Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

4 μήνες αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ινδία – Πορεία με τρακτέρ στο Νέο Δελχί, 26 Γενάρη

Οι μαζικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις εκατομμυρίων λαού σε όλη την Ινδία (εργάτες γης και αγρότες) μετατράπηκαν –μετά από 2 μήνες, άκαρπων διαπραγματεύσεων  από τις 8 Δεκέμβρη σε γενική απεργία.

Παράλληλα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, επεκτείνοντας σε εθνικό επίπεδο τα μπλόκα δεκάδων χιλιάδων αγροτών που εμποδίζουν σχεδιασμένα (άνοιξε-κλείσε) τις εισόδους στο Νέο Δελχί.
Απαιτούν την κατάργηση των νόμων –μαζί και του τελευταίου Ν|Σ απελευθέρωσης του αγροτικού τομέα και αυτή η γενική απεργία είναι η δεύτερη στη χώρα σε λιγότερο από ένα μήνα ενάντια στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP), που γίνεται αφού τα συνδικάτα των αγροτών εξάντλησαν τα τελευταία περιθώρια, μετά από πολλές συναντήσεις με την ινδική κυβέρνηση χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Avik Saha, γραμματέας της ένωσης AIKSCC, μιας από τις βασικές συνισταμένες – διοργανωτές της γενικής απεργίας και των διαδηλώσεων που κλονίζουν το βόρειο τμήμα της χώρας για δύο εβδομάδες, δήλωσε σχετικά:
«Ήταν εκπληκτικά επιτυχημένο, είχαμε την πλήρη υποστήριξη από τομείς της κοινωνίας που έχουν εκφραστεί αυθόρμητα σε όλα τα κράτη»
(ΣΣ |> περιφέρειες | η Ινδία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία, που αποτελείται από 28 «κράτη» και 7 «εδάφη» της Ένωσης)
Ομοίως, ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι «η έκκληση για κινητοποιήσεις» ήταν ιδιαίτερα επιτυχής (ακόμη και) «σε περιοχές που πλειοψηφεί το κόμμα BJP, του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi, όμως σε άλλα «κάστρα» του BJP, όπως η βόρεια Haryana και το Uttar Pradesh, βιώσαμε «επαίσχυντες σκηνές καταστολής εναντίον των απεργών αγροτών, οι οποίοι εξέφραζαν απλά τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα».

24-Ιανουαρίου 2021

Οι αγρότες που διαμαρτύρονται από το Σεπτέμβρη του 2020 ενάντια στους «νέους γεωργικούς νόμους» της κυβέρνησης του Narendra Modi πήραν τελικά άδεια πραγματοποίησης της κινητοποίησης, που όχι τυχαία επέλεξαν λεγόμενη Ημέρα Δημοκρατίας στις 26 Ιανουαρίου
(ΣΣ |> ημερομηνία κατά την οποία το Σύνταγμα της Ινδίας τέθηκε σε ισχύ στις 26-Ιαν-1950) στο Νέο Δελχί.
Η αστυνομία, ωστόσο, εξέδωσε περιορισμούς, λέγοντας ότι «η άδεια χορηγήθηκε μόνο για να δείξει σεβασμό στο αίτημα των αγροτών, που μπορούν να εισέλθουν στην πρωτεύουσα, αλλά δεν μπορούν να διαταράξουν την παρέλαση της “Ημέρας της Δημοκρατίας”».
Οι αγροτικοί συνδικαλιστικοί φορείς, που μέχρι σήμερα πραγματοποίησαν συνεχείς κινητοποιήσεις έξω από τα όρια της πρωτεύουσας κατά των μεταρρυθμίσεων στον τομέα για πάνω από δύο μήνες, συμφώνησαν ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική και θα περιοριστεί σε συγκεκριμένη περιοχή του Δελχί.
Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες Ινδοί αγρότες από διάφορα μέρη της Maharashtra συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Azad Maidan στη Βομβάη σήμερα 25 Ιανουαρίου κατά των τριών νέων γεωργικών νόμων.

Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Πλατιά στήριξη της γενικής απεργίας των αγροτών στην Ινδία, κατά των αντιλαϊκών μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων
Ταυτόχρονα, οι αποκλεισμοί σε διάφορες εισόδους στο Νέο Δελχί συνεχίστηκαν και πολλές πόλεις όπως η νότια Μπανγκαλόρ με μαζικές κινητοποιήσεις  και αλλού όπως στη δυτική Βομβάη, όπου οι υπηρεσίες επηρεάστηκαν και ορισμένες αγορές έκλεισαν.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται εν μέρει και από την αντιπολίτευση, που –για δικούς του λόγους το κάθε κόμμα απαιτεί την «απόσυρση αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων»
Οι αγρότες παλεύουν -υπό προϋποθέσεις και για την απελευθέρωση τιμών και ποσότητας πώλησης των καλλιεργειών σε ελεύθερη διαπραγμάτευση με εταιρείες για την εμπορία των προϊόντων τους, αντί να πωλούν τη συγκομιδή τους σε αγορές χονδρικής που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση (ποσοστώσεις).

Ωστόσο, αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν σε κοινή δήλωση πριν από τη γενική απεργία ότι οι νέοι νόμοι «απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια της Ινδίας, καταστρέφουν την εθνική γεωργία και τους αγρότες και είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση της «ελάχιστης τιμής στήριξης» (Minimum support price [MSP] τιμή γεωργικού προϊόντος) που ορίζεται από την κυβέρνηση της Ινδίας για απευθείας αγορά από τον αγρότη και τον προστατεύει με ένα ελάχιστο κέρδος –εν είδει επιδότητησης, εάν η ελεύθερη αγορά έχει χαμηλότερη τιμή από το κόστος.

ΣΣ |> Πρέπει να πάρουμε υπόψη πως στην Ινδία -δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό μετά την Κίνα, με 1.380.004.000 κατοίκους και μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις υπάρχει πρωτοφανής εντατικοποίηση της γεωργίας, όπου –φυσικά τα μεγάλα μονοπώλια του χώρου βρίσκονται στην αντίπερα όχθη με τους φτωχούς αγρότες και τους εργάτες γης, επομένως οι κινητοποιήσεις δέχονται πολλές «παράπλευρες πιέσεις»
Αντίστοιχη και η στάση των κομμάτων
Μέλη αριστερών πολιτικών κομμάτων στην Ινδία ανακοίνωσαν τη συμπαράσταση τους στη γενική απεργία (Bharat Bandh) για τις 8 Δεκεμβρίου σε αλληλεγγύη με τη διαμαρτυρία χιλιάδων αγροτών στα περίχωρα του Νέου Δελχί.
Μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook το ΚΚ της Ινδίας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη μαζική αγροτική κινητοποίηση ζητώντας την απόσυρση των αντιδραστικών γεωργικών νόμων και του Ν|Σ «περί ηλεκτρικής ενέργειας» (ΣΣ |> Νόμος για την ολοκλήρωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον τομέα της ενέργειας, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση).

Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας (Μαρξιστικό)
Υποστήριξη της Bharat Bandh (γενικής απεργίας) που ξεκίνησε στις 8 Δεκέμβρη.

Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας στον συνεχιζόμενο μαζικό αγώνα των Ινδών αγροτών που διοργανώνονται από διάφορες kisan (ΣΣ |> ενώσεις, συνδικάτα κλπ εργατικές οργανώσεις) σ’ όλη τη χώρα απαιτώντας την απόσυρση αυτών των αντιδραστικών Αγρο-Ν|Σ που ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο με έναν ανόητο αντιδημοκρατικό τρόπο εμποδίζοντας μια δομημένη συζήτηση και ψηφοφορία, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια της Ινδίας, καταστρέφοντας την ινδική γεωργία και τους αγρότες μας και θέτοντας τις βάσεις για την κατάργηση της ελάχιστης τιμής στήριξης (MSP) και υποθήκευση της ινδικής γεωργίας και των αγορών μας στις μεγάλες πολυεθνικές αγροτικές επιχειρήσεις-ομίλους αλλά και στις ντόπιες.

ℹ️  Την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ινδίας μπροστά στην απεργία εξέφρασε και το ΠΑΜΕ

Δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας στη Νότια Βομβάη όπου έχουν αναπτυχθεί και ειδικές δυνάμεις της  SRPF ενώ θα χρησιμοποιηθούν Drones για την παρακολούθηση της εκδήλωσης.

ℹ️  Η περιφερειακή οργάνωση του ΚΚ Maharashtra Kisan Sabha (AIKS) ανέφερε ότι περίπου 15.000 αγρότες έφυγαν για την πρωτεύουσα Nashik στις 23 Ιανουαρίου με διάφορα μέσα και οχήματα οχήματα, με στόχο μαζική πορεία «για να υποστηρίξει και να επεκτείνει τον αγώνα των αγροτών για την κατάργηση και των τριών γεωργικών νόμων και για έναν βασικό νόμο που εγγυάται το εισόδημα και την ελάχιστη τιμή [MSP]».

ℹ️  Από το Σεπτέμβρη του περασμένου έτους, οι τρεις νόμοι – μεταρρυθμίσεις στον γεωργικό τομέα υποτίθεται ότι θα εξάλειφαν τους μεσάζοντες επιτρέποντας στους αγρότες να πουλούν τα προϊόντα τους οπουδήποτε στη χώρα, ωστόσο είναι προφανές ότι ανοίγουν το δρόμο για την αφαίρεση του «μαξιλαριού ασφαλείας του MSP» και τον τερματισμό του συστήματος «mandi» (= λουτρού | χονδρική αγορά), αφήνοντάς τους στο έλεος μεγάλων εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων.
Οι αγρότες, κυρίως από το Punjab, Haryana και το δυτικό Uttar Pradesh, έχουν στρατοπεδεύσει σε διάφορα περιφερειακά σημεία στο Δελχί, απαιτώντας την κατάργηση των τριών γεωργικών νόμων.
Αρκετοί γύροι συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτικών ενώσεων μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.
Οι ηγέτες των αγροτών απέρριψαν την «προσφορά» της ινδικής κυβέρνησης να αναστείλει τους επίμαχους νόμους για 18 μήνες και δημιούργησαν επιτροπή για να εξετάσουν τα σημεία αναφοράς και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη νομοθεσία που πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες των αγροτών τα τελευταία χρόνια.

Το Samyukta Kisan Morcha (συντονιστικό ενωτικό Μέτωπο πάνω από 40 αγροτικών σωματείων και ομοσπονδιών που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 ενάντια στην απόφαση του Narendra Modi για τα  τρία Ν|Σ), δήλωσε την Πέμπτη ότι απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης και αποφάσισαν «τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάργηση των νόμων».

Ο Υπουργός Γεωργίας, Narendra Singh Tomar εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την ευχή ότι (ελπίζω) «ο ενδέκατος γύρος συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών που διακόπηκε χωρίς συμφωνία και των δύο μερών οι οργανώσεις των αγροτών να επανεξετάσουν την πρόταση με … “μεγάλο ενθουσιασμό» (sic!).
Ομοίως, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απαίτησαν πάλι «να επανεξετάσουν μια πρόταση αναστολής αυτών των νόμων για περίοδο 12 έως 18 μηνών» διευκρινίζοντας –ως εκτελεστική αρχή, ότι «θα συναντηθεί ξανά μόνο εάν τα συνδικάτα αποδεχτούν την πρόταση αναστολής».

Τα τοπικά ΜΜΕ σημείωσαν ότι οι ηγέτες της γεωργίας επιβεβαίωσαν εκ νέου τα αιτήματά τους για πλήρη κατάργηση τριών διατάξεων, τις οποίες θεωρούν δυσμενείς για τη γεωργία.
Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ένωσης αγροτών ανακοίνωσαν ότι στη διαμαρτυρία της «μέρας της Ινδικής Δημοκρατίας» – στις 26 Ιανουαρίου η πορεία των τρακτέρ κατά μήκος της περιφερειακής οδού προς το Νέο Δελχί, θα έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.
Το μήνα Νοέμβριο, πάνω από 250 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, για τα εργασιακά δικαιώματα και μεταξύ άλλων αιτημάτων, κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Communist Party of India Marxist @cpimcc 20-1-2021

  Με πληροφορίες από prensa Latina
telesurtv.net (βλ και εδώ),
theguardian, Aljazeera & Deutsche Welle
FaceBook ΚΚ Ινδίας +|video|