Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

7 Φεβρουαρίου – Γιορτάζει ο Παρθένιος και τα σχετικά ονόματα – Οσα θέλεις να ξέρεις για το όνομα

Του Οσίου Παρθενίου και σήμερα 7 Φεβρουαρίου γιορτάζουν τα ονόματα: Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη. Το Παρθένα που έχει την ίδια ρίζα γιορτάζει στις 8 Ιανουαρίου, της αγίας Παρθένας.

Εχουμε και το τοπωνύμιο Παρθένιος (<παρθένος), ποτάμι στην Παφλαγονία (γνωστό από τα Ομηρικά επη), που χρησιμοποιείται ως όνομα από τον Όμηρο ως σήμερα με τη σημασία που έλαβε η λέξη μετά Χριστόν και έχει 3 εμφανίσεις στο δείγμα. Το Παρθένης δεν το συναντήσαμε στo δείγμα μας.

Από την επίκληση αυτή της Θεοτόκου και τη σημασία που έλαβε η λέξη στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (η αγνότητα) προέκυψαν τα ονόματα Παρθένα, Παρθενία. Βέβαια υπάρχει και το μυθολογικό Παρθενόπη μία από τις Σειρήνες. Στην Αρκαδία η τοπική ονομασία της Ηρας ήταν Παρθενία από το Παρθένιο όρος (= η καταγόμενη από το Παρθένιο). Την Παρθένο Παναγιά δε λάτρευαν και οι πρόγονοί μας στους ναούς της Παρθένου Αθηνάς (έτσι την ονόμαζαν οι Αθηναίοι που τη λάτρευαν με αυτό το όνομα στον Παρθενώνα) και υπήρχε το θηλυκό Παρθενός από τη μυθολογία ακόμη. Αργότερα το όνομα συνδέθηκε με το χριστιανισμό.

Άλλωστε οι θεοί μόνο κατοικία, μορφή και ονόματα άλλαξαν. Από τον Όλυμπο μετακόμισαν ακόμη πιο ψηλά, για να μην τους φτάνουμε. Στον ουρανό.

Το όνομα Παρθένα με 132 εμφανίσεις και πανελλαδικό ποσοστό 0,24% συναντάται σε περιοχές που ζουν πόντιοι. Υψηλά ποσοστά έχει σε Εβρο, Δράμα, Πιερία, Θεσσαλονίκη μα εκτοξεύεται σε Κοζάνη (1,69%), Κιλκίς (1,48%), Σέρρες (1,31%).

 

(Το δείγμα μας 99.246 ανδρών και 52.927 γυναικών είναι αντιπροσωπευτικό κατά νομό και το αντλήσαμε από τους τηλεφωνικούς καταλόγου του ΟΤΕ. )

 

Επιμέλεια – Έρευνα Ηρακλής Κακαβάνης