Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

70 χρόνια από την “Εκκληση της Στοκχόλμης” για ειρήνη και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Σουηδική Επιτροπή Ειρήνης με αφορμή της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την έκκληση της Στοκχόλμης κυκλοφόρησε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα του ΚΚ Σουηδίας Riktpunkt.

“Η Παγκόσμια Επιτροπή Ειρήνης αποφάσισε, σε συνεδρίαση της στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1949, να καλέσει όλα τα κοινοβούλια των χωρών να μειώσουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και να απαγορεύσουν και να εξαλείψουν όλα τα πυρηνικά όπλα. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, τα αιτήματα αυτά συνδέθηκαν με τη Στοκχόλμη, όταν ήταν εκεί που πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη που προετοίμαζε την έκκληση.

Ήταν μια μεγάλη δέσμευση για τη νέα και άπειρη σουηδική επιτροπή και υπήρξαν πολλά προβλήματα. Το Hotel Continental είχε κρατηθεί για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες και να διεξαχθεί το συνέδριο στην αίθουσα δεξιώσεων του, αλλά μόλις τρεις εβδομάδες πριν, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ακύρωσε ξαφνικά τη σύμβαση. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να βρούν οι διοργανωτές, μια αίθουσα αντικατάστασης, ένα σαλόνι χορού χωρίς παράθυρα κάτω από Göta Källare στην περιοχή Medborgarhuset στο Söder.

120 εκπρόσωποι από 35 χώρες και 700 προσκεκλημένοι από τη Σουηδική Επιτροπή Ειρήνης συγκεντρώθηκαν το βράδυ της 15ης Μαρτίου του 1950 και η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον νομπελίστα καθηγητή Joliot-Curie.

Μετά από μερικές έντονες ημέρες, η έκκληση που έμεινε στην ιστορία ως “Έκκληση της Στοκχόλμης” δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου:

“Απαιτούμε άνευ όρων την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, τα οποία αποτελούν όπλα τρόμου και μαζικής εξόντωση των ανθρώπων.

Ζητούμε τη θέσπιση αυστηρού διεθνούς ελέγχου για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με αυτήν την απαγόρευση. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση που χρησιμοποιεί πρώτη τα πυρηνικά όπλα, εναντίον όποιας χώρας και αν είναι, θα διαπράξει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας πολέμου.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση”

Η εκδήλωση αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, παρά τα καθημερινά δελτία Τύπου της Επιτροπής.

Οι λίστες συλλογής υπογραφών εκτυπώθηκαν και η έκκληση υπεγράφη από πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και 140.000 στη Δανία, 100.000 στη Νορβηγία, σχεδόν ένα εκατομμύριο στη Φινλανδία και 333.000 στη Σουηδία.

Στις 27 Δεκεμβρίου, οι λίστες γεμάτες υπογραφές παραδόθηκαν στον τότε υπουργό Εξωτερικών Undén, ο οποίος απέφυγε την συνάντηση.

Τα κουτιά με τις λίστες των ονομάτων είναι ακόμα στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Φέτος, 70 χρόνια από την έκκληση της Στοκχόλμης, οι νέες γενιές υποβάλλουν τα ίδια αιτήματα”.

Επιτροπή Ειρήνης Νοέμβριος 2020

Από τους πιο δραστήριους συλλέκτης υπογραφών εκείνη την εποχή στην Σουηδία ήταν ο νέος κομμουνιστής και μετέπειτα Πρόεδρος του ΚΚ Σουηδίας Rolf Hagel. Μάζεψε μόνος του πάνω από 2000 υπογραφές, σύνολο που ακόμη θεωρείται ρεκόρ συλλογής υπογραφών στην Σουηδία.

.jpg

Στην Ελλάδα την ίδια εποχή, ένα χρόνο μετά την δημοσιοποίηση της έκκλησης, τον Μάρτη του 1951 ένας άλλος νέος 22 χρονών, ο αγωνιστής Νίκος Νικηφορίδης συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο “τρις εις θάνατον” και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί μάζευε υπογραφές για την “Εκκληση της Στοκχόλμης”.

Ήταν ένα από τα “εγκλήματα” του αγωνιστή που πέθανε φωνάζοντας”Ζήτω η ειρήνη! Ζήτω η πανανθρώπινη λευτεριά!” παρά την παγκόσμια κινητοποίηση για την σωτηρία του και τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Σ. Βενιζέλου πως “δεν γίνονται πια εκτελέσεις”.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;