Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

5 Φλεβάρη 1942:  Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων- Η πρώτη διακήρυξη

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Από τις πρώτες μέρες της τριπλής φασιστικής κατοχής η νέα γενιά της χώρας μας μπαίνει στον δρόμο της αντίστασης. Η ΟΚΝΕ ανασυγκροτείται μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της διδακτορίας του Μεταξά. Σε μια σειρά περιοχές δημιουργούνται αντιστασιακές οργανώσεις νέων – με πρωτοβουλία κυρίως κομμουνιστών όπως: Φιλική Εταιρεία, Λεύτερη Νέα, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων (ΠΕΑΝ), Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης (ΕΝΑΡ), Θεσσαλικός Ιερός Λόχος (ΘΙΛ) κ.α.

Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και με στόχο την ενοποίηση-συντονισμού του αγώνα της, στις 5 Φλεβάρη του 1942 στην Αθήνα δημιουργήθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ). Το ΕΑΜΝ συσπείρωσε στις γραμμές του χιλιάδες νέους και νέες και τους οδήγησε σε μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Στάθηκε ο εμπνευστής, οργανωτής και καθοδηγητής της νεολαίας  στον αγώνα ως την ίδρυση της ΕΠΟΝ (23/2/1943).

okne

Παρουσιάζουμε την «Διακήρυξη της Προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Νέων», που είναι και το πρώτο επίσημο κείμενο του ΕΑΜΝ (αξιοποιώντας τα «Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης-τόμος πρώτος- Σύγχρονη Εποχή 1981)

«Προς όλους τους Νέους, Νέες και Παιδιά

Αδέλφια

Ύστερα από 120 χρόνια ελεύθερης εθνικής ζωής, η πατρίδα μας ξαναϋποδουλώθηκε εθνικά.

Πάνω σε πολιτείες και χωριά, πάνω στα μνημεία του πολιτισμού μας, κυματίζει ο αγκυλωτός σταυρός και η τρίχρωμη των μελανοχιτώνων σαν σύμβολο βαρβαρότητας και ολέθρου.  Εννιά μήνες φασιστικής κατοχής είταν αρκετοί να κάνουν ρημαδιό ότι χτίσαμε εμείς κι’ οι πρόγονοί μας μ’ αίμα και μόχθο, και να μεταβάλουν το λαό και τη νεολαία μας σε κορμιά σκελετωμένα απ’ την πείνα και να στείλουν στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες απ’ τον ανθό της νέας μας γενιάς. Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται το αποτρόπαιο θέμα των εγκληματικών οργίων των σκύλων της φασιστικής κτηνωδίας, βαρβαρότητας, ληστείας. Σαν αρπακτικά όρνια ρίχτηκαν στο ψωμί μας, σ’ ολόκληρη την εθνική μας παραγωγής, στα σπίτια, στα μαγαζιά, στους καλλιτεχνικούς μας θησαυρούς. Σαν ανήθικοι  ρίχτηκαν στις γυναίκες, στις αδερφές μας. Η Γκεσταπό ,οι καραμπινιέροι, οι πουλημένοι ξενόδουλου Κυβερνήτες, εξοντώνουν χιλιάδες πατριωτών, στις φυλακές, στα στρατόπεδα, στα ξερονήσια. Οι φασίστες καταχτητές θέλουν να μας λυώσουν πάνω στη γη μας αν μπορέσουν μ’ ένα πάτημα της μπότας τους.

Μπροστά σ’ αυτήν την εθνική συμφορά, μπροστά στην επιταχυνόμενη καταστροφή πρέπει ν’ οργανώσουμε και ν’ ατσαλώσουμε την αντίσταση μας.

Εμείς οι 5 οργανώσεις της νέας γενιάς που συγκροτήσαμε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ), «Δημοκρατική Ενωσις Νέων», «Ελευθερία», «Κομμουνιστική νεολαία», «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία» και «Φιλική Εταιρεία»,αφού υπογράψαμε Συμφωνητικό κοινής δράσης, σας καλούμε στη μάχη. Σας καλούμε να πυκνώσετε τις γραμμές του ΕΑΜΝ και με τον όγκο και τη νεανική σας ορμή, να το κάνετε ακατανίκητη δύναμη, οδηγητή της νέας γενιάς στην πάλη για την ζωή και την εθνική λευτεριά. Κάθε πραγματικά εθνική οργάνωση νέων, κάθε πραγματικά νέος πατριώτης, έχει θέση στο ΕΑΜΝ.

Νέοι εργάτες, εργάτριες και υπάλληλοι

Απευθυνόμαστε σε σας που ζείτε τη μαύρη ζωή του δουλευτή, στο εργοστάσιο, στο μαγαζί ή του άνεργου απόκληρου της ζωής. Εσείς που κινείτε τις μηχανές και αρπάζουν οι καταχτητές, πρώτα απ’ όλα απαιτήστε ψωμί, συσσίτιο ,μεροκάματο ή μισθό προσαρμοσμένο στον τιμάριθμο.

Νέοι αγρότες και αγρότισσες

Εσείς που με το μόχθο σας κάνετε τη γη και γεννοβολά, μην αφίνετε τον καταχτητή να σας αρπάζη τη σοδιά. Δώστε στους πατριώτες που πεινάν ότι σας περισσεύει με χαμηλές τιμές. Κι όταν χρησιμοποιούν βία για ν’ αρπάζουν την παραγωγή σας, απαντήστε με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και με τα όπλα ακόμα όταν τα χρησιμοποιεί ο καταχτητής. Απαιτείστε ψωμί, τρόφιμα, ρουχισμό. Χαλάστε τα γεφύρια, τις σιδηροδρομικές γραμμές. Ετσι εμποδίζετε τον καταχτητή να μεταφέρη τα κλεμένα στα φασιστικά του σκυλιά.

Νέοι σπουδαστές και διανοούμενοι

Εσείς που είστε το πιο φωτισμένο κομμάτι της νέας μας γενιάς, που σας αφαίρεσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, που τα σχολεία σας μετατράπηκαν  σε στρατώνες των φασιστικών ορδών, που σας άφησαν χωρίς ψωμί, γίνετε πρωτοπόροι στον εθνικό αγώνα, οργανωτές του ΕΑΜΝ, οδηγητές της νέας γενιάς.

Κορίτσια

Σπάστε τα μούτρα των πιθήκων της κατοχής που σας ρίχνονται κυνικά στους δρόμους. Στιγματείστε τις διεφθαρμένες που πουλάν στον καταχτητή μαζί με το κορμί και την εθνική τους συνείδηση, για ένα πιάτο φαί και μια μπουκιά ψωμί. Παλαίψτε δίπλα στους νέους και τους γονιούς σας να κερδίσετε το δικαίωμα στη ζωή και την εθνική λευτεριά.

Νέοι και νέες των μειονοτήτων

Και σας ρημάζει ο καταχτητής. Τη λευτεριά θα την κερδίσετε τσακίζοντας τον καταχτητή φασισμό. Μπήτε στο ΕΑΜΝ.

Νέοι και νέες όλων των κοινωνικών τάξεων

Ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η θέση σας είναι στο ΕΑΜΝ.

Μπείτε στις γραμμές του. Κάντε το ακατανίκητη δύναμη.

Αδέρφια

Μη χάνετε καιρό. Ας παραμερίσουμε τους δισταγμούς, τις ταλαντεύσεις. Ας συγκροτήσουμε παντού, στο εργοστάσιο, στις συνοικίες, στο σχολείο επιτροπές και ομάδες του ΕΑΜΝ και ας  ζητήσουμε σύνδεση με την Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή. Αναπτύξτε όλη τη νεανική σας πρωτοβουλία και δημιουργικότητα. Κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει η καταστροφή του τόπου μας και το δρεπάνι της πείνας θερίζει χιλιάδες νέους.

Κάτω οι βάρβαροι καταχτητές!

Κάτω η ξενόδουλη Κυβέρνηση!

Ζήτω το ΕΑΜΝ

Φλεβάρης 1942. (Η Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή)