Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ: Συντονισμένες «πιέσεις» προς τις ΗΠΑ από Ρωσία και Κίνα

✅  Ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις σε μια σειρά από μέτωπα

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε χτες η 74η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, όπου όλη την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα απο­τυ­πώ­θη­καν σε ομι­λί­ες και διμε­ρείς συνα­ντή­σεις γεω­πο­λι­τι­κές αντι­θέ­σεις, εμπο­ρι­κές δια­μά­χες, αντα­γω­νι­σμοί με επί­κε­ντρο και πρό­σχη­μα το κλί­μα και φυσι­κά η έντα­ση της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των ΗΠΑ με το Ιράν. Χτες εκπρό­σω­ποι και των τελευ­ταί­ων από τα 193 κρά­τη — μέλη του Οργα­νι­σμού πήραν το λόγο, ανά­με­σά τους από το Αφγα­νι­στάν, τη Βόρεια Κορέα, τον Κανα­δά, τη Σρι Λάν­κα κ.α. Τα πολ­λά μέτω­πα των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων φάνη­καν την Παρα­σκευή και στις ομι­λί­ες των εκπρο­σώ­πων της Ρωσί­ας, της Κίνας, του Πακι­στάν, της Συρί­ας κ.ά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σερ­γκέι Λαβρόφ, μιλώ­ντας την Παρα­σκευή, σημεί­ω­σε ότι ο αριθ­μός των συγκρού­σε­ων στον πλα­νή­τη δεν έχει μειω­θεί. Ανα­φε­ρό­με­νος στις ανα­κα­τα­τά­ξεις στην παγκό­σμια ιμπε­ρια­λι­στι­κή πυρα­μί­δα και στην έντο­νη δια­πά­λη για την πρω­το­κα­θε­δρία, υπο­γράμ­μι­σε ότι «είναι δύσκο­λο για τη Δύση (σ.σ. ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, ΕΕ κ.ά.) να αντι­με­τω­πί­σει την εξα­σθέ­νι­ση της εδώ και αιώ­νες κυριαρ­χί­ας της στις παγκό­σμιες υπο­θέ­σεις», παρό­τι έχουν προ­κύ­ψει νέα οικο­νο­μι­κά και πολι­τι­κά κέντρα (Κίνα, Ρωσία κ.ά.).

Με σαφείς υπαι­νιγ­μούς για τις ΗΠΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκτί­μη­σε ότι «οι ηγε­τι­κές δυτι­κές χώρες προ­σπα­θούν να παρε­μπο­δί­σουν την ανά­πτυ­ξη ενός πολυ­πο­λι­κού κόσμου, να ανα­κτή­σουν τις προ­νο­μιού­χες θέσεις τους». Αυτός είναι και ο λόγος που η Δύση επι­τί­θε­ται σε διε­θνείς συμ­φω­νί­ες, αμφι­σβη­τώ­ντας τους υπάρ­χο­ντες συμ­βι­βα­σμούς, είπε, «δεί­χνο­ντας» την πυρη­νι­κή Συμ­φω­νία με το Ιράν, από την οποία απο­χώ­ρη­σαν οι ΗΠΑ.

Αντί­στοι­χα — συνέ­χι­σε — και στη Μέση Ανα­το­λή οι ΗΠΑ μιλούν για «τη συμ­φω­νία του αιώ­να», την ώρα που παρα­βλέ­πουν σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ και λαμ­βά­νουν μονο­με­ρείς απο­φά­σεις σχε­τι­κά με την Ιερου­σα­λήμ, ανα­κη­ρύσ­σο­ντάς την πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ και για τα Υψί­πε­δα του Γκο­λάν στη Συρία, τα οποία κατέ­χει παρά­νο­μα το Ισρα­ήλ. «Η Δύση ακο­λου­θεί επί­σης τους δικούς της “κανό­νες” στα Βαλ­κά­νια», υπο­νο­μεύ­ο­ντας «τις απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για το Κοσ­συ­φο­πέ­διο και τη Βοσ­νία», σημεί­ω­σε ο Σ. Λαβρόφ.

Την ίδια μέρα, ο Κινέ­ζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλω­σε για την «εμπο­ρι­κή δια­μά­χη» με τις ΗΠΑ ότι η χώρα του ποτέ δεν θα δει­λιά­σει απέ­να­ντι στις απει­λές. Λίγες μέρες νωρί­τε­ρα ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, Ντό­ναλντ Τραμπ, είχε επι­ση­μά­νει πως ούτε θα δεχτεί μια «κακή συμ­φω­νία» με την Κίνα, αλλά ούτε και ελπί­ζει σε μια «επω­φε­λή συμ­φω­νία». Απα­ντώ­ντας ο Γουάνγκ είπε πως «αν η άλλη πλευ­ρά ενερ­γή­σει με κακή πίστη (…) θα πρέ­πει να προ­βού­με στις απα­ραί­τη­τες κινή­σεις για να δια­φυ­λά­ξου­με τα νόμι­μα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά μας».

Την ώρα που η Κίνα αρνεί­ται να συμ­με­τέ­χει σε οποια­δή­πο­τε διε­θνή συμ­φω­νία για τον «έλεγ­χο των εξο­πλι­σμών», ο Κινέ­ζος ΥΠΕΞ σημεί­ω­σε ότι η από­συρ­ση των ΗΠΑ από τη Συν­θή­κη INF θα έχει πολ­λα­πλές αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις για την παγκό­σμια «ισορ­ρο­πία και στα­θε­ρό­τη­τα». Επι­πλέ­ον φρό­ντι­σε να ξεκα­θα­ρί­σει προς τις ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί «ανά­πτυ­ξη πυραύ­λων μεσαί­ου βελη­νε­κούς στην περιο­χή Ασία — Ειρη­νι­κός».

✅ Συρία: Καταγγέλλει την «επένδυση» στην τρομοκρατία

Ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ουα­λίντ Μουά­λεμ, υπο­γράμ­μι­σε πως «η Συρία είναι το πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κό παρά­δειγ­μα “ξένων επεν­δύ­σε­ων” στην τρο­μο­κρα­τία», καθώς «δεκά­δες χιλιά­δες ξένοι τρο­μο­κρά­τες μαχη­τές έχουν “εισα­χθεί” στη Συρία από περισ­σό­τε­ρες από εκα­τό χώρες, με τη στή­ρι­ξη και την κάλυ­ψη των κρα­τών». Ενδει­κτι­κή, συνέ­χι­σε, είναι η κατά­στα­ση στο Ιντλίμπ, όπου συγκε­ντρώ­νε­ται ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός ξένων τρο­μο­κρα­τών — μαχη­τών, συνε­χί­ζο­ντας τις επι­θέ­σεις κατά αμά­χων και εμπο­δί­ζο­ντάς τους να δια­φύ­γουν μέσω του «ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου». Ο ΟΗΕ εκτι­μά ότι περισ­σό­τε­ροι από 11,5 εκατ. άνθρω­ποι στη Συρία χρειά­ζο­νται ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Κατη­γό­ρη­σε την Τουρ­κία ότι δεν τηρεί τις υπάρ­χου­σες συμ­φω­νί­ες (με Ρωσία και Ιράν) για απο­κλι­μά­κω­ση και «στη­ρί­ζει με όλους τους τρό­πους τους τρο­μο­κρά­τες, όπως με “έξυ­πνα όπλα”».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Πακι­στάν, Ιμράν Καν, προει­δο­ποί­η­σε για την εντει­νό­με­νη δια­μά­χη Ινδί­ας — Πακι­στάν στην περιο­χή Κασμίρ, λέγο­ντας πως όταν ο στρα­τός δυο πυρη­νι­κών δυνά­με­ων «μάχε­ται μέχρι τέλους», τότε οι συνέ­πειες θα είναι για ολό­κλη­ρο τον κόσμο δραματικές.

Ο Κου­βα­νός ΥΠΕΞ, Μπρού­νο Ροντρί­γκεζ Παρί­για, κατήγ­γει­λε τον πολύ­μορ­φο απο­κλει­σμό που έχει επι­βλη­θεί στην Κού­βα από τις ΗΠΑ, λέγο­ντας ότι η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν θα υπο­κύ­ψει στην οικο­νο­μι­κή πίε­ση όσο σκλη­ρή κι αν είναι. Κατήγ­γει­λε επί­σης τον απο­κλει­σμό της Βενε­ζου­έ­λας, της Νικα­ρά­γουας, τις κυρώ­σεις ενά­ντια στη Β. Κορέα, την επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο με πάνω από 800 βάσεις, ενώ τάχθη­κε υπέρ της πολι­τι­κής λύσης στη Συρία και του δίκαιου αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού και άλλων λαών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο