Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

39 οι νεκροί στην Τουρκία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φόβοι για πάνω από 100

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεώρησε τη ζώνη του σεισμού στην παράκτια επαρχία της Σμύρνης ενώ οι αρχές στο Κέντρο Συντονισμού Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) ενημέρωσαν τον πρόεδρο για το έργο που πραγματοποιήθηκε μετά τον σεισμό.

Μέχρι στιγμής, 885 έχουν τραυματιστεί, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό αυξήθηκε σε 39, σύμφωνα με την AFAD (Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης).
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 103 άτομα διασώθηκαν από τα συντρίμμια μετά από σεισμό που έπληξε τις τουρκικές παράκτιες επαρχίες την Παρασκευή.

ℹ️  Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχει σταλεί 24 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (πάνω από 2,87 εκατομμύρια δολάρια) επιχορήγηση-ενίσχυση στην περιοχή που έχει πληγεί από το σεισμό και θα σταλούν κι άλλα ανάλογα με τις ανάγκες.
Τόνισε επίσης ότι 35 κινητοί σταθμοί έχουν αποσταλεί στην περιοχή, με 25 ήδη εγκατεστημένους, προσθέτοντας ότι αφού αφαιρεθούν όλα τα συντρίμμια, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν να χτίζουν σπίτια για τους άστεγους.

39 οι νεκροί στην Τουρκία

Ενώ οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών συνεχίζονται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας θα λάβει αμέσως μέτρα σε αυτές τις περιοχές, όπως ακριβώς μετά από σεισμούς στις ανατολικές επαρχίες Elazig και Malatya, σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα πληρώνονται τα ενοίκια των πολιτών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών θα αποζημιώσει τα άτομα που πλήττονται από τον σεισμό για την κατεστραμμένη οικοσκευή.
Κοιτώνες θα είναι διαθέσιμοι για όσους από τους σεισμόπληκτους θέλουν να παραμείνουν, σημειώνοντας ότι μετά την καταστροφή, 88 χώρες έχουν στείλει μηνύματα αλληλεγγύης.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι το Εθνικό Υπουργείο Παιδείας θα λάβει απόφαση εάν θα παρατείνει ή όχι την αναστολή της εκπαίδευσης στην περιοχή.

ℹ️  Η AFAD ανακοίνωσε στις 10.15 τοπική ώρα (19.15 GMT)  ότι μετά τον σεισμό της Παρασκευής, υπήρξαν 658 μετασεισμοί άνω του 4,0R το Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε εννέα κτίρια στην παράκτια επαρχία της Σμύρνης.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κόκα δήλωσε νωρίτερα ότι 243 άτομα ήταν σε νοσοκομεία, οκτώ στην εντατική, με τουλάχιστον τρία από αυτά σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή Anadolu

ℹ️  Στο μεταξύ -παίρνοντας υπόψη τον αριθμό των κατοίκων στις πολυκατοικίες που γκρεμίστηκαν, εκφράζονται φόβοι πως οι νεκροί μπορεί σύντομα να ξεπεράσουν και τους 100