Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«ΟΔΗΓΗΤΗ» 🎈 Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Αθήνα

🎈 «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή».

Με αυτό το σύνθημα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» ξεκινά το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
ℹ️  Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Και τις τρεις μέρες των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν.
Στον χώρο θα λειτουργούν επίσης Μαθητικό Στέκι, το «κόκκινο Αερόστατο» για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, Χώρος για τους Φοιτητές και Σπουδαστές, Χώρος για τους Νέους Εργαζόμενους και Ανέργους, Χώρος Κατά των Ναρκωτικών, Στέκι Πολιτισμού, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και πολλά ακόμα, το αναλυτικό πρόγραμμα και οι δραστηριότητες των οποίων θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.

ℹ️  Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» φέτος, για την προστασία της υγείας των επισκεπτών, θα προσαρμοστεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες του τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων, τόσο κατά τις εκδηλώσεις όσο και κατά τις συναυλίες.
Με ευθύνη των διοργανωτών θα εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής (σταθμοί αντισηπτικών, επαρκείς τουαλέτες, νιπτήρες κ.λπ.), με τον απαραίτητο τακτικό καθαρισμό κατά τη διάρκεια όλων των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ.
ℹ️  Στο πλαίσιο αυτό, η Φοιτητική Σκηνή θα μεταφερθεί μια βδομάδα πριν, στις 11 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το πρόγραμμά της και λεπτομέρειες θα ανακοινωθεί σε επόμενο ενημερωτικό μας.

46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» logo

Tο πρόγραμμα που θα έχουν οι μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική Σκηνή) έχει ως εξής.

Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

🎤 Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Κώστας Καλδάρας.
🎶  Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

🎤 Αφιέρωμα στους ποιητές του αγώνα, με τον Λουκά Θάνο.
🎤 Αφιέρωμα στον Ζαμπέτα με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη και τον Δημήτρη Κανέλλο.
🎶 Συναυλία με την Γλυκερία.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

🎶 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
🎶 Συναυλία με το συγκρότημα του ΚΕΘΕΑ – «Στροφή».
🎶 Συναυλία με τους Sober on Tuxedos.
Rock ‘n’ roll party με τον George Zervos.


Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

🎤 Αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
🎵  Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη. Μαζί τους οι Ασπασία Στρατηγού και Κώστας Τριανταφυλλίδης.
🎶 Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

🎶 Συναυλία με τη «Ρωμιοσύνη».
«Τα κόκκινα μονοπάτια του ρεμπέτικου». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Κάραλη.
🎶 Συναυλία με τις Smyrna και την Ερωφύλλη.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

🎶 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
😎 Stand up comedy με τους Σπήλιο Φλώρο και Αλέξανδρο Μαλλιάτση.
😎 Stand up με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
🎶 Συναυλία με τους Onirama.


Σάββατο 19 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

🚩  Χαιρετισμός από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
🚩  Ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

🎤 Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο.
Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.
🎵  Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας.

🎶 Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό.
Συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη.
Ικαριώτικη βραδιά με τον Νίκο Φάκαρο.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
Hip hop live με τους «Κοινοί Θνητοί», Rebellion Connexion, Urban Pulse, Pavlo, Dasson, «Το σφάλμα», Drugitiz, Ribo, Frank, Ζωγράφος, Getto rock.
Συναυλία με τον Εισβολέα.


 • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ:
  Ανανεωμένο και με πολύ πλούσιο πρόγραμμα και προσαρμοσμένο στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες

 Θα λειτουργήσει σε νέο χώρο, τέτοιον που να επιτρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, και με πολύ πλούσιο πρόγραμμα, τέτοιο που να μην αφήνει ασυγκίνητο κανένα μαθητή που θα επισκεφθεί το Στέκι.

Για ακόμα μια χρονιά, στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού την «παράσταση θα κλέψει» η διαδραστική ψηφιακή έκθεση που επιμελείται η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «Είμαστε εμείς οι επαναστάτες του σήμερα!».

Μέσα από όμορφες κατασκευές οι μαθητές θα μπορούν να «δουν» μπροστά στα μάτια τους το πώς σήμερα διεξάγεται μια τεράστια προσπάθεια της αστικής τάξης να καθυποτάξει τη νέα γενιά, να την κάνει να μην αμφισβητεί, να μην κρίνει, να σκέφτεται μέσα σε καθορισμένα πλαίσια, να πιστεύει πως ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει. Γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της οργανωμένης αντεπίθεσης των μαζών μαζί με την πρωτοπορία, το Κόμμα τους, τη φοβούνται. Οι μαθητές θα μάθουν πως πάντα αυτοί που δεν «τους κάνουν τη χάρη», τους πάνε κόντρα, είναι αυτοί που άλλαζαν και τον κόσμο, γυρνούσαν προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας, και πως σήμερα αυτόν το ρόλο τον παίζει το δικό μας Κόμμα. Θα συζητήσουν τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου επαναστάτη και θα ανακαλύψουν ότι αυτά «διαμορφώνονται» και αξιοποιούνται στο μέγιστο μόνο μέσα από την επαναστατική οργάνωση.

ℹ️  Το βράδυ της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης και θα ξεκινήσουν οργανωμένες ξεναγήσεις!

Για πρώτη φορά στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργήσουν Μαθητικά Εργαστήρια, όπου εκατοντάδες μαθητές θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τη δική τους εργασία, το δικό τους project! Τίτλος τους: «Δημιουργούμε το σχολείο που ονειρευόμαστε!». Με πολύμορφο και πρωτότυπο τρόπο, δηλαδή, οι μαθητές θα απαντήσουν πώς θα ήταν ένα δημιουργικό σχολείο που θα τους μόρφωνε ολόπλευρα. Θα μάθουν πως σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, δημόσιο και δωρεάν, με υψηλού επιπέδου μόρφωση, με βασικό ρόλο στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου. Γιατί σήμερα δεν προσφέρεται στους μαθητές ένα τέτοιο σχολείο; Ποια κοινωνία θα τους το προσφέρει;

Θα λειτουργήσουν συνολικά τέσσερα Εργαστήρια, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτέμβρη. Αυτά είναι:

 • Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας:«Το σημαντικό πράγμα είναι να μη σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει το λόγο της που υπάρχει»! Α. Αϊνστάιν
 • Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας:«Ολες οι Τέχνες υπηρετούν τη μεγαλύτερη από τις τέχνες: Την Τέχνη να ζεις»! Μπ. Μπρεχτ
 • Εργαστήρι Κοινωνικών Επιστημών:«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε»! Κ. Μαρξ
 • Εργαστήρι ΕΠΑΛ:Το ΕΠΑΛ «αλλιώς»!

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων και γενικότερα στο Μαθητικό Στέκι θα διατίθεται η νέα έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα!», που θα κυκλοφορήσει ανανεωμένη και εμπλουτισμένη για πρώτη φορά μετά το 2016.

Πέρα από το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού, στο χώρο της σκηνής θα πραγματοποιηθούν:

 • Την Παρασκευή, συζήτηση με μαθητές μέλη της ΚΝΕ και εκλεγμένους στα μαθητικά συμβούλια των σχολείων τους με τίτλο: «Είμαστε σε θέση μάχης για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!»
 • Το Σάββατο, λίγο πριν την κεντρική συγκέντρωση, το Μαθητικό Στέκι θα «ανοίξει τις πόρτες του» στους μικρούς του φίλους από το «Κόκκινο Αερόστατο», με την παρουσίαση ειδικά για αυτούς ενός ξεχωριστού μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος με τίτλο«I can’t breathe!». Το αφιέρωμα θα επιμεληθούν μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού!