Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

100 χρόνια ΚΚΕ — Μεγάλη εκδήλωση στο ΣΕΦ

Σήμε­ρα Κυρια­κή 25 Νοέμ­βρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στά­διο Ειρή­νης και Φιλί­ας θα κορυ­φω­θεί ο γιορ­τα­σμός των 100 χρό­νων ζωής και δρά­σης του Κόμ­μα­τός μας, του ΚΚΕ.

Στη μεγά­λη αυτή πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή συγκέ­ντρω­ση θα μιλή­σει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Το καλ­λι­τε­χνι­κό μέρος της εκδή­λω­σης περι­λαμ­βά­νει μεγά­λη συναυ­λία αφιε­ρω­μέ­νη στα 100 χρό­νια του ΚΚΕ.

Στη Σκη­νή του ΣΕΦ θα ακου­στούν τρα­γού­δια των μεγα­λύ­τε­ρων συν­θε­τών της Ελλά­δας, που η Τέχνη τους συνά­ντη­σε τις αγω­νί­ες, τους αγώ­νες και τους πόθους του λαού μας. Τρα­γού­δια των Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, Από­στο­λου Καλ­δά­ρα, Χρή­στου Λεο­ντή, Μάνου Λοΐ­ζου, Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λου, Θάνου Μικρού­τσι­κου, Σταύ­ρου Ξαρ­χά­κου και Μάνου Χατζι­δά­κι. Τη δική τους ξεχω­ρι­στή θέση θα έχουν τα αντάρ­τι­κα, καθώς και διε­θνή επα­να­στα­τι­κά τραγούδια.

Τρα­γού­δια που ενώ­νουν το χτες με το σήμε­ρα και το αύριο. Τρα­γού­δια που μέσα σε αυτά τα χρό­νια μεγά­λω­σαν και μεγα­λώ­νουν γενιές κομ­μου­νι­στών, τρα­γού­δια που σημα­το­δό­τη­σαν επο­χές και γεγο­νό­τα. Τρα­γού­δια αντλη­μέ­να από τον πλού­το της δημιουρ­γί­ας που εμπνεύ­στη­κε και ενέ­πνευ­σε τους αγώ­νες, από την ένδο­ξη Ιστο­ρία του Κόμ­μα­τός μας και του κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Στη Σκη­νή θα ενώ­σουν τις φωνές τους με όλους εμάς ορι­σμέ­νοι από τους μεγα­λύ­τε­ρους ερμη­νευ­τές του τόπου μας: Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, Καλ­λιό­πη Βέτ­τα, Γλυ­κε­ρία, Παντε­λής Θαλασ­σι­νός, Βασί­λης Λέκ­κας, Μανώ­λης Μητσιάς, Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου, Μίλ­τος Πασχα­λί­δης και Μαρία Φαραντούρη.

Την ορχή­στρα διευ­θύ­νει ο Μανό­λης Ανδρου­λι­δά­κης. Τη σκη­νο­θε­σία της εκδή­λω­σης έχει ανα­λά­βει η Δανάη Κατσαμένη.

Με απαγ­γε­λί­ες απο­σπα­σμά­των από το ποί­η­μα «Στο ΚΚΕ» του Γιάν­νη Ρίτσου, τα τρα­γού­δια, αλλά και έργα μεγά­λων εικα­στι­κών δημιουρ­γών θα δια­τρέ­χο­νται νοε­ρά οι δεκα­ε­τί­ες, οι βασι­κές αρχές του ΚΚΕ.

Το αφιέ­ρω­μα ξεκι­νά από τον ίδιο το χαρα­κτή­ρα του ΚΚΕ, την πρω­το­πό­ρα θεω­ρία και δρά­ση του. Ο «Οδη­γη­τής» του Κώστα Βάρ­να­λη μας θυμί­ζει ότι το ΚΚΕ είναι γνή­σιο τέκνο της μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης. Στη συνέ­χεια, τονί­ζο­νται οι ακα­τά­λυ­τοι δεσμοί που έχει το Κόμ­μα με την εργα­τι­κή τάξη, με το λαό. Δεν μπο­ρεί να μην υπάρ­ξει ανα­φο­ρά στη συγκλο­νι­στι­κή δεκα­ε­τία 1940–1949. Το ΚΚΕ υπήρ­ξε ο βασι­κός αιμο­δό­της του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και ακο­λου­θεί η μεγά­λη ταξι­κή σύγκρου­ση του 20ού αιώ­να, η τρί­χρο­νη επο­ποι­ία του ΔΣΕ. Ιδιαί­τε­ρη τιμή απο­δί­δε­ται στους αλύ­γι­στους της ταξι­κής πάλης, όλους αυτούς που άντε­ξαν στις δύσκο­λες συν­θή­κες της βαριάς παρα­νο­μί­ας, των φυλα­κών και των εξο­ριών. Ανα­δει­κνύ­ε­ται ότι το Κόμ­μα στά­θη­κε μπρο­στά­ρης και στους πιο σύγ­χρο­νους αγώ­νες. Στη συνέ­χεια, τονί­ζε­ται ότι το ΚΚΕ από την αρχή κιό­λας της ίδρυ­σής του στά­θη­κε πιστό στην αρχή του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού. Η τελευ­ταία ενό­τη­τα δια­τρα­νώ­νει την ιστο­ρι­κή συνέ­χεια. Στις δύσκο­λες συν­θή­κες που επι­κρά­τη­σαν με την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού, το ΚΚΕ δεν λιγο­ψύ­χη­σε, δεν τα γύρι­σε, κρά­τη­σε ψηλά την κόκ­κι­νη σημαία. Η σκυ­τά­λη ενός αιώ­να αγώ­νων και θυσιών περ­νά­ει στα δικά μας χέρια, μέχρι την τελι­κή νίκη!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο