Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

52 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Πενή­ντα δύο χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται σήμε­ρα, 9 Οκτώ­βρη, από τη δολο­φο­νία του κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα. Μετά την τελευ­ταία μάχη στις 8 Οκτώ­βρη 1967, ο Τσε πλη­γω­μέ­νος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατε­στραμ­μέ­νο, συνε­λή­φθη και κατ’ απαί­τη­ση των ΗΠΑ δολο­φο­νή­θη­κε την επομένη. 

Γεν­νή­θη­κε στο Ροσά­ριο της Αργε­ντι­νής στις 14 Ιου­νί­ου του 1928, ωστό­σο η οικο­γέ­νεια άλλα­ζε συχνά τόπο δια­μο­νής εξαι­τί­ας του άσθμα­τος που ταλαι­πω­ρού­σε τον Ερνέ­στο από μικρό. Μια από τις αγα­πη­μέ­νες του συνή­θειες ήταν το διά­βα­σμα, ενώ ταυ­τό­χρο­να θέλο­ντας να πολε­μή­σει όσα η ασθέ­νειά του απα­γό­ρευε να κάνει, ανέ­πτυ­ξε μεγά­λες αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Ο Τσε σπού­δα­σε Ιατρι­κή το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρ­το Γρα­νά­δο πάνω σε μια θρυ­λι­κή μοτο­σι­κλέ­τα «Νόρ­τον» ταξι­δεύ­ουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενε­ζου­έ­λα, τη Βολι­βία, τον Ιση­με­ρι­νό και τον Πανα­μά. Μετά την απο­φοί­τη­σή του, θα επι­σκε­φθεί ξανά χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, γνω­ρί­ζο­ντας τους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες και τις επα­να­στα­τι­κές εξε­γέρ­σεις. Στη συνεί­δη­σή του κατα­γρά­φο­νται τα πάντα, ενώ το 1953 πηγαί­νο­ντας στη Γουα­τε­μά­λα, θα γνω­ρι­στεί με Κου­βα­νούς εξό­ρι­στους, συντρό­φους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλα­κι­στεί μετά το κίνη­μα της 26ης Ιου­λί­ου 1953.

Η γνω­ρι­μία του με τον Φιντέλ, το 1955, στά­θη­κε καθο­ρι­στι­κή γι’ αυτόν. Ο Τσε μπαί­νει στις κου­βα­νι­κές επα­να­στα­τι­κές ομά­δες, ξεκι­νά με 82 συντρό­φους για την Κού­βα το 1956 και τελι­κά μετά από μάχες κατά­φε­ραν να ανέ­βουν στα βου­νά της Σιέ­ρα Μαέ­στρα μόνο 12. Η επα­νά­στα­ση εξα­πλώ­θη­κε στο γόνι­μο έδα­φος της συνεί­δη­σης του κου­βα­νέ­ζι­κου λαού και την 1η Γενά­ρη 1959 οι επα­να­στά­τες μπαί­νουν στην Αβάνα.

Ο Τσε υπη­ρέ­τη­σε την κου­βα­νέ­ζι­κη επα­νά­στα­ση με όλες του τις δυνά­μεις από όποια θέση κι αν βρέ­θη­κε. Έχο­ντας συμ­φω­νή­σει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιό­λας, ότι θα μπο­ρού­σε να φύγει από την Κού­βα μετά την επα­νά­στα­ση, ο Τσε κατευ­θύν­θη­κε στη Βολι­βία απο­σκο­πώ­ντας να φου­ντώ­σει το επα­να­στα­τι­κό αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνη­μα σε ολό­κλη­ρη την Λατι­νι­κή Αμερική.

Δολο­φο­νή­θη­κε στις 9 Οκτώ­βρη 1967 στην βολι­βια­νή ύπαι­θρο, από στε­λέ­χη του βολι­βια­νού στρα­τού και πρά­κτο­ρες της CIA. Το σώμα του θάφτη­κε σε μυστι­κό τόπο και τελι­κά η θέση απο­κα­λύ­φθη­κε 30 χρό­νια αργό­τε­ρα, στις 28 Ιου­νί­ου 1997. Η μυστι­κή ταφή απο­κά­λυ­πτε τον τρό­μο των εχθρών του λαού μπρο­στά στην προ­σω­πι­κό­τη­τα του μεγά­λου επαναστάτη.

Για τους εργά­τες, τους φτω­χούς αγρό­τες, τους νέους, τους αγω­νι­ζό­με­νους λαούς, ο Τσε δεν είχε «εξα­φα­νι­στεί» για­τί σε κάθε τους μάχη, ο Κομα­ντά­ντε ήταν πάντα παρών. 

Με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης 52 χρό­νων από τη δολο­φο­νία του Τσε, η Κού­βα ανα­μέ­νε­ται να τιμή­σει, όπως κάθε χρό­νο, τη μνή­μη του σπου­δαί­ου κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη με πλη­θώ­ρα εκδη­λώ­σε­ων σε όλη τη χώρα, επί­κε­ντρο των οποί­ων θα είναι η πόλη της Σάντα Κλά­ρα όπου βρί­σκε­ται το Μαυ­σω­λείο του Τσε.

Διαβάστε:

che mottas 3

che mottas 1

 

che mottas 2

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο