Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

4 μέρες στην πόλη του Λένιν

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Το Λένινγκραντ είναι μια πόλη Μουσείο. Τα κτίρια μεγαλοπρεπή, όλα έχουν κάποια ιστορία. Φτιαγμένα μέσα στους αιώνες από αρχιτέκτονες με στολίδια, μάρμαρα, γρανίτες.

Οι εκκλησίες με χρυσούς τρούλους, τεράστιες και επιβλητικές. Έχουν πλακόστρωτα πεζοδρόμια σε τεράστιους δρόμους.

lenin a

Καλή ρυμοτομία, πολλές πλατείες, κανάλια πιό πολλά από την Βενετία λένε οι ντόπιοι, με 500 γεφυράκια με στολίδια μεταλλικά, διακοσμημένα με παραστάσεις, γεμάτα μικρά τουριστικά και άλλα πλοιάρια. Μόνο που δεν είναι ανοιχτό Μουσείο.

lenin kanal

Ένα από τα αμέτρητα κανάλια του Νέβα ποταμού

Πληρώνεις εισιτήριο, μερικές φορές ακριβό εισιτήριο, το έχουν διπλάσιο για τους τουρίστες, για να δεις το εσωτερικό των μεγαλόπρεπων και όμορφα διακοσμημένων έως και παραφορτωμένων κτιρίων μια που χρειάζεσαι και ξενάγηση. Έχει πολλά να δει κανείς.

Πρώτα όμως περνάς από έλεγχο όπως στα αεροδρόμια! Τσάντες, βαλίτσες, άνθρωποι ελέγχονται από τα μηχανήματα και στο Μετρό αλλά και στα χειμερινά ανάκτορα των Ρομανόφ όπου εκτίθενται τα έργα τέχνης αλλά και τα στολίδια και τα αρχιτεκτονικά των ίδιων των κτιρίων. Εδώ θέλεις μια εβδομάδα να τα δεις όλα. Τα ”αυγά” του Φαμπερζέ τα έχουν σε ιδιαίτερη έκθεση.

Όταν τελείωσε η κατασκευή του 4ου μεγαλύτερου Μουσειακού χώρου του κόσμου, το Ερμιτάζ, είπε η Αικατερίνη που για κάποιο λόγο την είπαν Μεγάλη πως τώρα έχω το «ερμιτάζ μου», τον “δικό” μου χώρο.

lenin van gong

Έργο του Βαν Γκονγκ στο Ερμιτάζ

Αμέσως μετά αφού τον γέμισε με έργα τέχνης από τους μόνιμους καλεσμένους της, τον “αφρό μορφωμένων παρασίτων της Ευρώπης“ και αγόρασε και άλλα τόσα, έχτισε ακριβώς δίπλα και το μικρό Ερμιτάζ. Πάλι ήταν στενάχωρα και έτσι έχτισε και ένα μικρό θέατρο δίπλα στο μικρό Ερμιτάζ για να διασκεδάζει.

Έχτισε και μια μικρή οικογενειακή εκκλησία για να ζητά συγχώρεση που είχε ρημάξει τον ρωσικό λαό για να έχει το ερμιτάζ της. Το ίδιο συνέχισαν και οι επόμενοι Τσάροι και Ρασπουτίνοι. Έφτιαξε και άπειρα δωμάτια σαλόνια για να πίνει το τσάι της.

received 174411370143096

Σε ένα από αυτά συνεδρίαζε η κυβέρνηση του Κερένσκι και στο άλλο μικρότερο, κοντά 100 τετραγωνικά, ήταν το γραφείο του. Ακριβώς εδώ μπουκάρησαν οι Μπολσεβίκοι μόλις άκουσαν την κανονιά του “Αουρόρα” που σήμερα είναι αγκυροβολημένο λίγο απόμερα στον Νέβα και τους συνέλαβαν. Το ρολόι σταμάτησε την ώρα που τους έπιασαν 01.35 στις 25 Οκτωβρίου  1917.

lenin ermitage

Άποψη του Ερμιτάζ

Ο Κερένσκι την γλίτωσε. Στις τεράστιες σκάλες που οδηγούν στον πάνω όροφο που έπιασαν την κυβέρνηση του Κερένσκι δεν”αντηχούν” τα ποδοβολητά και οι φωνές των Μπολσεβίκων που ενωμένοι και με τους φαντάρους φρουρούς που παραδόθηκαν χωρίς μάχη κατέλαβαν το τεράστιο συγκρότημα και ίδρυσαν το πρώτο εργατικό κράτος. Ακούγονται οι φωνές των χιλιάδων τουριστών και ξεναγών που κατακλύζουν κυριολεκτικά τον χώρο.

Το Λένινγκραντ όπως και να το ονομάσουν είναι η πόλη του Λένιν. Δεν είναι η επίσκεψη στους χώρους των αγαλμάτων και μνημείων του από τους πρώτους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς, ούτε καν μέσα στους 100.

Ούτε το μουσείο της αντίστασης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου όπως λένε εδώ τον Β’ Παγκόσμιο είναι προτεινόμενο. Μουσεία, εκκλησίες, θέατρα, παλάτια και ανάκτορα προτείνουν και κατακλύζονται από τουρίστες.

lenin kyrka

Καθεδρικός του Ισαάκ

Μπαίνοντας όμως στην πόλη από το αεροδρόμιο το πρώτο που βλέπεις είναι οι γιγάντιες παραστάσεις των υπερασπιστών-μαχητών του Πολέμου.

Το δεύτερο που βλέπεις μετά από κάποια απόσταση είναι το άγαλμα του Λένιν να δείχνει τον δρόμο στους Μπολσεβίκους.

Το δεύτερο άγαλμα του Λένιν, πρέπει να ρωτήσεις για να το βρείς, είναι έξω από τον Φιλανδικό Σιδηροδρομικό σταθμό όπου τον Οκτώβριο του 1917 ήρθε ο Λένιν(από την Φινλανδία) και μίλησε στους συγκεντρωμένους που τον περίμεναν, λίγες μέρες πριν την έναρξη της Επανάστασης.

lenin leningrand

Τοιχογραφία στον σταθμό “Λένιν” του Μετρό

Ο σταθμός  μετρό που είναι ακριβώς δίπλα στον σιδηροδρομικό Σταθμό έχει το όνομα του Λένιν, όπου υπάρχει και μια μεγάλη τοιχογραφία του. Από κει αρχίζει και η λεωφόρος Λένιν. Απέναντι υπάρχει ένα δρομάκι που ακόμη λέγεται Κονσομόλ.

Εκεί όμως που θα δεις τον Λένιν και θα διαβάσεις τα ρητά του είναι στο Μετρό στην κόκκινη γραμμή. Το Μετρό είναι όμορφο, ταχύτατο και έρχεται σε λιγότερο από 3 λεπτά. Εξυπηρετεί έτσι τα 5,2 εκατομμύρια κατοίκους και εκατομμύρια τουρίστες ταχύτατα.

lenin metro1

Ανδριάνδας του Λένιν στον σταθμό Κιρόβσκι Ζαβόντ του Μετρό

Οι 4-5 πρώτοι σταθμοί της κόκκινης γραμμής είναι οι πιό όμορφοι, εντυπωσιακοί, έργα τέχνης και τεχνολογίας. Ξεκίνησε η κατασκευή τους το 1939 με τον Σταθμό Κιρόβσκι Ζαβόντ και με άλλους 4-5 δόθηκαν στην κυκλοφορία το 1955.

Η εισβολή των Ναζί το 1941 σταμάτησε την κατασκευή αλλά ταυτόχρονα από τις βόμβες των Ναζί καταστράφηκε η αντιπλημμυρική προστασία και όλο το έργο πλημμύρισε σε βάθος τουλάχιστον 60 μέτρων μέσα στην γη επί 4 σχεδόν χρόνια. Η λάσπη που συσσωρεύτηκε δεν άφησε να συνεχιστούν οι εργασίες για πολλά χρόνια.

Η γεωλογία του Λένινγκραντ είναι τέτοια που ήταν αναγκασμένοι να φτάσουν σε βάθος μέχρι 105 μέτρων, το βαθύτερο μετρό στον κόσμο, για να βρουν σταθερό βράχο. Το αποτέλεσμα όμως είναι εκθαμβωτικό. Πολυέλαιοι, τοιχογραφίες, ανδριάντες, κρύσταλλα, μάρμαρα, γρανίτες, και ο ομορφότερος όλων ο σταθμός «Αβτόβο» με κολώνες που έχουν επένδυση από κρυστάλλους.

lenin metro2

Σταθμός Μετρό Αβτοβο

Η πολυτέλεια έχει μια πρακτική αξία, με απίστευτη επιστημονική ακρίβεια για να εμποδίζει την υγρασία. Μόνο θαυμασμό προκαλεί η επιστημονική και καλλιτεχνική αρτιότητα των Σοβιετικών σχεδιαστών και των κατασκευαστών.

Μιά πόλη δεν είναι μόνο η ιστορία της. Είναι βασικά των ανθρώπων που ζουν εκεί. Σαν τουρίστας και μόνο για 4 μέρες, συναντάς συνήθως, ανθρώπους του τουρισμού, ξεναγούς, ανθρώπους των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην σημερινή Ρωσία. Διαπιστώνεις πως το Μετρό είναι φτηνό όπως και σχετικά φτηνά το φαγητό και το ποτό.

lenin metro

Παράσταση σε σταθμό του Μετρό “Κόκκινη Γραμμή”

Όλοι αυτοί συμφωνούν πως η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση είναι σημαντικό γεγονός της ιστορίας τους. Το ίδιο και η Αντίσταση και Νίκη στον πόλεμο με τους φασίστες και τους Ναζί όπως ακριβώς τους ονομάζουν. Συμφωνούν ακόμη πως η συμβολή του Στάλιν, άσχετα αν του καταλογίζουν χίλια μύρια όσα, για άλλα χιλιοειπωμένα από την εποχή του Χρουτσόφ και μετέπειτα, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους και στην νίκη την περίοδο 41-45 ήταν καθοριστική.

lenin metro mir

Τοιχογραφία για τον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο και την Ειρήνη

Συμφωνούν πως ο Λένιν ήταν μιά τεράστια προσωπικότητα, ίσως και γιαυτό έχουν διασωθεί και κάποια ίχνη του στην παρουσία της πόλης.

Το τελευταίο που συμφωνούν είναι πως σήμερα στην Ρωσία αν κάποιος αρρωστήσει θα ταλαιπωρηθεί αν δεν διαθέτει πολλά λεφτά, ίσως και να χρειαστεί να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία ενώ παλιότερα, στον κομμουνισμό όπως λένε, ο τομέας της υγείας ήταν πολύ καλύτερος και δωρεάν.

lenin torget

Κομμουνιστές Ρώσοι στην πλατεία του Λένινγκραντ

Και ακόμη πως παρόλο που σήμερα έχεις την δυνατότητα να γίνεις μεγάλος και τρανός και πλούσιος, δουλεύεις 12ωρα, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, παίρνεις στην καλύτερη περίπτωση 500 ευρώ το μήνα, δουλεύεις τώρα πιά μέχρι τα 65 και υπάρχουν πολλοί που αναπολούν τον κομμουνισμό από ό,τι ακούνε από τους γνωστούς τους. Μένει να δούμε την πάλη τους για αυτή την νοσταλγία.

Σε όποια περίπτωση η επίσκεψη στο Λένινγκραντ, στην πόλη του Λένιν, για όποιον μπορεί, δίνει πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε «δυτική» μεγαλούπολη.