Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

5 Φεβρουαρίου – Γιορτάζει η Αγαθή – Οσα θέλεις να ξέρεις για το όνομα

Της Αγίας Αγάθης της μάρτυρος (έζησε τον 3ο μ.Χ. αιώνα) σήμερα 5 Φεβρουαρίου και γιορτάζουν τα: Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα

Το όνομα Αγαθή σχετίζεται με την τάση να δίνονται ονόματα που εκφράζουν τη θέληση, αυτού που δίνει το όνομα, να έχει ο παραλήπτης του ονόματος την ψυχική αρετή  και το προτέρημα.

Αγαθή [αγαθός[1] (= γενναίος) η γενναία] έχει μικρή συχνότητα. Με 39 εμφανίσεις στο δείγμα μας έχει πανελλαδικό ποσοστό 0,07%. Μία εμφάνιση έχει το Αγαθούλα. Δεν τα καταγράψαμε στο δείγμα μας αλλά τα συναντήσαμε στη γενική αναζήτηση, τους τύπους: Αγαθία, Αγαθώ, Αγαθίτσα και τον αρσενικό τύπο Αγαθός.

Υπάρχουν και τα σύνθετα Αγαθοποιός, Αγαθόκλεια, (τα βρήκαμε στη γενική αναζήτηση) και τα Αγαθοκλής, Αγαθονίκος, Αγαθονίκη τα οποία έχουν αρχαίες ρίζες όπως και το Αγάθων

[1]               αγαθός: αρχική σημασία γενναίος· μτγν. σημασ. καλός· σύγχρονη σημ. αφελής

 

(Το δείγμα μας 99.246 ανδρών και 52.927 γυναικών είναι αντιπροσωπευτικό κατά νομό και το αντλήσαμε από τους τηλεφωνικούς καταλόγου του ΟΤΕ. Για τα ονόματα που δε συναντήσαμε στην έρευνα αλλά είχαμε ενδείξεις για τη χρήση τους, κάναμε μια γενική αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο του ΟΤΕ – Στην ενότητα Ονομαστικός Κατάλογος στο πεδίο Ποιος συμπληρώσαμε για παράδειγμα το όνομα Αγαθίτσα)

 

Επιμέλεια – Έρευνα Ηρακλής Κακαβάνης