Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

3/1/1962: Όταν ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφόριζε τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο!

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Μία σχετική άγνωστη ιστορία, για τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο είναι και αυτή του …αφορισμού του (!) από τον Πάπα Ιωάννη τον 13ο.

Να θυμίσουμε απλά ότι είχε προηγηθεί τo 1961, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ ενάντια στην σοσιαλιστική Κούβα που έμεινε γνωστή ως «εισβολή στον κόλπο των χοίρων». Σ’αυτήν  υπήρξαν χριστιανοί, «ιεραπόστολοι» και εκκλησίες που έτειναν χείρα βοηθείας στην CIA και τους αντεπαναστάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  να παρθούν μέτρα από μέρους της λαϊκής εξουσίας της Κούβας σε καθολικά ιδρύματα, ιεραποστολές και κάποιες εκκλησίες. Διαβάζουμε σχετικά σε αναλυτική ανταπόκριση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (4/1/1962):

«3. (Ασς. Πρεςς)- Ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού ,εκφράζων την προσωπικήν του γνώμην, εδήλωσεν, ότι ο Φιντέλ Κάστρο, δέον θεωρήται αφωρισμένος υπό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, δι’όσα κατά του καθολικού κλήρου έπραξεν  εις την Κούβαν. Επισήμως το Βατικανόν τηρεί σιγήν επί του θέματος.

fidelΟ αυτός αξιωματικός ο οποίος, ο οποίος είναι εις θέσιν να γνωρίζη τας πράξεις και τας  απόψεις της ανωτάτης ιεραρχίας του Βατικανού, εδήλωσεν ότι, κατά την γνώμην του, ο Κάστρο αφωρίσθη αυτομάτως το παρελθόν έτος όταν διέταζε την απέλασιν μελών της ανώτατης καθολικής ιεραρχίας και του κλήρου της Κούβας. Το κανονικόν δίκαιον προσέθεσε ,προβλέπει τον αυτόματον αφορισμόν παντός βιαιοπραγούντος εναντίον των επισκόπων και του κλήρου.

Υπενθυμίζεται, εν τούτοις, ότι πολλάκις το Βατικανόν εις ομοίας περιπτώσεις ετήρησε διάφορον στάσιν, αναλόγως των περιστάσεων και των συμφερόντων του καθολικισμού εις ωρισμένην χώραν.

Ο αφορισμός είναι βαρυτέρα τιμωρία την οποίαν δύναται να επιβάλη η εκκλησία και μέχρι στιγμής, ουδείς εκ των επισήμων του Βατικανού τολμά να δηλώση δημοσίως εάν ο δρ. Κάστρο και τα μέλη της κυβερνήσεώς του απεκόπησαν πράγματι από τον κορμόν της εκκλησίας.

Κατ’ άλλας πληροφορίας αι σχέσεις μεταξύ κουβανικής κυβερνήσεως και Βατικανού εβελτιώθησαν εσχάτως, εν αντιθέσει προς την κρίσιν η οποία είχεν επέλθει προ τινων ημερών κατόπιν της απελάσεως καθολικών αξιωματούχων εκ της Κούβας»