Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

5η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΡΑΥΓΗ – «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣ»

Το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυ­γή», με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το ξεκίνημά του στη ∆ομι­νι­κα­νή ∆ημοκρατία το 2011 από το ∆ιεθνές Κίνημα Ποιητριών (Mujeres Poetas Internacional) και με τη συμ­με­το­χή 40 χωρών παγκοσμίως, επανέρχεται στην Ελλάδα το Μάρτιο.

POSTER GYNAIKIA KRAYGHΦέτος το Φεστιβάλ, όντας αφιερωμένο στις ∆ομινικανές αδερφές Μιραμπάλ, τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και συμμετέχει στους παγκόσμιους εορτασμούς για το 2015 ως «έτος φωτός».

Τη στιγ­μή που το ένα τρίτο των Ελληνίδων και όλων των γυναικών της
Ευρώπης πέφτει θύμα σωματικής ή ψυχολογικής βίας, αλλά και παλαιωμένες αντιλήψεις, με θρη­σκευ­τι­κό ή άλλο μανδύα, καταδικάζουν τη γυναίκα σε μια ύπαρξη αόρατη και μια ζωή αβίωτη με στέρηση πρωταρχικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία. Έτσι, η 5η Γυναικεία Κραυ­γή έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις και να καυτηριάσει ένα παγκόσμιο θλι­βε­ρό φαινόμενο, περισσότερο ενδυναμωμένη, πλούσια και ηχη­ρή αυτή τη φορά!

Υπό τη διοργάνωση φέτος του περιο­δι­κού λόγου, κριτικής και ιδεών Νέο
Πλανόδιον, το Φεστιβάλ στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει 5 εκδηλώσεις,
2 θεατρικές παραστάσεις, 3 προβολές ταινιών, 2 προβολές ντοκυμαντέρ και 1 θεα­τρι­κό αναλόγιο, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην ελλη­νι­κή περιφέρεια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Θερβάντες (6/3, 19.00) και στο Abanico (14/3, 20.00), προ­βο­λή του ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» (Αθήνα, 6/3, 17.00), ανοι­χτή συζήτηση στον πολυχώρο Vault (8/3, 20.00), προβολές ταινιών (Βιβλιοθήκη Βολανάκη, 15/3 & 22/3, 19.00), καθώς και τις παραστάσεις «Πνιγ­μο­νή» (στο Vault και στη Θεσ/κη) και «Αρκε­τά πια με την Αντέλα» (στο θέατρο Βικτώρια). Στην Κρήτη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά (27–28/3) και εκδήλωση στην Κίσαμο Χανίων (29/3, 20.00).

Στις εκδηλώσεις, μετα­ξύ άλλων, συμμετέχουν οι ποιήτριες ∆ήμητρα Χριστοδούλου, Λένα Καλλέργη, Έλσα Κορνέτη, Άντζυ Κορ­ρέ, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Νεκταρία Μεν­δρι­νού και Γεωργία Τριανταφυλλίδου, η συγγραφέας Νίκη Τρουλ­λι­νού και οι σκηνοθέτες Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, Μιχάλης Βιρβιδάκης και ∆ημήτρης Καρατζιάς.

Πέρα από το Νέο Πλανόδιον, την 5η Γυναικεία Κραυ­γή στηρίζει το Instituto Cervantes, ο Κύκλος Ποιητών, το ελλη­νι­κό τμήμα της ∆ιεθνούς Αμνηστίας, οι Για­τροί χωρίς Σύνορα, o Πολυ­χώ­ρος Vault, η Βιβλιοθήκη Βολανάκη, το κέντρο Abanico, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, ο ∆ήμος Κισάμου Χανίων και ο Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου. Την οργάνωση και το συντο­νι­σμό της ελληνικής συμμετοχής στο Φεστιβάλ ανέλαβε η μεταφράστρια και κριτικός θεάτρου Έλενα Σταγκουράκη ως επίσημη εκπρόσωπος του ∆ιεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα.

Σύντομο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη σελίδα: http://neoplanodion.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 6973 346018

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο