Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

31 Οκτωβρίου 1918: Επαναστατικές εξεγέρσεις σε Βιέννη και Βουδαπέστη

Ο Πρώ­τος Παγκό­σμιος Πόλε­μος και η Μεγά­λη Οχτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επα­νά­στα­ση βάθυ­ναν και όξυ­ναν πάρα πολύ τις κοι­νω­νι­κές και εθνι­κές αντι­θέ­σεις στην Αυστρουγ­γα­ρία. Κάτω από τα χτυ­πή­μα­τα των επα­να­στά­σε­ων που ξέσπα­σαν εδώ, η συγκρο­τη­μέ­νη από ρετά­λια αυτο­κρα­το­ρία των Αψβούρ­γων δια­λύ­θη­κε. Πάνω στα ερεί­πιά της δημιουρ­γή­θη­καν αυτο­τε­λή αστι­κά κρά­τη, ενώ στην Ουγ­γα­ρία, αν και για λίγο, εγκα­θι­δρύ­θη­κε η δικτα­το­ρία του προ­λε­τα­ριά­του, η Σοβιε­τι­κή Δημοκρατία.

Τη νύχτα της 30 προς 31 Οκτώ­βρη 1918 ξεσπά­ει στην Ουγ­γα­ρία επα­νά­στα­ση. Ξεση­κω­μέ­νοι εργά­τες και στρα­τιώ­τες κυριεύ­ουν διά­φο­ρα σπου­δαία στρα­τη­γι­κά σημεία της Βου­δα­πέ­στης — τις γέφυ­ρες, το ταχυ­δρο­μείο, το τηλε­γρα­φείο, τις απο­θή­κες όπλων και πυρο­μα­χι­κών, το διοι­κη­τή­ριο της πόλης — και αξιώ­νουν να σχη­μα­τι­στεί ανε­ξάρ­τη­τη Ουγ­γρι­κή Δημο­κρα­τία. Συγκρο­τεί­ται κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού με πρω­θυ­πουρ­γό τον Μιχα­ήλ Κάρο­λι. Στις 16 Νοέμ­βρη η εξου­σία των Αψβούρ­γων κατα­λύ­ε­ται επί­ση­μα και η Ουγ­γα­ρία ανα­κη­ρύσ­σε­ται Δημοκρατία.

Η διά­λυ­ση της αυστρο­ουγ­γρι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας που άρχι­σε, επη­ρέ­α­σε το επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα μέσα στην κυρί­ως Αυστρία. Τα αστι­κά κόμ­μα­τα, μαζί με τους ηγέ­τες του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος, προ­σπα­θού­σαν να εμπο­δί­σουν την ανά­πτυ­ξη της επα­νά­στα­σης. Τη νύχτα στις 30 προς 31 Οκτώ­βρη ξέσπα­σε στη Βιέν­νη γενι­κή απερ­γία. Πολ­λές χιλιά­δες άτο­μα συγκρό­τη­σαν αυθόρ­μη­τα μια δια­δή­λω­ση με δημο­κρα­τι­κά συν­θή­μα­τα. Κύρια δύνα­μη της δια­δή­λω­σης ήταν οι εργά­τες. Οι ιθύ­νο­ντες κύκλοι, για να κερ­δί­σουν χρό­νο συγκρο­τούν κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού με τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες. Στις 3 Νοέμ­βρη υπο­γρά­φουν την ανα­κω­χή με τις δυνά­μεις της Αντάντ, δεν κατα­φέρ­νουν όμως να σώσουν τη μοναρ­χία των Αψβούρ­γων. Με την πίε­ση του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος, η εθνο­συ­νέ­λευ­ση ανα­γκά­ζε­ται να ανα­κη­ρύ­ξει στις 12 Νοέμ­βρη την Αυστρία Δημοκρατία.

Στα τέλη του Οκτώ­βρη, αρχές Νοέμ­βρη, ανα­ζω­ο­γο­νή­θη­κε στην Αυστρία η δρά­ση των παλαιών Σοβιέτ των εργα­τών και ιδρύ­θη­καν και­νού­ρια Σοβιέτ. Αλλά την ηγε­σία τους την άρπα­ξαν οι δεξιοί σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, που τα κατά­φε­ραν να απο­σπά­σουν την προ­σο­χή των εργα­τών από τον αγώ­να για την εξου­σία και να εμπο­δί­σουν την ένο­πλη εξέ­γερ­ση του προ­λε­τα­ριά­του. Στις 3 Νοέμ­βρη, νωρί­τε­ρα από τις άλλες χώρες της Δυτι­κής Ευρώ­πης, ιδρύ­θη­κε στην Αυστρία κομ­μου­νι­στι­κό κόμμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο