Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

5-4-1944 Ενα ακόμη έγγκλημα των ναζί: Η Σφαγή της Κλεισούρας Καστορίας

Φιλοξενούμενος ο Δημήτρης Παπαθανασίου //

Συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη μαύρη μέρα του Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας, στην Καστοριά, από τις Ναζιστικές Δυνάμεις Κατοχής. 280 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, εκτελούνται από τάγματα των SS σε αντίποινα για τον θάνατο δύο γερμανών στρατιωτών έπειτα από ενέδρα,
που έστησαν στις 5-4-1944 οι Αντάρτες του ΕΛΑΣ σε γερμανική φάλαγγα λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό της Κλεισούρας. Μαζί με τους εκτελεσθέντες, το χωριό παραδίδεται στις φλόγες.

Η Σφαγή της Κλεισούρας μαζί με τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από τους Ναζί στα Καλάβρυτα Αχαίας στις 13 Δεκέμβρη 1943, στο Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου 1943,  στο Δίστομο Λιβαδειάς στις 10 Ιούνη 1943,  στη Βιάννο του Ηρακλείου και στην Κάνδανο των Χανίων, στην Κρήτη,  τον Σεπτέμβρη του 1943 και τον Ιούνιο του 1941 αντίστοιχα έρχεται να συμπληρώσει τον μαύρο κατάλογο των Θηριωδιών, που έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις και χωριά κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Χρέος όλων εμάς που δεν διαχωρίζουμε τις ανθρώπινες υποστάσεις σε ανώτερες και κατώτερες να αντιστεκόμαστε ακατάπαυστα, απέναντι στο εγκληματικό περιεχόμενο της ίδιας της ναζιστικής ιδεολογίας και στη βαρβαρότητα που κουβαλούν οι πρακτικές της, να μην ξεχνάμε στιγμή τις θυσίες όλων αυτών των Ανθρώπων και να αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο, να καθιστούμε σαφές με κάθε τρόπο, πως ο Φασισμός δεν χωρά, σε καμία γωνιά αυτού του Κόσμου, πως σε καμία πραγματικότητα δεν μπορεί η Έννοια του Ανθρωπισμού να συνυπάρξει έστω και στην ίδια πρόταση με τον Αποτροπιασμό του Ναζισμού.

Χρέος όλων μας να καταλάβουμε πως ο Φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος του, παρά μονάχα με συνεχείς, καθημερινούς Αγώνες εναντίον του.