Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-«ΟΔΗΓΗΤΗ» 🚩 Πλημμύρισε νιάτα το Περιστέρι

Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα από το Φεστιβάλ ΚΝΕ -«Οδηγητή» (11-14 Σεπ 1980, Άλσος Περιστερίου) είχε δολοφονηθεί έξω απ’ το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ η σ. Σωτηρία Βασιλακοπούλου και σε αυτήν ανήκε η «πιο τιμητική θέση» του 6ου Φεστιβάλ. Έγινε συναυλία με τραγούδια «εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού» αφιερωμένα στη συντρόφισσά μας. Ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, απήγγειλε στο Φεστιβάλ, για πρώτη φορά ποίημά του για τη σ. Σωτηρία.

afisa "Σωτηρία"

Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής… εντυπωσιακό για τα δεδομένα εποχής: στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης! Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ!6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» 3

Εγκαινιάζεται ένα στέκι νεολαίας με καφενείο, πολλή μουσική, χορό και ένα δικό του πρόγραμμα αφιερωμένο στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Υπάρχει ακόμα χώρος λαϊκής παράδοσης, μουσική, χορός και τρεις εκθέσεις (παραδοσιακής κεραμικής, φωτογραφίας με θέμα «η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά» και λαογραφικών βιβλίων), χώρος κλασικής μουσικής όπου έγινε κι ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε το νέο έργο του «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», που το αφιέρωσε στην ΚΝΕ. Αντίστοιχα, το περίπτερο λογοτεχνίας ήταν αφιερωμένο στον Γ. Ρίτσο, με τον ποιητή να έχει εκεί και φυσική παρουσία.

Ο «Οδηγητής» εξέδωσε για το 6ο Φεστιβάλ μια ανθολογία Δημοτικών Τραγουδιών. Συζητήσεις γίνονται δεκάδες σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ, ενώ, εκτός από τον Παιδότοπο, λειτουργεί και Μαθητότοπος, όπου παρουσιάζουν τις πολιτιστικές τους δράσεις οι «Νέοι Πρωτοπόροι».

«Πλημμύρισε νιάτα το Περιστέρι» γράφει χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 12ης Σεπτέμβρη 1980.6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ & «Οδηγητή» Ριζοσπάστης

6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» 5

6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» 2

6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» 4

6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» 3

 

|> όλο το αφιέρωμα στην ιστορία των Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ |> εδώ <|