Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

60 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 🎬

To  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο με ένα πρόγραμμα, που πλαισιώνουν πολύ καλές ταινίες, πρώτες προβολές, βραβευμένες μικρού μήκους, αφιέρωμα στην δεκαετία του ΄80, ταινίες του ΄60 που έχουν βραβευτεί από το Φεστιβάλ, βαλκανικές ταινίες, ταινίες ριζοσπαστικές καθώς και ταινίες από τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο.

Η γιορτή του επετειακού Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την αφοπλιστικά συγκινητική, δημιουργία του Νόα Μπόμπακ, «Ιστορία Γάμου» ενώ την αυλαία θα ρίξει η απροσδόκητα αστεία, μαύρη κωμωδία «Jojo Rabbit» από τον Τάικα Γουατίτι.

Οι αίθουσες που φιλοξενούν φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι

 • Ολύμπιον (Κτήριο Ολύμπιον)
 • Παύλος Ζάννας (Κτήριο Ολύμπιον)
 • Τζόν Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
 • Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
 • Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
 • Τόνια Μαρκετάκη (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
 • Μακεδονικόν (Φιλικής Εταιρίας 44)
 • Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης”, Λαγκαδά 221, Δήμος Παύλου Μελά
 • Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, Ρ. Φεραίου & Μεγάρων, Συκιές

Πρόγραμμα Προβολών

ℹ️  Πληροφορίες: Εισιτήρια 60ού Φεστιβάλ

ℹ️  Εκδοτήρια εισιτηρίων:

 • Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη Δ, Αποθήκη 1,
 • Μακεδονικόν, Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης” Δήμου Παύλου Μελά,
 • Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

ℹ️  Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 10:00-24:00 (ειδικά για Παύλο Μελά και Συκιές 16:30-23:00)
Τιμή εισιτηρίου: 6€ (ειδικά για Παύλο Μελά και Συκιές 5€)
Ειδική προσφορά για αγορές μέσω www.filmfestival.gr: 5€

ℹ️  Κουπόνια προβολών αξίας 40€ – 10 κουπόνια ανταλλάξιμα με 10 εισιτήρια
Διαθέσιμα στα ταμεία και στα πωλητήρια του Φεστιβάλ. Για την είσοδό σας στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου στα ταμεία του Φεστιβάλ. Τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί με κουπόνια προβολών δεν επιστρέφονται και δεν ανταλλάσσονται.

ℹ️  Αγορά εισιτηρίων μέσω www.filmfestival.gr
Η παραλαβή των εισιτηρίων γίνεται πριν από την έναρξη της προβολής, από τα εκδοτήρια.
Προσοχή: τα εισιτήρια που έχουν αγοραστεί μέσω ίντερνετ στην ειδική τιμή των 5€ δεν επιστρέφονται και δεν ανταλλάσσονται.

ℹ️  VR
Οι προβολές γίνονται σε καθημερινή βάση από τις 15:00 έως τις 20:00 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (1-10 Νοεμβρίου 2019).
Εισιτήρια για τις VR προβολές μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο στο Μουσείο Κινηματογράφου.
Τιμή εισιτηρίου: 3€ (2€ για τα μέλη CineΚάρταF), 8€ πακέτο για όλες τις προβολές.
Δεν παρέχεται η δυνατότητα κράτησης θέσης ή προαγοράς εισιτηρίου. Οι προβολές γίνονται στα αγγλικά ή με αγγλικούς υπότιτλους. Iσχύουν διαπιστεύσεις, προσκλήσεις προβολών και κουπόνια προβολών.

ℹ️  Επικοινωνία
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πλατεία Αριστοτέλους 10
546 23 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310378400
e-mail: [email protected]

60 χρόνια Φεστιβάλ Θασσαλονίκης Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών - Movement of Disabled Artists

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών – Movement of Disabled Artists συνεργάζεται με το Φεστιβάλ και διασφαλίζει συνθήκες προσβασιμότητας για όλες, όλους και όλα.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν δύο καθολικά προσβάσιμες ταινίες.

Η ταινία «Στη Σκιά του Φόβου» [1988] του Γιώργου Καρυπίδη και η ταινία «Το Ποτάμι» [1959] του Νίκου Κούνδουρου.
Και οι δυο ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους SDH για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους
καθώς και με ακουστική περιγραφή για τυφλές/ούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Στο εορταστικό πλαίσιο των 60 ετών, η καθολική προσβασιμότητα της ταινίας “Το Ποτάμι”, η πρώτη ταινία που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας και μουσικής στην εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960, προσφέρεται από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ενώ η καθολική προσβασιμότητα της ταινίας “Στη Σκιά του Φόβου” παράχθηκε από εξειδικευμένο στούντιο και η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών πιστοποίησε το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Tην Τετάρτη 6/11, στις 10.00, στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο του Crossroads co-production Forum η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών θα πραγματοποιήσει παρουσίαση για την καθολική προσβασιμότητα σε σκηνοθέτες/ιδες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Η παρουσίαση θα αναφέρεται στην αναγκαιότητα της πρόσβασης στο περιεχόμενο, στο δικαιωματικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται και στον τρόπο υλοποίησης και παραδείγματα καθολικά προσβάσιμων ταινιών που έχει υλοποιήσει η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου μέλη της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών θα βρίσκονται στην Αποθήκη Γ΄, για περαιτέρω πληροφορίες και συζήτηση με τις/τους ενδιαφερόμενες/ους, διαθέτοντας έντυπο και οπτικό υλικό με τις σχετικές πληροφορίες.

Τέλος, και τα 4 spots του Φεστιβάλ, έχουν καταστεί προσβάσιμα, τα 3 με SDH ενδογλωσσικούς και διαγλωσσικούς υπότιτλους για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους, και το 4ο καθολικά προσβάσιμο, με SDH ενδογλωσσικούς και διαγλωσσικούς υπότιτλους για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους και Ακουστική Περιγραφή για τυφλές/ούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, για τη διασφάλιση της αλυσίδας προσβασιμότητας περιεχομένου.60 χρόνια Φεστιβάλ Θασσαλονίκης Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών – DisArtMove disartmove@gmail com

Επίσης, περισσότερες από 19 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με προσαρτημένους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους (βάσει διαλόγων), έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν Κ/κωφές/οί και βαρήκοες/οι θεάτριες/τές.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών με τις/τους χειρίστριές/ιστές τους, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε κώδικα Μπράιγ (Braille), σε μεγαλογράμματη σειρά (με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και σε κώδικα QR.

Αναφορικά με την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο BOX της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές βλάβες, αλλά και στα εμποδιζόμενα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής καθώς και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των αναπήρων.
Υπάρχουν, επίσης, ομαλοί διάδρομοι κύλισης για τη σύνδεση μεταξύ των αιθουσών προβολής και του μουσείου κινηματογράφου, που εξασφαλίζουν ένα ομαλό δίκτυο μετακίνησης για τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα.

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα, όχι μόνο για τις/τους ανάπηρες/ους καλλιτέχνιδες/ες, αλλά και για όλες/όλους τις/τους ανθρώπους.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει για ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ.

Χρόνια Πολλά και καλό φεστιβάλ!
Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών – DisArtMove |> [email protected]