Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Με επιτυχία η πολιτική συγκέντρωση στην Λάρισα

Με υψωμένες τις κόκκινες σημαίες έγινε δεκτή στο βήμα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγήτη» στη Λάρισα η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα συνθήματα «ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ» και «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ακούγονταν διαρκώς. Όποτε ο λαός απαίτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πίστεψε στη δύναμή του και πήρε την τύχη στα χέρια του, ο τροχός της ιστορίας γύρισε μπροστά.

Στην ομιλία της η Θεανώ Καπέτη, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο ταξίδι, από αυτό που στις αποσκευές του κουβαλά τα πιο ωραία ιδανικά που γνώρισε η ανθρωπότητα, τις πιο λαμπρές αξίες, ένα ταξίδι κόντρα στη θύελλα της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης. Αυτό το ταξίδι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» που κοντά μισό αιώνα  χτιζόταν και χτίζεται με τα υλικά της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας, της πρωτοπόρας ριζοσπαστικής δημιουργίας, παραμένει επίκαιρο – ζωντανό – νέο  και κερδίζει τις καρδιές χιλιάδων νέων αλλά και μεγαλύτερων σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στη Λάρισα.

Εδώ που από τα πρώτα βήματα του Κόμματος μέχρι σήμερα, τα λαϊκά στρώματα και το λαϊκό κίνημα συνδέονται με το ΚΚΕ με δεσμούς αίματος, θυσιών κι αγώνων. Χιλιάδες αγωνιστές πρωταγωνίστησαν σε ηρωικές σελίδες που έγραψε στην περιοχή ο λαός μας στην περίοδο του μεσοπολέμου, της ΕΑΜικής Αντίστασης και του αγώνα του ΔΣΕ, όπως ο Νίκος Βαλιανάτος, Γραμματέας της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας, που δολοφονήθηκε μετά από φριχτά βασανιστήρια στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας του Μανιαδάκη το 1938, η 23χρονη ΕΠΟΝίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, ο Άγγελος Τσιτώτας και ο Μιχάλης Κυρίτσης, μαχητές της «Ανεξάρτητης Ομάδας Λάρισας» του ΔΣΕ,  ο Σπύρος Καλοδίκης, Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Λάρισας του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε από ασφαλίτες.

Από αυτό το βήμα θα θέλαμε να ανακοινώσουμε πως μέσα στον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του μνημείου εκτελεσθέντων στο λόφο του Μεζούρλου, ύστερα από μια κοπιαστική δουλειά δεκάδων συντρόφων και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ και την ενίσχυση πολλών Λαρισαίων που από το υστέρημα τους στήριξαν την προσπάθεια ανέγερσης του. Μνημείο που θα θυμίζει στη νέα γενιά, όλους εκείνους που μπροστά στο δίλημμα “υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση” διάλεξαν το δεύτερο δρόμο και πάλεψαν μέσα από το ΔΣΕ, κρατώντας ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που στο μόχθο των συντρόφων που το χτίζουν, χτυπάει η καρδιά ενός κόσμου που δεν έχει τελειώσει, δεν έχει ηττηθεί οριστικά, ανασυντάσσεται, δυναμώνει, αποκτά νέους οικοδόμους του μέλλοντος, του κόσμου χωρίς εκμετάλλευση του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού.

larisa festival kne odhghth 82

 Ξέρουμε ότι η εποχή μας κυοφορεί τις μεγάλες και ριζικές ανατροπές

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, νέοι και νέες,

Φτάνει πια είναι βαρετό να ακούμε τους ίδιους ψευτοκαυγάδες, να ψάχνουμε τις διαφορές σαν ψύλλους στ’ άχυρα, ανάμεσα σε κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο, τις επιλογές του, τις συμμαχίες του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κόμματα που σε τελική ανάλυση είναι κόμματα που υπερασπίζονται -ανεξάρτητα τίτλους και διακηρύξεις- το καπιταλιστικό σύστημα.

Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ απευθυνόμαστε σε εσάς, σε εσάς που νιώθετε απογοητευμένοι, πικραμένοι από την πολιτική, που η πολιτική είναι κάτι ξένο που σχεδιάζεται μακριά από εσάς από τις ανάγκες, από τις ζωές σας.

Απευθυνόμαστε σ’ εσάς που ξέρετε καλά πως σήμερα κουμάντο κάνει η αδικία, πως τελικά ωφελημένοι, όποια κυβέρνηση και να βγαίνει είναι οι ίδιοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες. Σε εσάς που εργάζεστε απ’ το πρωί ως το βράδυ για έναν μισθό ή για να κρατήσετε την επιχείρησή σας, με ένα εισόδημα που δε θα φτάνει να πληρώσετε το αυξημένο πετρέλαιο, την πανάκριβη ΔΕΗ, που ζείτε σε μια πανέμορφη χώρα αλλά δε μπορείτε να τη χαρείτε γιατί δεν έχετε τη δυνατότητα.

Απευθυνόμαστε στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που ζείτε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης. Σε εσάς που το προηγούμενο διάστημα είδατε να καταστρέφεται η παραγωγή σας από τους παγετούς, το χαλάζι, τον καύσωνα και δεν έχετε πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις. Είναι ώρα να σκεφτείτε τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς. Πώς θα γίνει ο πλούτος που παράγετε  να στηρίξει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και φίλες,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, που βλέπετε ότι ενώ έχουμε φτάσει στην εποχή του 5G,  πως οι πάμπλουτοι κάνουν βόλτα πολλών εκατομμυρίων στο φεγγάρι, την ίδια στιγμή η ψαλίδα του πλούτου και της φτώχειας γιγαντώνεται.  Πολλά νέα ζευγάρια δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα σπίτι με ανθρώπινες συνθήκες, σκέφτονται πόσα λεπτά θα ανάψουν τη θέρμανση, που βλέπετε πως σε πολλές χώρες δεν έχει φτάσει το εμβόλιο. Πως λαοί ολόκληροι όταν δεν σκοτώνονται από τις βόμβες των ΝΑΤΟικών ή άλλων ιμπεριαλιστών εξοντώνονται, εκπορνεύονται στο ταξίδι της προσφυγιάς.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που το άδικο δε χωράει στην καρδιά σας, που δεν δέχεστε να συμβιβαστείτε με ένα τέτοιο σύστημα που η ελευθερία του μετριέται στην τσέπη του καθένα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που συνειδητοποιείτε πως δεν μπορεί να νιώθει κανένας άνθρωπος ελεύθερος ατομικά, αν η κοινωνία που ζει είναι δεμένη με τις βαριές αλυσίδες της εκμετάλλευσης.

Σας καλούμε να συζητήσετε μαζί μας, να προβληματιστείτε πάνω στις Θέσεις του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο για όλα τα εργατικά λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά.

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις απέναντι στην αστική τάξη της χώρας μας και στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες των ανατροπών στον 20ο αιώνα, για τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αποκάλυψε τις απατηλές υποσχέσεις της δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το Κόμμα μας αντιπαλεύει την καταστροφική λογική της παραίτησης, της υποχώρησης, της μοιρολατρίας, τις χρεοκοπημένες θεωρίες που διακηρύσσουν το τέλος της ταξικής πάλης. Αντιμάχεται τη διαστρέβλωση της ιστορίας, την αντικομμουνιστική θεωρία των δύο άκρων, που επιχειρεί να εξισώσει το φασισμό με τον πραγματικό του αντίπαλο, τον σοσιαλισμό.

Εμπιστευτείτε το και συμπορευτείτε μαζί μας!

Άλλωστε μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν επιλέγει να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής.

Αυτό διδάσκει η ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Από την οργάνωση της πάλης για την επιβίωση και τη λαϊκή αλληλεγγύη.

Από τους αγώνες για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων, την παρεμπόδιση αντιλαϊκών μέτρων.

Από τις μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης στη χώρα μας.

Από τις μεγάλες εφόδους στους ουρανούς, όπως της Παρισινής Κομμούνας, της νικηφόρας Οχτωβριανής Επανάστασης.

Όποτε ο λαός απαίτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πίστεψε στη δύναμή του και πήρε την τύχη του στα χέρια του, ο τροχός της ιστορίας γύρισε μπροστά.

Αυτό το συμπέρασμα έχει την αξία του και τη σημασία του σήμερα.

Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν συμμορφωνόμαστε “προς τας υποδείξεις” των αστικών κομμάτων και μηχανισμών. Ξέρουμε ότι η εποχή μας κυοφορεί τις μεγάλες και ριζικές ανατροπές.

Κι από αυτό το βήμα τιμάμε και αποχαιρετάμε τον μεγάλο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη που θα ζει μες στις καρδιές μας, στα τραγούδια μας, στους καθημερινούς μας αγώνες, για να πάρουν “τα όνειρα εκδίκηση”.

Αυτός είναι ο δρόμος που αξίζει να βαδίσουν οι νέοι και οι νέες, γιατί το μέλλον τους ανήκει».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα