Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

3 Σεπτεμβρίου — Φωτογραφική ματιά στην ιστορία: Ο «παράξενος πόλεμος»

Μία μέρα αφότου η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ναζιστική Γερμανία, το 1939, στους δρόμους του Λονδίνου εμφανίζονται αντίγραφα μίας σελίδας κάποιας τοπικής εφημερίδας, η όποια παρουσιάζει τον Χίτλερ ως καταζητούμενο ζωντανό ή νεκρό, παρουσιάζοντας τα ήδη αμέτρητα εγκλήματα του Γερμανού δικτάτορα. (Καθημερινή / AP Photo)

Μία μέρα αφό­του η Μεγά­λη Βρε­τα­νία κήρυ­ξε τον πόλε­μο στη Ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία, το 1939, στους δρό­μους του Λον­δί­νου εμφα­νί­ζο­νται αντί­γρα­φα μίας σελί­δας κάποιας τοπι­κής εφη­με­ρί­δας, η όποια παρου­σιά­ζει τον Χίτλερ ως κατα­ζη­τού­με­νο ζωντα­νό ή νεκρό, παρου­σιά­ζο­ντας τα ήδη αμέ­τρη­τα εγκλή­μα­τα του Γερ­μα­νού δικτά­το­ρα. (Καθη­με­ρι­νή / AP Photo)

Την 1η του Σεπτέμ­βρη 1939 η Γερ­μα­νία δημιούρ­γη­σε μια προ­βο­κά­τσια και εισέ­βα­λε στην Πολω­νία! Οι ΗΠΑ κήρυ­ξαν στά­ση «ουδε­τε­ρό­τη­τας»!! Οι Αγγλο­γάλ­λοι; «Κήρυ­ξαν» τον πόλε­μο κατά της Γερ­μα­νί­ας, δίχως ωστό­σο να ρίξουν του­φε­κιά. Είναι ο λεγό­με­νος «παρά­ξε­νος πόλε­μος», ο οποί­ος στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν ήταν καθό­λου παρά­ξε­νος, αφού οι ιμπε­ρια­λι­στές ευελ­πι­στού­σαν σε μια προ­έ­λα­ση της φασι­στι­κής πολε­μι­κής μηχα­νής προς Ανα­το­λάς (δηλα­δή τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση). Επί περί­που ένα χρό­νο τον είχαν κηρυγ­μέ­νο, δίχως να τον διεξάγουν…

Η κήρυξη πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας στη Ναζιστική Γερμανία ανακοινώνεται δημόσια έξω από το κτίριο Royal Exchange του Λονδίνου, το 1939. (Καθημερινή / AP Photo)

Η κήρυ­ξη πολέ­μου της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας στη Ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία ανα­κοι­νώ­νε­ται δημό­σια έξω από το κτί­ριο Royal Exchange του Λον­δί­νου, το 1939. (Καθη­με­ρι­νή / AP Photo)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο