Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

78 χρόνια από τη Μάχη του Στάλινγκραντ + | VIDEO |

Εβδο­μή­ντα οκτώ χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται σήμε­ρα, από τις 31 Γενά­ρη του 1943, όταν αναγ­γέλ­λε­ται η νίκη στη Μάχη του Στάλινγκραντ.
Εκδί­δε­ται το Ανα­κοι­νω­θέν της Ανώ­τα­της Διοί­κη­σης των Σοβιε­τι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων για τη συντρι­βή των Γερ­μα­νών στον Βόλ­γα ενώ νωρί­τε­ρα έχει παρα­δο­θεί ο στρα­τάρ­χης φον Πάουλους.
Η Μάχη του Στά­λιν­γκραντ κρά­τη­σε σχε­δόν 200 μερό­νυ­χτα και ήταν αυτή που σημα­το­δό­τη­σε την ορι­στι­κή αλλα­γή του συσχε­τι­σμού, σε βάρος των δυνά­με­ων του φασι­στι­κού Άξο­να, δίνο­ντας νέα πνοή στα αντι­στα­σια­κά κινή­μα­τα σε όλη την κατε­χό­με­νη Ευρώπη.

Πριν απ’ τη δόξα ήρθεν ο ήλιος στις στέπες
και λιώσαν τα χιόνια και ζεσταθήκαν οι καρδιές των ανθρώπων.
Ύστερα
πήρε ο χάρος τον Τσάρο.
Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!

🔴  Δείτε το 🚩 αφιέρωμα στη Μάχη του Στάλινγκραντ 🚩 

Οι δυτι­κές δυνά­μεις, οι ΗΠΑ και η Αγγλία, παρά τον κομ­βι­κό ρόλο της μάχης του Στά­λιν­γκραντ αρνή­θη­καν να ανοί­ξουν ένα δεύ­τε­ρο μέτω­πο στην Ευρώ­πη κατά των δυνά­με­ων του φασι­στι­κού Άξο­να, αφή­νο­ντας τον Χίτλερ να προ­ω­θεί στο ανα­το­λι­κό μέτω­πο γιγά­ντιες πολε­μι­κές δυνάμεις.
Έδρα­σαν σύμ­φω­να με το ιμπε­ρια­λι­στι­κό τους συμφέρον.
Ήθε­λαν από τη μία, να εξα­σθε­νί­σει και να γονα­τί­σει η ταξι­κά αντί­πα­λη σοσια­λι­στι­κή ΕΣΣΔ και από την άλλη εξα­σθε­νή­σει η καπι­τα­λι­στι­κή Γερ­μα­νία, ώστε να έχουν το προ­βά­δι­σμα στο μετα­πο­λε­μι­κό συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων και κατά προ­έ­κτα­ση στην δια­νο­μή του παγκό­σμιου πλούτου.

Εποποιία του Στάλινγκραντ Сталинградская битва

Έτσι και αλλιώς, ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος όπως και ο Α’, ήταν ιμπεριαλιστικός.
Αιτία της έκρηξης τους υπήρξαν οι οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής, των αγορών και των πηγών πρώτων υλών.

Φυσι­κά, ενώ και οι δύο παγκό­σμιοι πόλε­μοι είχαν την ίδια αιτία και χαρα­κτή­ρα, υπήρ­χαν και δια­φο­ρές. Μια πρώ­τη ήταν η εκτε­τα­μέ­νη κατά­κτη­ση χωρών από τη μία ιμπε­ρια­λι­στι­κή πλευ­ρά, το φασι­στι­κό Άξο­να, γεγο­νός που σε μία σει­ρά χώρες οδη­γού­σε στη συνύ­φαν­ση της ταξι­κής πάλης με την εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή, ενώ ταυ­τό­χρο­να όξυ­νε τις ενδο­α­στι­κές αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό κάθε χώρας. Η δεύ­τε­ρη σημα­ντι­κή ήταν ότι ο διε­θνής συσχε­τι­σμός των κρα­τών δεν περιε­λάμ­βα­νε μόνο καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, αλλά και το πρώ­το σοσια­λι­στι­κό, την ΕΣΣΔ, το πρώ­το και μόνο τότε, εργα­τι­κό κράτος.

Фонтан «Бармалей» (Barmalei) το ιστορικό σιντριβάνι του Στάλινγκραντ

Фонтан «Бармалей» (Barmalei) το ιστο­ρι­κό σιντρι­βά­νι του Στάλινγκραντ

Στο Β’ παγκό­σμιο πόλε­μο μόνο η ΕΣΣΔ αγω­νι­ζό­ταν από δίκαιες θέσεις. Έκα­νε πρώ­τα απ’ όλα πόλε­μο υπε­ρά­σπι­σης της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, άρα της σοσια­λι­στι­κής πατρί­δας, πόλε­μο αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό. Δίκαιο πόλε­μο έκα­ναν και τα ΚΚ όπου γης, καθώς και τα εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κά και αντι­φα­σι­στι­κά κινή­μα­τα, στα οποία ηγού­νταν τα ΚΚ.

Η εντύ­πω­ση που δια­μορ­φώ­θη­κε, με ευθύ­νη και τους Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, ότι μετά από τη συγκρό­τη­ση της αντι­χι­τλε­ρι­κής — αντια­ξο­νι­κής συμ­μα­χί­ας έκα­ναν δίκαιο, φιλο­λαϊ­κό πόλε­μο και τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη που εντά­χθη­καν σε αυτή, ΗΠΑ, Μ. Βρε­τα­νία, Γαλ­λία του Ντε Γκολ, κ.ά. δεν αντα­πο­κρι­νό­ταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.
Τα παρα­πά­νω καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη συμ­μά­χη­σαν με τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, επει­δή είχαν χάσει θέσεις στην πολε­μι­κή σύγκρου­ση με τον Άξο­να, ιδιαί­τε­ρα μετά την παρά­δο­ση της Γαλ­λί­ας ενώ παράλ­λη­λα επε­ξερ­γά­ζο­νταν νέες μορ­φές και μηχα­νι­σμούς υπο­νό­μευ­σής της.
Η παρα­πά­νω λαθε­μέ­νη εκτί­μη­ση και κυρί­ως η γενι­κό­τε­ρη απου­σία μιας ενιαί­ας επα­να­στα­τι­κής στρα­τη­γι­κής από την πλευ­ρά του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος συντέ­λε­σαν στη μετα­πο­λε­μι­κή στα­θε­ρο­ποί­η­ση της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας σε σει­ρά χώρες.

Ο Βόλγας έχει μόνο μία όχθη ούτε ένα βήμα πίσω

«Ο Βόλ­γας έχει μόνο μία όχθη ‑ούτε ένα βήμα πίσω»!

Παρ’ όλα αυτά, η νίκη στο Στά­λιν­γκραντ δεν θα μπο­ρού­σε να συμ­βεί αν δεν στη­ρι­ζό­ταν στα τερά­στια απο­θέ­μα­τα δύνα­μης του σοβιε­τι­κού λαού για την υπε­ρά­σπι­ση της σοσια­λι­στι­κής πατρί­δας του και των κοι­νω­νι­κών του κατα­κτή­σε­ων.

Εποποιία του Στάλινγκραντ Сталинградская битва

Είναι ένα από τα καλύ­τε­ρα παρα­δείγ­μα­τα της υπε­ρο­χής του σοσια­λι­σμού σε σύγκρι­ση με τον καπι­τα­λι­σμό, που κινη­το­ποιώ­ντας όλες τις κοι­νω­νι­κές δυνά­μεις για μια κρί­σι­μη μάχη όπως αυτή δεν απέ­δει­ξε μόνο τις στρα­τιω­τι­κές αρε­τές του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, αλλά επί­σης και την ενό­τη­τα, την κοι­νή θέλη­ση και την οργα­νω­τι­κή ικα­νό­τη­τα μιας σοσια­λι­στι­κής χώρας. Διό­λου τυχαία λοι­πόν η νίκη του Κόκ­κι­νου Στρα­τού και του σοβιε­τι­κού λαού στο Στά­λιν­γκραντ γιορ­τά­στη­κε, γιορ­τά­ζε­ται και θα συνε­χί­σει να γιορ­τά­ζε­ται από όλους τους κομ­μου­νι­στές και τους προ­ο­δευ­τι­κούς ανθρώ­πους σε όλο τον κόσμο ως επι­κρά­τη­ση του νέου απέ­να­ντι στο γερα­σμέ­νο καπιταλισμό.

Родина-мать зовёт!

Τιμή σ’ όσους μες στην ομίχλη πολεμάνε,
τιμή στον κάθε μαχητή, στον κομισάριο, 
τιμή στα ολόγιομα φεγγάρια που περνάνε, 
τιμή στου Στάλινγκραντ τον ήλιο-προλετάριο.

(Πάμπλο Νερού­δα:
Νέος ύμνος αγά­πης στο Στά­λιν­γκραντ, 1943)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο