Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Η μεγάλη μέρα που το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί τη νεολαία της πόλης έφτασε! Από σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη και μέχρι το Σάββατο, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου θα φιλοξενήσει τις πλούσιες πολιτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί κεντρική πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πρόσβαση στον χώρο του Φεστιβάλ

Για όλο το 3ήμερο των εκδηλώσεων έχει εξασφαλιστεί αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, προς διευκόλυνση των επισκεπτών του Φεστιβάλ.

Οι γραμμές πρόσβασης είναι στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη είναι οι εξής:

Γραμμή 38: Στάση κεντρική πύλη

Γραμμή 29: Στάση Ευκλείας

Γραμμή 27: Στάση στροφή Καρατάσιου

Οδικώς: Περιφερειακή οδός, κόμβος Ευκαρπίας

Τα στέκια του Φεστιβάλ

Όπως και κάθε χρόνο, θα υπάρχει στον χώρο Φοιτητικό Στέκι, Μαθητικό Στέκι (δείτε εδώ βίντεο), Στέκι Νέων Εργαζομένων (δείτε εδώ βίντεο), Γωνιά κατά των ναρκωτικών, Στέκι Αθλητισμού και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν Στέκι Πολιτισμού (δείτε εδώ βίντεο), Γωνιά Γυναικών, Στέκι Νέων Στρατευμένων και Γωνιά αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους. Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις – εκδηλώσεις και workshops.

Επίσης, στο χώρο θα λειτουργεί και η κεντρική έκθεση με τίτλο «Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός, από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας», στην οποία θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στον τρόπο αλλαγής των κοινωνιών, εστιάζει στις νομοτέλειες του σοσιαλισμού, στον τρόπο λειτουργίας του και αξιοποίησης των σύγχρονων δυνατοτήτων. Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός, η οργάνωση της παραγωγής με βάση την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το εργατικό κράτος διαμορφώνει ελεύθερους ανθρώπους, ελεύθερους να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, να αποκτήσουν γνώση, μόρφωση, να εργαστούν στο αντικείμενο που θα επιλέξουν χωρίς άγχος, ανασφάλεια για το μέλλον (δείτε εδώ βίντεο).

Στο χώρο θα λειτουργεί επίσης και Ιατρείο, ενώ η είσοδος από τις 3 πύλες του Φεστιβάλ θα γίνεται με τη χρήση μάσκας και πραγματοποίηση θερμομέτρησης.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων στα στέκια:

Φοιτητικό Στέκι

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρηστις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι – Διεκδικούμε ζωή στο ύψος των αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, δυναμώνουμε την ΚΝΕ!». Θα μιλήσουν ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων – Ερευνητικών Κέντρων και η Άννα Μαρία Ηλιού, γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μαθητικό Στέκι

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Κάθε χρόνο νέοι νόμοι – χειρότερο σχολείο; Άλλαξε το! Στον αγώνα για άλλη κοινωνία και το σχολείο που μας αξίζει».

Εργατικό Στέκι

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται …οι νέες εργασιακές σχέσεις αποτελούν το πραγματικά παλιό». Ομιλητές θα είναι ο Αλέξης Γουσόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, Στέλλα Καινουργιάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και Άλκης Πλίτσης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Στέκι Πολιτισμού

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη όπλο για τη χειραφέτηση». Ομιλητής θα είναι ο Νάσος Χαλκίδης, εικαστικός, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα