Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

4 Νοεμβρίου 1961: Καταγγελίες για βία και νοθεία στις εκλογές

Στις 4 Νοέμβρη 1961 κορυφώνεται το κύμα καταδίκης των εκλογών της βίας και της νοθείας, οι οποίες είχαν γίνει στις 29 Οκτώβρη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα (αρχηγού του Στρατιωτικού Οίκου του βασιλιά) και οδήγησαν σε νίκη της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Στις 4/11/1961 ο τίτλος της «Αυγής» ήταν: «ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΘΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ». Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται ο υπολογισμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Απ’ τον υπολογισμό προκύπτει ότι πάνω από 400.000 ψήφισαν δύο φορές! Την ίδια μέρα, ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, διότι αποτελεί αποτέλεσμα βίας και νοθείας.

Οι εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1961 έμειναν στην ιστορία ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας. Ακόμη και οι οργανωτές του οργίου υποχρεώθηκαν να το ομολογήσουν στη συνέχεια. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1969, όταν ήταν στο Παρίσι αναφερόμενος σ’ αυτές τις εκλογές είπε:«Μετά τις εκλογές του 1958, που έφεραν την ΕΔΑ δεύτερο κόμμα, είχε δημιουργηθεί μια εύλογη ανησυχία στα Ανάκτορα και σε ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους. Και είχε γίνει η σκέψις, ενόψει των νέων εκλογών, να ασκηθεί ψυχολογική πίεσις επί των κομμουνιστών για να συμπτυχθεί η δύναμίς των. Τα ανόητα αυτά σχέδια κατήρτιζαν μυστικές υπηρεσίες εν αγνοία της κυβερνήσεώς μου…».

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η «Αυγή», αλλά και άλλες εφημερίδες παρουσίαζαν καθημερινά κρούσματα βίας εις βάρος κυρίως των στελεχών, των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας), στο οποίο συμμετείχε η ΕΔΑ. Επιθέσεις κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων, σπάσιμο γραφείων, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και δολοφονίες στην ημερήσια διάταξη. Στις 25 Οκτώβρη στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, χωροφύλακας δολοφονεί με περίστροφο τον 24χρονο Στέφανο Βελδεμίρη, επειδή μοίραζε με αυτοκίνητο προκηρύξεις της Αριστεράς. Την Κυριακή των εκλογών ο επίσης 24χρονος στρατιώτης Διονύσιος Κερπινιώτης, στέλεχος της ΕΔΑ, πέφτει νεκρός με τραύμα στο κεφάλι, στο εκλογικό κέντρο του χωριού Δεμίρι της Αρκαδίας.

Πηγή: Ριζοσπάστης