Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

34ο Συμπόσιο Ποίησης «Κώστας Βάρναλης» (Πάτρα 3-4/7)

Το 34ο Συμπόσιο Ποίησης θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, 3-4 Ιουλίου 2015 (Παρασκευή πρωί – Σάββατο μεσημέρι,) με κεντρικό θέμα «Κώστας Βάρναλης».

Μια ομάδα πανεπιστημιακών, κριτικών και ποιητών ίδρυσε το 1981στην Πάτρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ. Σχεδιάστηκε να ένας πανελλήνιος θεσμός με έδρα την Πάτρα, με βασικό χαρακτηριστικό το συνδυασμό λαϊκότητας και ποιότητας, με μέλη εξ υπαρχής και λειτουργικά ισότιμα και σκοπό τη μελέτη της ποίησης, την παρουσίαση ποιητών, παλιότερων και νεότερων απ’ όλη τη χώρα και την ομογένεια και την προσπάθεια της ανάπτυξης του ενδιαφέροντος για την ποίηση. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 33 ετήσια Συμπόσια, με αφιερώματα σε σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές και άλλη ποικίλη θεματολογία, στα οποία έλαβαν μέρος εισηγητές, κριτικοί, ποιητές και γενικά ως σύνεδροι χιλιάδες συμμέτοχοι από τη χώρα μας και αρκετοί από το εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας ένα σπουδαίο μέρος του ποιητικού δυναμικού και των μελετητών
της χώρας μας. Τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί στις 14.000 περίπου σελίδες των πρακτικών του Συμποσίου και σε πολλά άλλα βιβλία: ανθολογίες (Αχαϊκή, Κυπριακή, Κρητική, Επτανησιακή, Ηλειακή, Μελών του Συμποσίου και άλλες σχετικές με τα θέματα των Συμποσίων), φυλλάδια μικρά και μεγάλα. Ένα εκτενές, πλούσιο Πανόραμα του έργου του Συμποσίου εκδόθηκε στην επέτειο των 30 χρόνων του. Για τα εικοσιπεντάχρονα του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος ποιητικός διαγωνισμός με 500 περίπου συμμετέχοντες από τη χώρα και την ομογένεια. Τα βιβλία του Συμποσίου είναι βασικά εργαλεία αναφοράς για τους μελετητές.
Τώρα προετοιμάζεται το 34ο Συμπόσιο με βασικό σχεδιασμό την έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή των συνέδρων και τη σμίκρυνσή του στο μισό του χρόνου (Παρασκευή πρωί – Σάββατο μεσημέρι, 3-4 Ιουλίου 2015) και με δύο βασικά τμήματα: τρεις συνεδρίες με τρεις εισηγήσεις, πολλές δεκάλεπτες ανακοινώσεις και πεντάλεπτες παρεμβάσεις και ουσιαστική συζήτηση και παρουσίαση ποιητών από κριτικούς. Η όλη λοιπόν αυτή διαδικασία θα μπορέσει να βοηθήσει στην ενεργοποίηση όλων των συνέδρων και στη φυσιολογική ανάπτυξη του Συμποσίου, με τον παραμερισμό ή την κατάργηση της παθητικής ακρόασης και του υποβιβασμού των ακροατών σε παθητικούς αμέτοχους δέκτες, ώστε το όλο Συμπόσιο να πραγματοποιηθεί ως συνολικό έργο των συνέδρων του, των πραγματικά ενδιαφερομένων για την ύπαρξη και την ανάπτυξη της ποίησης και της μελέτης της. Θα γίνει προσπάθεια πλήρους ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ενημέρωσης των συνέδρων του Συμποσίου, που εφέτος θα κληθούν να μετάσχουν στο Συμπόσιο επιλεγούν με κριτήριο το δεδομένο του δηλωμένου ενδιαφέροντός τους για την ποίηση. Επειδή όμως το Συμπόσιο, εκτός από ποιοτικό θέλει να είναι και λαϊκό και ανοιχτό σε άγνωστους σε αυτό ενδιαφερομένους, θα είναι ελεύθερη και καλόδεχτη κάθε συμμετοχή που θα εμπνέεται από τις παραπάνω αρχές.
Τα κεντρικό θέμα του Συμποσίου φέτος θα είναι «Κώστας Βάρναλης». Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου θα ορίσει τους εισηγητές. Θα προγραμματισθούν και ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, αναμένονται όμως και σχετικές προτάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο για τέτοια προσφορά στο Συμπόσιο, που θα πρέπει να δηλωθεί έγκαιρα και εγγράφως.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου Ποίησης

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
http://www.poetrysymposium.gr

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 3-4 Ιουλίου 2015

Το Τριακοστό τέταρτο Συμπόσιο ποίησης θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή πρωί 3 Ιουλίου 11 π.μ. ως Σάββατο 4 Ιουλίου 2 μ.μ. στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το φετινό Συμπόσιο σχεδιάζεται να είναι κυρίως συμμετοχικό και, ενώ η συμμετοχή σ’ αυτό θα είναι ελεύθερη για ενδιαφερόμενους άγνωστους στο Συμπόσιο, θα κληθούν προσωπικά παλιοί και νέοι φίλοι του, σε μικρό πάντως αριθμό, ώστε να είναι αποτελεσματικό.
Το θέμα του θα είναι ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ.
Θα γίνουν:
Α. Τέσσερες κεντρικές εισηγήσεις με θέματα την αισθητική, την ποίηση, την πεζογραφία και το μεταφραστικό έργο του Βάρναλη, που έχουν αναληφθεί από ειδικούς.
Β. Δεκάλεπτες ανακοινώσεις (3-4 σελίδων Α4), μερικές από τις οποίες έχουν προγραμματισθεί (θέματα: Η γλώσσα του Βάρναλη, Ο πολιτικός Βάρναλης, Η αληθινή απολογία του Σωκράτη, Η χρονογραφία του Βάρναλη, Ο σχολικός Βάρναλης, Βάρναλης και τροβαδούροι) ή προγραμματίζονται, και
Γ. Ελεύθερες πεντάλεπτες (2 σελίδων)
Είναι ελεύθερη η συμμετοχή για κάθε ενδιαφερόμενο, αφού αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συμποσίου [email protected] το θέμα της, που θα πρέπει να είναι βασικό για το έργο του Βάρναλη, και περίληψη της ανακοίνωσης μέχρι το τέλος Μαΐου. Οι ανακοινώσεις θα περιληφθούν στο πρόγραμμα του Συμποσίου μετά την έγκρισή τους από την Οργανωτική Επιτροπή.
Δ. Πλήρως συμμετοχικός διάλογος των συνέδρων,
ώστε το Συμπόσιο να είναι μια συμπραγμάτωση μελέτης και προσφοράς απόψεων για το έργο του Κ. Βάρναλη.
Θα απαγγελθούν αποσπάσματα του έργου του Βάρναλη από τη μαγνητοφωνημένη φωνή του ίδιου, μελοποιήσεις ποιημάτων του και άλλα αποσπάσματα in vivo.
ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΤEΤΑΡTO ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
http://www.poetrysymposium.gr

Κώστας Βάρναλης

Παρασκευή 3 − Σάββατο 4 Ιουλίου 2015
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙ 11.00 π.μ − 2.00 μ.μ
Πρόεδρος: Αλέξης Λυκουργιώτης

Εισήγηση

Βασίλης Αλεξίου (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης): Οι ομόκεντρες «αισθητικές» του Κώστα Βάρναλη

Ανακοινώσεις

Θανάσης Νάκας (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών): Η γλώσσα του Βάρναλη
Ανδρέας Λάζαρης (δρ φιλολογίας): Σολωμός – Βάρναλης: η αισθητική λειτουργία του λογοτεχνικού έργου
Γιώργος Τσιρώνης (ποιητής): Άνθρωποι
Μανώλης Μ. Στεργιούλης (σχολικός σύμβουλος): Τα αρχαιόθεμα ποιήματα του Κώστα Βάρναλη

Ελεύθερες παρεμβάσεις, Συζήτηση των συνέδρων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ 5.30 μ.μ. − 8.30 μ.μ.

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Πρόεδρος: Βασίλης Αλεξίου

Εισήγηση
Τασούλα Καραγεωργίου (ποιήτρια, δρ κλασικής φιλολογίας): Οι αριστοφανικές μεταφράσεις του Κώστα Βάρναλη

Ανακοινώσεις

Γιώργος Καραχάλιος (τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής): Ο Βάρναλης κοινωνικός ποιητής
Βασίλης Λάζαρης (ιστορικός): Ο σοσιαλιστής Βάρναλης
Αναστάσιος Στέφος (δρ φιλολογίας, πρόεδρος Π.Ε.Φ.): Ο Βάρναλης στη σχολική τάξη
Βούλα Επιτροπάκη (ποιήτρια, ζωγράφος): Το δίκαιο και το δίκιο στο έργο του Κώστα Βάρναλη

Ελεύθερες παρεμβάσεις, Συζήτηση των συνέδρων

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Πρόεδρος: Κώστας Κρεμμύδας
Παρουσίαση των βραβευθέντων με τα Βραβεία Ποίησης 2012 του Συμποσίου Ποίησης
Αλέξης Ζήρας – Νίκη Χαλκιαδάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Κριτικοί παρουσιάζουν ποιητές

Αλέξης Ζήρας – Μαρία Κουλούρη
Κώστας Κρεμμύδας – Τζούλια Φορτούνη
Χρήστος Γιαννακός – Ελευθερία Κυρίτση
Αναστασία Γκίτση – Θωμάς Παπαστεργίου
Γιώργος Τσιρώνης – Γιάννης Τόλιας
Ανδρέας Λάζαρης – Μίμης Κωστήρης
Ελένη Γούλα – Στάθης Ιντζές
Χριστίνα Λιναρδάκη – Ευτέρπη Κωσταρέλη
Χαρίλαος Νικολαΐδης – Κωνσταντίνα Κορρυβάντη
Γιώργος Πέππας – Κατερίνα Ζησάκη
Γιώργος Γωνιανάκης – Παναγιώτης Μηλιώτης

ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙ 10.00 π.μ. − 2.00 μ.μ.

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Πρόεδρος: Ξενοφώντας Βερύκιος

Εισήγηση

Κώστας Βούλγαρης (πεζογράφος, κριτικός λογοτεχνίας): Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης: Από την παρανάγνωση στην απώθηση.

Ανακοινώσεις

Αλέξης Ζήρας: Ο Βάρναλης και οι Τροβαδούροι του Μεσαίωνα
Σταύρος Ιντζεγιάννης (συγγραφέας): Η Παναγία στο έργο του Βάρναλη: Αγία ή άνθρωπος;
Αντώνης Μπουλούτζας (δημοσιογράφος, πεζογράφος): Ο χρονογράφος Κώστας Βάρναλης.
Κώστας Κρεμμύδας: Ο Κώστας Βάρναλης μέσα από τις σελίδες της «Επιθεώρησης Τέχνης».

Ελεύθερες παρεμβάσεις, Συζήτηση των συνέδρων
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Πρόεδρος: Αλέξης Ζήρας

Εισήγηση

Ηρακλής Κακαβάνης (δημοσιογράφος, συγγραφέας, συνεκδότης του διαδικτυακού περιοδικού «Ατέχνως»): Μια περιδιάβαση στον πεζό λόγο του Κώστα Βάρναλη, λόγο ενάντιο στο «του κρείττονος συμφέρον»

Ανακοινώσεις

Βασίλης Τσονάκας (αρχιτέκτονας, πεζογράφος): Η αληθινή απολογία του Σωκράτη
Μαρία Χαρίτου (ΜΑ Νεοελληνικής Φιλολογίας): Το Ημερολόγιο της Πηνελόπης
Μίνα Πετροπούλου (φιλόλογος, δρ κοινωνιολογίας): Όταν ο Βάρναλης απαγγέλλει…
Γιάννης Τόλιας (ποιητής): Μαγδαληνή: Ιέρεια του έρωτα ή Αγία μετάνοιας;

Ελεύθερες παρεμβάσεις, Συζήτηση των συνέδρων

ΑΠΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΛΗ:

Φραντέσκα ΄Αβερμπαχ, Κατερίνα Ζησάκη, Γιώργος Πέππας

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών • Χρίστος Αλεξίου, τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Birmingham, διευθυντής περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας» • Σωτήρης Π. Βαρνάβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Ξενοφώντας Βερύκιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας • Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιητής, μεταφραστής • Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, δρ φιλολογίας, εκδότης περιοδικού «Μανδραγόρας» • Αλέξης Λυκουργιώτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός • Θανάσης Νάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών • Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ποιητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών • Ξένη Σκαρτσή, ποιήτρια, δρ φιλολογίας • Δημήτρης Χαρίτος, κινηματογραφικός κριτικός, ποιητής
Επίτιμος Πρόεδρος Μιχάλης Γ. Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός

Διεύθυνση Συμποσίου: Τ.Θ. 1142, Τ.Κ. 26110, Πάτρα, τηλ. 2610 991343, 210 9339192, ηλ. δ/νση: [email protected]

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Ξενοδοχεία: Rion Beach, Γ΄ κατηγ., στην παραλία του Ρίου, τηλ. 2610 991421-2 ● Porto Rio, Α΄ κατηγ. στην παραλία του Ρίου, τηλ. 2610 992102 ● Achaia Beach, Β΄ κατηγ., στην Παραλία Προαστίου, τηλ. 2610 991801 ● Castello, Β΄ κατηγ., Ρίο, τηλ. 2610 992957 ● Γεώργιος, Γ΄ κατηγ., Ρίο, τηλ. 2610 992627 ● Απόλλων, Β΄ κατηγ., Ρίο, τηλ. 2610 990426 ● Αστήρ, Α΄ κατηγ., Πάτρα, τηλ. 2610 277502, 2610 279812 ● Δελφίνι, Γ΄ κατηγ., στην Τερψιθέα, τηλ. 2610 421001-5 ● Τζάκι, Παραλία Προαστίου, τηλ. 2610 453960 ● Achaia Beach, Β΄ κατηγ., στην Παραλία Προαστίου, τηλ. 2610 991801 ● Ροδινή, Ψαθόπυργος, τηλ. 2610 931300.
2. Εστιατόρια: Σ’ ολόκληρη την παραλία του Ρίου και της Πάτρας και στο εσωτερικό του Ρίου και στους κοντινούς στη θάλασσα δρόμους της Πάτρας λειτουργούν διάφορα εστιατόρια.
3. Χρήσιμα τηλέφωνα: Τουριστική Αστυνομία: 2610 276998, 2610 451833, Πρακτορείο ΚΤΕΛ: 2610623887-8, Πρακτορείο ΟΣΕ: 2610639108-9, Ραδιοταξί: 18300, 2610 450000.
4. Το λεωφορείο αρ. 6 ξεκινά από τη γωνία Κορίνθου-Ερμού στην Πάτρα, συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο και φτάνει στο Ρίο.
5. Πληροφορίες για το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και την πρόσβαση σ’ αυτό: http://www.confer.upatras.gr.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών