Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

46ο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή 🎈 2η μέρα: 18 Σεπτέμβρη

Το 46ο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχοντας κάνει το γύρο όλης της χώρας αποτελεί για μια ακόμη χρονιά κορυφαίο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός.
Στην Αθήνα φιλοξενείται σε έναν γνώριμο για μας τους παλιότερους χώρο την Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (Ζωγράφου) όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 23 χρόνια (ήταν το 23ο [1997]) –και στη συνέχεια για 13 ακόμη χρόνια, μέχρι να μεταφερθεί το 2010 στο Ίλιον (πάρκο Τρίτση).

 🎈  Όσα συμβαίνουν εδώ είναι αναντικατάστατα!

Με υποδειγματική οργάνωση, τήρηση των μέτρων προστασίας, αποφασιστικότητα και ελπίδα, το Φεστιβάλ ξεδίπλωσε και χτες Παρασκευή το πρόγραμμά του.
Κάτω από όλες τις συνθήκες, η υποδειγματική οργάνωση, το πείσμα και η αποφασιστικότητα εξασφαλίζουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να είναι «ανάσα» ελπίδας και θάρρους για τους αγώνες της νεολαίας.
Ετσι, σε πείσμα των (καιρικών και μη) «προγνώσεων», το Φεστιβάλ ξεδίπλωσε το πρόγραμμά του και βροντοφώναξε τα συνθήματά του.
Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης δέχτηκε τους επισκέπτες του, για να ανταλλάξουν πείρα και προβληματισμούς, να ανταμώσουν με φίλους και συντρόφους, να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά, αλλά και να βροντοφωνάξουν τα συνθήματά τους για τα κοινά όνειρα και τους αγώνες τους.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, με την ομιλία του έδωσε το στίγμα της σύγχρονης πάλης σε αυτές τις εξελίξεις και τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας, που δένονται και επιβεβαιώνουν το επίκαιρο σύνθημα του Φεστιβάλ: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή»!

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά στην επέτειο των 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με σχετικό κομμάτι στην ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, αλλά και με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ που μοιραζόταν στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, δίνοντας το στίγμα των πρωτοβουλιών της ΚΝΕ που ήδη παίρνονται και θα συνεχιστούν μπροστά και στο αποτέλεσμα της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

|                ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Να μπούμε ακόμα πιο αποφασιστικά μπροστά για να αναπτυχθούν οι αγώνες της νεολαίας

(Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ)

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ο μεγαλύτερος πολιτικός – πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας της χώρας μας, είναι και φέτος εδώ. (…)
Αυτό που χαρακτηριστικά περιέγραψαν στο μήνυμά τους οι σύντροφοι της ΚΝ Τουρκίας: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι δυσκολίες λόγω πανδημίας δεν θα αποδυναμώσουν το πνεύμα του Φεστιβάλ, αντίθετα η ΚΝΕ με οργάνωση και μεγάλη αυταπάρνηση θα ολοκληρώσει το Φεστιβάλ, θα βγει ακόμα πιο ισχυρή και με νέους φίλους δίπλα της».
Από τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ μας, απαντάμε και στους συντρόφους της ΚΝ Τουρκίας, στους συντρόφους μας από Οργανώσεις όλου του κόσμου που έστειλαν διεθνιστικά μηνύματα όλες τις προηγούμενες μέρες, που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Φεστιβάλ μας, κι ας μην ήταν δυνατό να είναι μαζί μας σήμερα…Εισιτήρια Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΔΗΤΗ 2020

Σύντροφοι, τα καταφέραμε! Και είμαστε εδώ, στο 46ο Φεστιβάλ, που παίρνει και αυτό ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μεγαλύτερου πολιτιστικού – πολιτικού θεσμού της νεολαίας της χώρας μας.
Αλλωστε το ίδιο το Φεστιβάλ προσφέρει μια σημαντική «ανάσα» που ίσως φέτος η νεολαία να την έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. (…)

«Ανάσα» ζωής είναι η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να καλέσουμε τη νεολαία σε εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Δεν μπορούσαμε ως ΚΝΕ να μείνουμε ασυγκίνητοι απέναντι στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για προσφορά αίματος ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που πάντα υπάρχουν, λόγω και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων, και που έγιναν ακόμα μεγαλύτερες με την πανδημία του κορονοϊού.

Ομως αυτή η πρωτοβουλία ήταν και η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που επιλέγει να της «κουνά το δάχτυλο» και να τη στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να κρύψει τις δικές της, εγκληματικές ευθύνες.
Οι εκατοντάδες φιάλες αίματος που συγκεντρώσαμε είναι επίσης άλλη μια μορφή συμπαράστασης, πέρα από όσους και όσες τις χρειαστούν, συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού. (…)

💥  Να σταματήσει εδώ και τώρα το τσουβάλιασμα με τις θεωρίες συνωμοσίας

Η κυβέρνηση έχει το θράσος, την ώρα που σε όλους τους χώρους έχει διαμορφωθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, να τσουβαλιάζει ανορθολογικές, σκοταδιστικές και τελικά περιθωριακές απόψεις, όπως είναι οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, με όποιον δίκαια δυσπιστεί απέναντι στις παλινωδίες και τα αντιφατικά μέτρα τους.
Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τούς αρνητές του ιού με τους αρνητές της επικίνδυνης πολιτικής τους, που κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτα μπροστά στα επιχειρηματικά κέρδη.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτό το «αστείο».
Αν θέλουν να δουν ποιος ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας, ας κοιτάξουν στον καθρέφτη.
Ο καθένας καταλαβαίνει πόσο βολεύεται η κυβέρνηση με τέτοιες θεωρίες, αφού μαζί με τον ιό εξαφανίζουν και την υποχρέωσή της για λήψη μέτρων προστασίας που έχουν οικονομικό κόστος, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες της για την εξέλιξη της πανδημίας.
Αν θέλουν να χτυπήσουν την αμφισβήτηση προς τα επιστημονικά δεδομένα, ας σταματήσουν να βάζουν τους επιστημονικούς τους συμβούλους να παίζουν κάθε μέρα στην τηλεόραση τον άχαρο ρόλο της τεκμηρίωσης της κυβερνητικής πολιτικής με δήθεν επιστημονικά επιχειρήματα. Μέχρι πως είναι προτιμότερο να υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη παρά 15 προσπάθησαν να μας πείσουν…
Είναι βέβαια κι αυτό άλλη μια απόδειξη για το πώς χαραμίζονται στο πλαίσιο αυτού του συστήματος οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Επιστήμη στην υπηρεσία των λαών

Ευτυχώς υπάρχουν και σήμερα επιστήμονες που τιμούν τον τίτλο και τον όρκο τους, που θέτουν καθημερινά τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του εργαζόμενου ανθρώπου, σε αυτά τα ασφυκτικά βεβαίως πλαίσια. Αυτοί οι επιστήμονες μας εμπνέουν εμάς, σε αυτούς πρέπει να επιδιώκει να μοιάσει κάθε σημερινός φοιτητής.
Τέτοιοι είναι, φυσικά, οι μαχόμενοι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος Υγείας της χώρας μας, που παλεύουν κάθε μέρα με την πανδημία, αλλά και με τις τεράστιες ελλείψεις.

¡Cuba va!, ¡Cuba Va!, η Κούβα τραβάει το δρόμο της! ¡todos por Cuba!

Οταν μιλάμε όμως για επιστήμη στην υπηρεσία των λαών, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις 45 Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης «Χένρι Ριβ» που έχει στείλει η Κούβα σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από 3.772 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό Υγείας.
Αυτοί οι επιστήμονες έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον νέο κορονοϊό, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ασθενείς.
Ο θαυμασμός που προκαλεί αυτό το εγχείρημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεται από μια μικρή χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο.
Μάλιστα, ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη που έχουν επιβάλει τις κυρώσεις αυτές βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, την ώρα που τα δικά τους συστήματα Υγείας κατέρρεαν.
Οι αποστολές αλληλεγγύης της Κούβας δεν είναι κάτι καινούργιο. Καθιερώθηκαν μετά τη νίκη της Επανάστασης στο νησί και όταν η ίδια η Κούβα εξασφάλισε ένα δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση για κάθε Κουβανό.
Σήμερα και παρά τις αντιξοότητες, παρά τον υπερεξηντάχρονο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, παραδίδει απλόχερα μάθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Ας κάνει ο καθένας μια σύγκριση με τα όσα είδαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, με τη μία καπιταλιστική χώρα να κλέβει μάσκες και υγειονομικό υλικό από την άλλη, αλλά και τώρα, με τον πόλεμο που διεξάγεται για το ποιος θα αποκτήσει πρώτος το εμβόλιο, την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Nobel prize for the doctors of Cuba 2021 Προβλήματα Προοπτικές

Ως ελάχιστη αναγνώριση αυτής της προσφοράς, ενώνουμε από αυτό το βήμα κι εμείς τη φωνή μας με την καμπάνια που εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο για την απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ».

Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον Π Φύσσας

Το φασισμό θα τον τσακίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας

Το Φεστιβάλ μας δεν θα μπορούσε να λείψει φέτος και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί φτάνει επιτέλους η μέρα, μετά από 5,5 ολόκληρα χρόνια και απαράδεκτες καθυστερήσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής, η μέρα που πρέπει να βρει τους ναζί εγκληματίες στη φυλακή.
Σαν σήμερα (ΣΣ |> 18-Σεπ) πριν από 7 χρόνια έπεφτε νεκρός στο Κερατσίνι από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας.
Μια εγκληματική πράξη, με φυσικό αυτουργό τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, ενταγμένη στην οργανωμένη και καθοδηγούμενη δραστηριότητα της ναζιστικής οργάνωσης.
Είχαν προηγηθεί η δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε κομμουνιστές εργάτες στο Πέραμα, επιθέσεις σε μετανάστες και Ελληνες εργάτες.

Ξεκάθαρα έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος γιατί ήταν αντιφασίστας, ότι τον έψαχνε καιρό η ναζιστική οργάνωση.
Ο Παύλος κοίταξε το «τέρας» στα μάτια και έμεινε όρθιος. Θα τον τιμάμε πάντα, όπως και όλα τα θύματα της φασιστικής βίας.

Η αυτονόητη απαίτηση για τιμωρία των ναζί δεν οδηγεί σε εφησυχασμό.

Ηταν επίσης σαν σήμερα, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, όταν στις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου, σίγησαν τα πάντα για να αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής.
Ο όρκος έχει δοθεί από παλιά και εμείς τους όρκους μας τους τιμάμε:
Το φασισμό θα τον τσακίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας. Ο Παύλος θα ζει στο δρόμο του αγώνα, εκεί που θα κρίνεται το δίκιο, εκεί που ο λαός θα σπάσει μια για πάντα το αυγό του φιδιού.

Φυσικά η πάλη ενάντια στους φασίστες δεν είναι επετειακή. Χρόνια τώρα, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, μέσα στους φορείς του κινήματος πρωτοστατούν για να μην έχουν τόπο να σταθούν.
Εχουν πάρει πληρωμένη απάντηση όποτε βγαίνουν από τις τρύπες τους και προσπαθούν να χύσουν το δηλητήριό τους.

Αυτό που επιβεβαιώνει και η εξέλιξη της δίκης όλα αυτά τα χρόνια είναι πως οι φασίστες αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος, είναι τα τσιράκια των αφεντικών. Εχουν φανερές και αθέατες σχέσεις με κρατικούς και άλλους μηχανισμούς του συστήματος, με την εργοδοσία.
Αυτή είναι η ουσία και δεν αλλάζει, ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς κάνουν τώρα τις κότες, παριστάνοντας ότι «δεν είδαν και δεν άκουσαν», ή έχουν εγκαταλείψει το χρυσαυγίτικο καράβι τώρα που βουλιάζει, για να βρεθούν σε άλλα φασιστικά μορφώματα.
Είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες, και ο φασισμός τσακίζεται μαζί με το σύστημα που τον γεννά!

🎈 Η ΚΝΕ πρέπει και μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, η ΚΝΕ έχει πολλά να πει σε κάθε νέο και νέα που νιώθει ότι όλα πάνε λάθος, που νιώθει ότι δεν τον αφήνουν να αναπνεύσει, αλλά δεν έχει μπορέσει ακόμα να δει ξεκάθαρα την αιτία και τους ενόχους. (…)
Η Οργάνωσή μας είναι ένα επαναστατικό σχολείο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκρινόμαστε στο καθήκον να οπλιζόμαστε με γνώση για το πώς μπορεί αυτός ο κόσμος να αλλάξει. Να σκύβουμε μόνο όταν είναι να αφουγκραστούμε τα βάσανα και τις δυσκολίες της νεολαίας, να γινόμαστε πραγματικοί μαχητές όταν αγωνιζόμαστε για το δίκιο του λαού. Να αισθανόμαστε την αδικία που βιώνει ο κάθε καταπιεσμένος σαν δική μας, να μη συμβιβαζόμαστε με τον αρνητικό συσχετισμό.
Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να επιβεβαιώνονται στην πράξη καθημερινά από τους πρωτοπόρους τού σήμερα. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, όμως έχουμε τα δικά μας ακαταμάχητα όπλα.
Αυτά που έχουν επιδράσει ώστε το Κόμμα μας να διαμορφώνει σε όλη του την ηρωική πορεία σεμνούς και λαϊκούς αγωνιστές, που πορεύονται στη ζωή με το κεφάλι ψηλά.

Έναν τέτοιο σύντροφο θέλουμε να αποχαιρετήσουμε και σήμερα από αυτό το βήμα.
Σήμερα «έφυγε» από τη ζωή ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σύντροφε Βαγγέλη, «στρατηγέ του κάμπου», η ΚΝΕ σε αποχαιρετά με βαθιά θλίψη.
Αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του, στη σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά και τα εγγόνια του. Θα εμπνεόμαστε πάντα από το παράδειγμά σου.

Φίλες και φίλοι, νέοι και νέες,

Τώρα είναι που η ΚΝΕ πρέπει και μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα οι χιλιάδες νέοι που συμπορεύονται μαζί μας όλο το τελευταίο διάστημα. Γιατί κάθε νέος και νέα που κάνει το βήμα να οργανωθεί στην ΚΝΕ είναι και μια ήττα για το σάπιο σύστημά τους, που απέτυχε να τον κάνει πρώτα απαθή, μετά χειροκροτητή της αδικίας και τελικά να τον αποκτηνώσει.
Τώρα είναι η ώρα να μπούμε ακόμα πιο αποφασιστικά μπροστά για να αναπτυχθούν οι αγώνες της νεολαίας.
Να γίνουμε πιο ικανοί να συνδέουμε την πάλη για τα ζητήματα της μόρφωσης, της δουλειάς, την πάλη ενάντια στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την πάλη ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, με την πάλη για την οριστική διέξοδο, την κοινωνία όπου θα μπορούμε πια να ανασαίνουμε ελεύθερα, όπου θα νικήσει η ζωή: Το σοσιαλισμό.

Για άλλη μια φορά, η διεθνής διάσταση και σημασία του Φεστιβάλ αναδείχθηκε με την προβολή από τις οθόνες στο χώρο του γηπέδου χαιρετιστήριων μηνυμάτων από ξένες Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας.

Λίγο μετά τις 7.30 μμ. στο χώρο του Φεστιβάλ έφτασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Κατευθυνόμενος προς την κεντρική εξέδρα συνομίλησε με μέλη και φίλους του Κόμματος που βρίσκονταν στο χώρο όπως και με τους συντρόφους στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενίσχυσε την προσπάθεια για οικονομική βοήθεια στους πληγέντες από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και αγόρασε το «κόκκινο Αερόστατο».

Με τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη «κλείνει» η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων

«Παράξενοι καιροί, παράξενο κι αυτό το Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για άλλη μια φορά που μας φώναξε, εδώ και 20 τόσα χρόνια
Με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης μάλλον είναι η τελευταία φορά που τραγουδάω για φέτος. Θα προσπαθήσω να παίξω όσα περισσότερα τραγούδια γίνεται και όσο πιο δικά μας, δικά μας εννοώ… κόκκινα», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης στο ξεκίνημα της συναυλίας του και πραγματικά κράτησε την υπόσχεσή του, προσφέροντας μοναδικές στιγμές με μεγάλες του επιτυχίες. «Ιθάκη», «Ξημερώματα», «Περσίδες», «Βυθισμένες άγκυρες» και τόσα άλλα…
«Μετράμε απώλειες πολλές αλλά 2 είναι από αυτές που δεν χωνεύονται. Αυτό το τραγούδι το λέγαμε πάντα 24 χρόνια με τον Λαυρέντη, πια δεν θα το λέμε παρέα, αλλά όπως και να ‘χει όταν το λέω θα του το στέλνω», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης πριν τραγουδήσει την «Απουσία», για να συνεχίσει με το «Φλασάκι»…

Τη σκηνή μοιράστηκε μαζί του στο πιάνο και στο τραγούδι η Νίκη Γρανά ερμηνεύοντας το «Όταν σου χορεύω» του Φοίβου Δεληβοριά, αλλά και τις «Βαριές κουβέντες» του Μίλτου κ.ά. Μαζί του ακόμα ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, ο Πάρης Περυσινάκης στη λίρα και το μαντολίνο, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο, ο Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα.

Ηχοχρώματα που αντλούν την έμπνευσή τους από τη λαϊκή παράδοση, αλλά και καθαρές ροκ μελωδίες, εναλλάσσονταν με ζεμπεκιές και μπαλάντες. «Είναι παράξενο είσαστε πολλοί αλλά είστε σκορπισμένοι για να δούμε πόσο δυνατά τραγουδάτε ειδικά οι πίσω γιατί τους μπροστά τους ακούω», προέτρεψε ο Μίλτος Πασχαλίδης και πράγματι κάτω από τις μάσκες ακούστηκαν δυνατά οι στίχοι από τις «Πεθαμένες καλησπέρες».
Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα τραγούδησε και αφιέρωσε στην Μάγδα Φύσσα το «Κιφ», ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον Άλκη Αλκαίο με το «Αγύριστο κεφάλι» που έγραψαν το 1999, λίγο πριν τραγουδήσει και τότε σε ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, καθώς και στον Θάνο Μικρούτσικο με ένα ποτ πουρί τραγουδιών από του «Αιώνα την παράγκα» και άλλα τραγούδια του αγαπημένου συνθέτη.

«Θα παίξουμε για πρώτη φορά στα χρονικά έναν καθιστό Καλαματιανό», έδωσε το σύνθημα ο Μίλτος από τη σκηνή και μπορεί κανείς να μη σηκώθηκε για να χορέψει, αλλά το τραγούδι του κόσμου ήταν τόσο έντονο σαν χορός όταν τον συνόδευαν στο «Κάποτε γνώρισα μια λίμνη».
«Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά της ΚΝΕ που βοήθησαν για να στηθεί τούτο εδώ το τριήμερο. Σύντροφοι, ελπίζω να σμίξουμε ξανά σε διαφορετικές συνθήκες και να γινόμαστε μια μεγάλη αγκαλιά», ευχήθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στο τέλος της συναυλίας του και χάρισε ακόμα ένα ποτ πουρί τραγουδιών δικών του και άλλων, «…και τα τραγούδια, που ‘λεγα όπου πολύ σ’ αρέσαν», που πραγματικά ο κόσμος ευχόταν να μην τελειώσει ποτέ…

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαιρέτησε και συνομίλησε με τον Μίλτο Πασχαλίδη.