Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

31 Οκτωβρίου 1918: Επαναστατικές εξεγέρσεις σε Βιέννη και Βουδαπέστη

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση βάθυναν και όξυναν πάρα πολύ τις κοινωνικές και εθνικές αντιθέσεις στην Αυστρουγγαρία. Κάτω από τα χτυπήματα των επαναστάσεων που ξέσπασαν εδώ, η συγκροτημένη από ρετάλια αυτοκρατορία των Αψβούργων διαλύθηκε. Πάνω στα ερείπιά της δημιουργήθηκαν αυτοτελή αστικά κράτη, ενώ στην Ουγγαρία, αν και για λίγο, εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία του προλεταριάτου, η Σοβιετική Δημοκρατία.

Τη νύχτα της 30 προς 31 Οκτώβρη 1918 ξεσπάει στην Ουγγαρία επανάσταση. Ξεσηκωμένοι εργάτες και στρατιώτες κυριεύουν διάφορα σπουδαία στρατηγικά σημεία της Βουδαπέστης – τις γέφυρες, το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο, τις αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, το διοικητήριο της πόλης – και αξιώνουν να σχηματιστεί ανεξάρτητη Ουγγρική Δημοκρατία. Συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Μιχαήλ Κάρολι. Στις 16 Νοέμβρη η εξουσία των Αψβούργων καταλύεται επίσημα και η Ουγγαρία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

Η διάλυση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας που άρχισε, επηρέασε το επαναστατικό κίνημα μέσα στην κυρίως Αυστρία. Τα αστικά κόμματα, μαζί με τους ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, προσπαθούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της επανάστασης. Τη νύχτα στις 30 προς 31 Οκτώβρη ξέσπασε στη Βιέννη γενική απεργία. Πολλές χιλιάδες άτομα συγκρότησαν αυθόρμητα μια διαδήλωση με δημοκρατικά συνθήματα. Κύρια δύναμη της διαδήλωσης ήταν οι εργάτες. Οι ιθύνοντες κύκλοι, για να κερδίσουν χρόνο συγκροτούν κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες. Στις 3 Νοέμβρη υπογράφουν την ανακωχή με τις δυνάμεις της Αντάντ, δεν καταφέρνουν όμως να σώσουν τη μοναρχία των Αψβούργων. Με την πίεση του επαναστατικού κινήματος, η εθνοσυνέλευση αναγκάζεται να ανακηρύξει στις 12 Νοέμβρη την Αυστρία Δημοκρατία.

Στα τέλη του Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, αναζωογονήθηκε στην Αυστρία η δράση των παλαιών Σοβιέτ των εργατών και ιδρύθηκαν καινούρια Σοβιέτ. Αλλά την ηγεσία τους την άρπαξαν οι δεξιοί σοσιαλδημοκράτες, που τα κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή των εργατών από τον αγώνα για την εξουσία και να εμποδίσουν την ένοπλη εξέγερση του προλεταριάτου. Στις 3 Νοέμβρη, νωρίτερα από τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ιδρύθηκε στην Αυστρία κομμουνιστικό κόμμα.