να έχει υπο­τι­μη­θεί η έκτα­ση των εδα­φών που απει­λού­νται από ισχυ­ρές θύελ­λες και την πλημμυρίδα.

“Οι προ­βλέ­ψεις σε ό,τι αφο­ρά την αύξη­ση της στάθ­μης των ωκε­α­νών δεν έχουν αλλά­ξει”, εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Μπεν Στρά­ους, ένας από τους συγ­γρα­φείς της μελέ­της και πρό­ε­δρος-διευ­θυ­ντής του Climate Central, ενός ερευ­νη­τι­κού ινστι­τού­του που εδρεύ­ει στις ΗΠΑ. “Άλλα όταν χρη­σι­μο­ποιού­με τα νέα δεδο­μέ­να σχε­τι­κά με το ανά­γλυ­φο του εδά­φους, δια­πι­στώ­νου­με ότι στις ευά­λω­τες περιο­χές κατοι­κούν πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι απ’ ό,τι υπο­λο­γί­ζα­με μέχρι τώρα”, συνέχισε.

Τα δωρε­άν δεδο­μέ­να που παρεί­χε η NASA μέσω του προ­γράμ­μα­τος SRTM ‑με το οποίο χαρ­το­γρα­φή­θη­κε το 95% της Γης- ενδέ­χε­ται να περιέ­χουν λάθη. Πριν από περί­που πέντε χρό­νια ο Μπεν Στρά­ους και ο Σκοτ Κελπ δια­πί­στω­σαν, συγκρί­νο­ντας αυτά τα δεδο­μέ­να με άλλα, ότι το σύστη­μα SRTM υπε­ρε­κτι­μού­σε συστη­μα­τι­κά το ύψος της όχθης της θάλασ­σας για­τί μπέρ­δευε τις σκε­πές των σπι­τιών και τα δέντρα με το επί­πε­δο του εδάφους.

“Για τις περισ­σό­τε­ρες παρά­κτιες περιο­χές σε όλον τον πλα­νή­τη δεν γνω­ρί­ζα­με το ύψος του εδά­φους κάτω από τα πόδια μας”, εξή­γη­σε ο Μπεν Στράους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο