Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

7 Νοεμβρίου 1917: Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε…» (Λένιν).
Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) 1917 η εξέγερση που ξέσπασε στην Πετρούπολη την περασμένη μέρα, αναπτύσσεται αναίμακτα και με ασυνήθιστη ταχύτητα. Το πρωί της 7ης Νοέμβρη όλη η πρωτεύουσα βρίσκεται στην ουσία κάτω από τον έλεγχο της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Μόνο τα χειμερινά ανάκτορα, το γενικό επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης μένουν ακόμη στα χέρια της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της προσωρινής κυβέρνησης Κερένσκι καταφεύγει στο σταθμό διοίκησης του βορείου μετώπου. Η αμερικανική πρεσβεία τού παραχώρησε αυτοκίνητο με τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 10 το πρωί η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει ένα διάγγελμα «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», που το έχει γράψει ο Λένιν και που ανακοινώνει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και το γκρέμισμα της προσωρινής κυβέρνησης.

Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα διαδίδεται σε όλη την απέραντη χώρα. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η επανάσταση των εργατών και των αγροτών, που για την αναγκαιότητά της οι μπολσεβίκοι μιλούσαν συνεχώς, πραγματοποιήθηκε.

Εμενε να κυριευτούν τα Χειμερινά Ανάκτορα, όπου βρίσκονταν τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης. Το βράδυ της 7ης Νοέμβρη η κύκλωση των ανακτόρων ολοκληρώνεται. Τα καλύτερα επαναστατικά σώματα έχουν πάρει θέση για την εφόρμηση. Για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή στέλνει τελεσίγραφο στην προσωρινή κυβέρνηση, για να συνθηκολογήσει μέσα σε 20 λεπτά. Το τελεσίγραφο εκπνέει και στις 9 και 40` το βράδυ μια κανονιά από το θωρηκτό «Αβρόρα» έδωσε το σύνθημα της εφόδου κατά των Χειμερινών Ανακτόρων. Μέσα σε λίγη ώρα οι κοκκινοφουροί κάμπτουν την αντίσταση των ευέλπιδων που φρουρούν τα ανάκτορα.

Ο Ν.Ι. Ποντβόισκι, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής διηγείται: «Σε μια στιγμή τα οδοφράγματα, οι υπερασπιστές τους κι αυτοί που ρίχνονται επάνω τους γίνονται μια σκοτεινή, αξεχώριστη μάζα που βράζει σαν ηφαίστειο. Ακόμα μια στιγμή και να οι κραυγές ακούγονται πιο πέρα από τα οδοφράγματα. Το ανθρώπινο ποτάμι κατακλύζει το κατώφλι, τις εισόδους και τις σκάλες των ανακτόρων».

Με την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων και τη σύλληψη των μελών της προσωρινής κυβέρνησης ολοκληρώνεται νικηφόρα η ένοπλη εξέγερση στην Πετρούπολη. Η 7η Νοέμβρη πέρασε στην Ιστορία σαν μέρα της νίκης της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάσταση, η αρχή μιας νέας εποχής.

100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Ο Σοσιαλισμός είναι η απάντηση, όποια κι’ αν είναι η ερώτηση

«Η πατρίδα του Μεγάλου Οχτώβρη και η ελληνική ποίηση»

100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση – Γκεοργκ Μάουρερ «Κόκκινος Οχτώβρης»

100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση – Κούμπα: «…Ανήκει στο Λαό»

Του Οκτώβρη οι φωτιές – 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Για την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης