Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

5 Απριλίου 1897: Η «Μεγάλη Ιδέα» φέρνει πόλεμο

Στις 4 Απρί­λη 1897 μερι­κοί πυρο­βο­λι­σμοί, που ανταλ­λά­χτη­καν από Ελλη­νες και Τούρ­κους στρα­τιώ­τες στην περιο­χή του τουρ­κι­κού φυλα­κί­ου «Μπαϊ­ρα­κτά­ρης» στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα στη Θεσ­σα­λία, σημα­το­δό­τη­σαν την έναρ­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων του ελλη­νο­τουρ­κι­κού πολέ­μου. Ο πόλε­μος κηρύ­χτη­κε και από τις δυο πλευ­ρές επι­σή­μως στις 5 Απρί­λη και τελεί­ω­σε στις 4 Ιού­νη με την ταπει­νω­τι­κή ήττα της Ελλά­δας. Μία από τις συνέ­πειες εκεί­νου του πολέ­μου ήταν και η επι­βο­λή του καθε­στώ­τος Διε­θνούς Οικο­νο­μι­κού Ελέγχου.

Η έναρ­ξη αυτού του πολέ­μου συσχε­τί­ζε­ται με δυο κατα­στά­σεις εκεί­νης της περιό­δου: Την Κρη­τι­κή Επα­νά­στα­ση και τη δει­νή οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση στην οποία είχε περιέλ­θει η χώρα μετά την πτώ­χευ­ση του Τρικούπη.

Μέσα σ’ αυτό το περι­βάλ­λον ανα­πτύ­χθη­κε στην Ελλά­δα έντο­νο εθνι­κι­στι­κό κίνη­μα, το οποίο εξυ­πη­ρε­τού­σε τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις επι­διώ­ξεις της πιο αντι­δρα­στι­κής μερί­δας της άρχου­σας τάξης και υπο­κι­νού­νταν από τις «μεγά­λες δυνά­μεις», ενώ εξέ­φρα­ζε και την επι­θυ­μία της ηγε­σί­ας του στρα­τού να απο­κτή­σει ρόλο στο πολι­τι­κό γίγνε­σθαι. Κύριος εκφρα­στής αυτού του κινή­μα­τος ήταν η «Εθνι­κή Εται­ρεία», μια οργά­νω­ση που ιδρύ­θη­κε το 1894 από 14 αξιω­μα­τι­κούς. Η «Εθνι­κή Εται­ρεία» πρό­βα­λε τη λεγό­με­νη Μεγά­λη Ιδέα, απέ­κτη­σε μεγά­λη επιρ­ροή και ασκού­σε ουσια­στι­κά εξω­τε­ρι­κή πολιτική.

Η ολο­σχε­ρής στρα­τιω­τι­κή ήττα της Ελλά­δας στον πόλε­μο του 1897 ήταν φυσι­κό επα­κό­λου­θο του συσχε­τι­σμού των δυνά­με­ων, αλλά και της στρα­τιω­τι­κής ανι­κα­νό­τη­τας του δια­δό­χου Κων­στα­ντί­νου, ο οποί­ος είχε ορι­στεί αρχιστράτηγος.

Ομως η επι­βο­λή του καθε­στώ­τος του Διε­θνούς Οικο­νο­μι­κού Ελέγ­χου, που επέ­βα­λαν στην Ελλά­δα μετά τον πόλε­μο οι μεγά­λοι «ομο­λο­γιού­χοι» δανει­στές του κρά­τους, ήταν ένα πολύ σκλη­ρό χτύ­πη­μα, αφού οι ξένοι έθε­σαν υπό τον πλή­ρη έλεγ­χό τους την οικο­νο­μία και τους πόρους της χώρας για διά­στη­μα μεγα­λύ­τε­ρο από 50 χρό­νια. Ηταν ένα από τα μέτρα που θεμε­λί­ω­σαν την οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή εξάρ­τη­ση της χώρας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο