• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

4 Φεβρουαρίου – Γιορτάζουν ο Ισίδωρος και η Ισιδώρα – Οσα θέλεις να ξέρεις για το όνομα

Του Οσίου Ισίδωρου του Πηλουσιώτου σήμερα και γιορτάζουν ο Ισίδωρος και η Ισιδώρα.

Ισίδωρος (< Ισις + δώρον δώρο της Ισιδας) από την αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που με διάφορα ονόματα εμφανίζεται σε αρκετούς λαούς. Η διάδοση του ονόματος ενισχύθηκε και από τον ομώνυμο μάρτυρα που γιορτάζεται  στις 14 Μαΐου και είναι και πολιούχος της Χίου όπου το όνομα είναι δημοφιλές. Ενώ το πανελλαδικό ποσοστό του ονόματος Ισίδωρος είναι μόλις 0,04%, στη Χίο το ποσοστό εκτοξεύεται στο 2,07%. Το ίδιο συμβαίνει και με το θηλυκό τύπο Ισιδώρα που από το 0,01% στη Χίο φτάνει στο 0,91%.

 

(Το δείγμα μας 99.246 ανδρών και 52.927 γυναικών είναι αντιπροσωπευτικό κατά νομό και το αντλήσαμε από τους τηλεφωνικούς καταλόγου του ΟΤΕ. Για τα ονόματα που δε συναντήσαμε στην έρευνα αλλά είχαμε ενδείξεις για τη χρήση τους, κάναμε μια γενική αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο του ΟΤΕ – Στην ενότητα Ονομαστικός Κατάλογος στο πεδίο Ποιος συμπληρώσαμε για παράδειγμα το όνομα Σταμάτα)

 

Επιμέλεια – Έρευνα Ηρακλής Κακαβάνης