Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

7 εκατ. θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τα στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας επτά εκα­τομ­μύ­ρια θάνα­τοι σημειώ­νο­νται κάθε χρό­νο εξαι­τί­ας της ρύπαν­σης του αέρα. Πλήτ­το­νται κυρί­ως οι φτω­χό­τε­ρες ασια­τι­κές και αφρι­κα­νι­κές χώρες.

Τα στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας είναι και­νούρ­για. Επτά εκα­τομ­μύ­ρια θάνα­τοι σημειώ­νο­νται κάθε χρό­νο εξαι­τί­ας της ατμο­σφαι­ρι­κής ρύπαν­σης και το 90% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού είναι εκτε­θει­μέ­νο σε μη καθα­ρό αέρα. Η Μαρία Νέι­ρα, διευ­θύ­ντρια του τμή­μα­τος Δημό­σιας Υγεί­ας και Περι­βάλ­λο­ντος του ΠΟΥ κάνει λόγο για μια δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση: «Είναι απα­ρά­δε­κτο κάθε χρό­νο 7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι να χάνουν τη ζωή τους εξαι­τί­ας των συνε­πειών της ρύπαν­σης του αέρα. Αυτό σημαί­νει ότι εννέα στους δέκα ανθρώ­πους στον κόσμο εισπνέ­ουν αέρα, η ποιό­τη­τα του οποί­ου δεν συνά­δει με τις προ­δια­γρα­φές του ΠΟΥ. Και αυτό είναι πραγ­μα­τι­κά δραματικό».

Η κακή ποιό­τη­τα του αέρα ευθύ­νε­ται για το ένα τέταρ­το των εμφραγ­μά­των, των εγκε­φα­λι­κών και των ασθε­νειών του πνεύ­μο­να. Υπάρ­χουν όμως δια­φο­ρές όσον αφο­ρά τον αέρα στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους και τον αέρα στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Στον αέρα στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους παρα­τη­ρεί­ται χει­ρο­τέ­ρευ­ση της ποιό­τη­τας ενώ στα­θε­ρή είναι η κατά­στα­ση όσον αφο­ρά τον αέρα στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Οι βιο­μη­χα­νι­κά ανα­πτυγ­μέ­νες χώρες είναι αυτές που ευθύ­νο­νται περισ­σό­τε­ρο για τη ρύπαν­ση του αέρα.

Πλήττονται περισσότερο οι φτωχότερες χώρες

Τα αυτο­κί­νη­τα, η σκό­νη αλλά και η καύ­ση των σκου­πι­διών επι­βα­ρύ­νουν σημα­ντι­κά την ποιό­τη­τα του αέρα. Ο λόγος, σύμ­φω­να με την Μαρία Νέι­ρα, είναι ότι «πολ­λοί άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο έχουν βλα­βε­ρές συνή­θειες όσον αφο­ρά τον τρό­πο που μαγει­ρεύ­ουν και θερ­μαί­νουν τα σπί­τια τους».

Κυρί­ως πλήτ­το­νται οι φτω­χές χώρες της Αφρι­κής και της Ασί­ας διό­τι οι άνθρω­ποι εκεί είναι ανα­γκα­σμέ­νοι να μαγει­ρεύ­ουν και να ζεσταί­νο­νται καί­γο­ντας κάρ­βου­νο ή ξύλα και όχι το πιο καθα­ρό αέριο ή ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα. Αντί­θε­τα, στις πιο ανα­πτυγ­μέ­νες οικο­νο­μι­κά χώρες στην Ευρώ­πη, τον Κανα­δά ή τις ΗΠΑ η ποιό­τη­τα του αέρα έχει βελτιωθεί.

Ο ΠΟΥ συλ­λέ­γει τα δεδο­μέ­να του μέσω δορυ­φο­ρι­κών λήψε­ων καθώς και από στοι­χεία από 4.000 πόλεις σε περισ­σό­τε­ρες από 100 χώρες στον κόσμο. Ο αριθ­μός των δήμων που εθε­λο­ντι­κά δίνουν τα στοι­χεία τους στον ΠΟΥ έχει αυξη­θεί. Πρέ­πει να γίνουν ακό­μα πολ­λά προει­δο­ποιεί πάντως η Μαρία Νέι­ρα: «Θα πρέ­πει να διευ­κο­λύ­νου­με την πρό­σβα­ση σε πιο καθα­ρές μορ­φές ενέρ­γειας για ένα πολύ μεγά­λο τμή­μα του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού. Ωστό­σο εξαι­τί­ας της δημο­γρα­φι­κής κατά­στα­σης και της έλλει­ψης πολι­τι­κής βού­λη­σης, σε ορι­σμέ­νες χώρες δεν μπο­ρού­με να προ­χω­ρή­σου­με τόσο γρήγορα».

Deutsche Welle / Καρλ Ντί­ντριχ Μόι­ρερ / Μαρία Ρηγούτσου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο