Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

4η Αυγούστου & Μεταξικός Αντικομμουνισμός

Γράφει ο Αποστόλης Σερέτης //

Εισαγωγικό σημείωμα

Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου 1936, ξεκινάει η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ειπωθεί για την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας. Αυτό που ωστόσο πρέπει να τονιστεί για την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας είναι τέσσερις άξονες σκέψης οι οποίοι παρουσιάζονται στην παρακάτω εργασία που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τον γράφοντα. Η εργασία έχει ως στόχο να αναδείξει τον Αντικομμουνιστικό χαρακτήρα της Δικτατορίας μέσα από ορισμένες πτυχές του καθεστώτος καθώς επίσης και το πως εγκαθιδρύθηκε ο πανίσχυρος αντικομμουνιστικός μηχανισμός όπου έφερε σε σύγκρουση το ΚΚΕ με τον Μεταξά και το κράτος του.

Αρχικά στην εργασία παρουσιάζεται μία εκτενής ανάλυση της πολύ κρίσιμης περιόδου πριν τη δικτατορία με αποκορύφωμα το πολύ κρίσιμο 1936. Στο διεθνές περιβάλλον, η εξάπλωση ολοκληρωτικών, φασιστικών, δικτατορικών καθεστώτων κάτω από τον φόβο μίας κομμουνιστικής επανάστασης όπως υποστήριζαν, ήταν φαινόμενα τα οποία χαρακτήρισαν την εποχή.

Στη συνέχεια γίνεται μία ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα με την αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να έχει κορυφωθεί το 1936 και τη σύγκρουση Μεταξά-ΚΚΕ, από τις μεγαλειώδεις απεργίες και συγκεντρώσεις, μέχρι την εξέγερση το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιήσεις που ανάγκασαν το καθεστώς μετέπειτα να πάρει μία σειρά μέτρων και να ικανοποιήσει αρκετά αιτήματα, όπως η κοινωνική ασφάλιση, με μεγάλο όμως κόστος για το ΚΚΕ το οποίο κυνηγήθηκε αδυσώπητα από κρατικό μηχανισμό που έστησε ο Μεταξάς συνεπικουρούμενος από το Βασιλιά και την αστική τάξη της περιόδου.

Επίσης στην εργασία παρουσιάζονται τα αντικομμουνιστικά μέτρα του Μεταξικού κράτους από την πρώτη κιόλας μέρα εγκαθίδρυσης της δικτατορίας ενώ στη συνέχεια θα ερμηνευτεί μέσα από την παράθεση αρχειακού υλικού ο αντικομμουνιστικός λόγος και η ιδεολογία του Ιωάννη Μεταξά που προσπάθησε να τη φυτέψει στο κράτος που είχε οραματιστεί, μέσα κι από τις επιρροές που είχε από τα δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα της εποχής του. Τέλος παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα, όπου καταλήγουν σε ορισμένα συμπεράσματα και στο γεγονός του βαθιά αντικομμουνιστικού σχεδιασμού που είχε σχεδιάσει ο Μεταξάς για τη δικτατορία του. Ένας αντικομμουνισμός όπου έχει ριζώσει τόσο βαθιά στην ελληνική κοινωνία, όπου μέχρι και σήμερα βλέπουμε τα αποτυπώματα του.

 

pdf

Μεταξικός-Αντικομουνισμός (Αποστόλης Σερέτης)

 

 

____________________________________________________________________________________________
seretis3Αποστόλης Σερέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, με ειδίκευση στη Νεότερη Ιστορία, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός σε webradio και αρθρογράφος σε ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό και ιστότοπο που δημιούργησε μαζί με συμφοιτητές του. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στο Academia και σε ελληνόφωνα διαδικτυακά και έντυπα μέσα.