Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

6 συν 1 τραγούδια σε μουσική και στίχους του Σταύρου Κουγιουμτζή (1932-2005)

Παρουσιάζει ο Ειρηναίος Μαράκης  //

Έξι συν ένα τραγούδια σε μουσική αλλά και στίχους του Σταύρου Κουγιουμτζή που έφυγε από κοντά μας στις 12 Μαρτίου το 2005 από καρδιακή προσβολή, επιλέγουμε σήμερα. Είναι μια μικρή και οπωσδήποτε ανεπαρκής ανθολογία εις μνήμην με τραγούδια τόσο από την εποχή του Νέου Κύματος αλλά άγνωστα στους περισσότερους, με ερμηνευτή τον Αλέξη Γεωργίου που έφυγε από τη ζωή το 1988 από ανίατη ασθένεια (έχει τραγουδήσει Ρίτσο και Ελύτη), όσο και νεότερα με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιώργο Καλατζή και άλλους.

  Δεν είναι τραγούδια αδιάφορα, αξίζουν μιας δεύτερης και τρίτης προσεκτικότερης ανάγνωσης και πιστεύουμε πως αυτή η επιλογή μας αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό την αισθητική, ηθική και ιδεολογική εξέλιξη του δημιουργού στο πέρασμα του χρόνου. Ξεκινά (ο δημιουργός) με τραγούδια που  πατούν πάνω στη λαϊκή έκφραση της δεκαετίας του ’50 και του ‘60, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά, για να αναδειχθεί στη συνέχεια η ξεχωριστή μουσική ιδιοφυία του που εμπλουτίζει με τη σειρά της το λαϊκό τραγούδι των μεταπολιτευτικών χρόνων.

  Τα τραγούδια του, είτε κοινωνικά, είτε περισσότερο ερωτικά, είναι εκφραστές των συλλογικών μας πολυποίκιλων και πολύμορφων ονείρων και αναγκών – άλλοτε χαρούμενα, άλλοτε (και πιο συχνά) θλιμμένα αλλά όχι ηττημένα, προσπαθούν να αγγίξουν (και αγγίζουν) την ψυχή του ευαίσθητου δέκτη. Σήμερα σε μια εποχή που και το λεγόμενο «λαϊκό» τραγούδι έχει γίνει παίγνιο στα χέρια της άκρατης εμπορευματοποίησης τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή παραμένουν φάρος φωτεινός μιας άλλης συνείδησης και πραγματικότητας.

 

 

 _______________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e-books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.