Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

8ο Συνέδριο ΚΚ Κούβας: Πολιτική στελεχών, το κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της χώρας

Στις 2 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε η σύγκλιση του VIII συνεδρίου του ΚΚ της Κούβας, που θα πραγματοποιηθεί 16-19 Απρίλη και το οποίοι ήδη καθοριστεί ως «συνέδριο ιστορικής συνέχειας της Επανάστασης»

🔻  Επιδιώκοντας μια «επανάσταση στην επανάσταση»

Με την ευκαιρία αυτή, και ως συνήθως, θα επικεντρωθεί η προσοχή στα θέματα προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον της χώρας, με ζητήματα όπως η κατανόηση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, η ενημέρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών και τα οικονομικά-κοινωνικά αποτελέσματα από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι σήμερα.
Επίσης θα γίνουν αναλύσεις για τη λειτουργία του κόμματος, τη σχέση του με τις μάζες και την ιδεολογική πάλη.
Η πρόοδος σ’ αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως σε κάθε μέτωπο της χώρας ξεχωριστά, αναπόφευκτα εξαρτάται από το ρόλο των επικεφαλής.
Ως εκ τούτου, η πολιτική των στελεχών, ζητήματα της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC), μαζικές οργανώσεις και διοίκηση του κράτους, θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο σε βάθος ανάλυσης και μεταξύ των κομμουνιστών.

Με σκοπό τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μπροστά στο VIII συνέδριο, που θα συζητήσει τις θέσεις για «Αξιολόγηση της εικόνας του κόμματος, της νεολαίας (UJC), των μαζικών οργανώσεων, του κράτους και της κυβέρνησης», καθώς και «Διακήρυξη για την επίτευξη του βέλτιστου».

Για αρκετούς μήνες, δούλεψε πάνω σ’ αυτό επιτροπή εργασίας, με ευθύνη του μέλους του ΠΓ Προέδρου της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez και συμμετοχή εκπροσώπων του κόμματος, της UJC, των μαζικών οργανώσεων, των επαναστατικών ένοπλων δυνάμεων και του υπΕσ, καθώς επίσης του κράτους και της κυβέρνησης, εμπλουτίζοντας μια ευρεία διαδικασία διαβουλεύσεων σε όλες τις περιοχές, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Με ανοιχτή συζήτηση και εκδηλώσεις απευθύνονται με κάθε λεπτομέρεια στο λαό για το πώς εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν από το προηγούμενο συνέδριο σχετικά με την πολιτική των στελεχών όχι μόνο στο Κόμμα αλλά και στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτού του ζητήματος στις τρέχουσες και μελλοντικές συνθήκες της χώρας.

Partido Comunista de Cuba logo

🔻  Ενισχύστε την ενότητα της πάλης του λαού με συσπείρωση γύρω από το κόμμα του

Οι πολύπλοκες συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται η Κουβανική επανάσταση παρακαταθήκη του αγώνα ανεξαρτησίας και της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, θα παρθούν υπόψη για να αποφύγουμε ανεπιθύμητα σενάρια τα επόμενα χρόνια.
Οι επιπτώσεις του εμπάργκο και ο ασταμάτητος οικονομικός πόλεμος εναντίον της χώρας μας απαιτεί μια συνεχή ενίσχυση της συσπείρωσης του λαού γύρω από το κόμμα -ένα ακόμη θεμελιώδες καθήκον των μαχητών αυτής της πρωτοπόρας πολιτικής οργάνωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής, που περιλαμβάνονταν στις θέσεις του πρώτου συνέδριου, διατηρούν την εγκυρότητα και επικαιρότητα ακόμη και σήμερα.

Σε αυτές –ανεξαρτήτως βαθμίδας, από το κατώτερα μέχρι το ΠΓ και τον ΓΓ, ορίζεται ότι η κατάρτιση, επιλογή, τοποθέτηση, προώθηση ανάδειξη και η υπέρβαση του εαυτού τους πρέπει να χαρακτηρίζονται από την πολιτική ικανότητα καθοδήγησης, τη δύναμη, τον «επαγγελματισμό» στη διαχείριση των καθηκόντων τους.
Πρόκειται για ένα στόχο από τον οποίο δε θα κάνουμε πίσω, αυξάνοντας συνεχώς τις δράσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων της πρώτης εθνικής διάσκεψης του Κόμματος, μαζί με τις αποτιμήσεις που έγιναν από το στρατηγό Raúl Castro Ruz, πρώτο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό, υιοθετήθηκαν αποφάσεις, προκειμένου να διορθωθούν σφάλματα και αδυναμίες, ειδικά στην επιλογή και τη ανάδειξη στελεχών, με τις απαραίτητες εφεδρείες.
Με βάση αυτά ήδη, ξεκίνησαν -σταδιακά μετακινήσεις και παράλληλα η νέα γενιά παίρνει μαζικά μέρος σε αυξημένες ευθύνες και σημειώνεται η πρόοδος στην ανανέωση των δομών, της UJC, των μαζικών οργανώσεων, του κράτους και της κυβέρνησης.
Και τελικά αυτό στάθηκε δυνατό για την κομματική δουλειά και το –με πολλαπλά καθήκοντα, στελεχικό δυναμικό τόσο στο Κόμμα όσο και στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των νέων, που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και στράτευσης για την κάλυψη διαφορετικών καθηκόντων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο –παρακαταθήκη, της συνολικής υπέρβασης τώρα, αλλά και όλα τα χρόνια που πέρασαν, αποτελεί η ενεργή παρουσία, πίστη και αφοσίωση της ιστορικής γενιάς της επανάστασης.

Partido Comunista de Cuba

Εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον

Όσο προχωράμε τόσο φαίνονται, οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται στην επιλογή και την ανάπτυξη των στελεχών των θεμελιωδών θέσεων -με τις προοπτικές και εφεδρειών -εναλλακτικών λύσεων, έτσι, από τη ζωντανή συζήτηση που αναπτύχθηκε σε αυτούς τους μήνες πριν από το Συνέδριο, καθορίστηκαν και οι δράσειςπρωτοβουλίες που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια.Με αυτή την έννοια, θα χρειαστεί να υλοποιηθεί επαρκώς η τριβή σε διαφορετικές θέσεις και κυβερνητικές ευθύνες, μαζί με την αναζήτηση μιας επαρκούς σύνθεσης, στην οποία θα είναι κυρίαρχες  η πίστη στα ιδανικά της επανάστασης, η στράτευση, η αυτοθυσία, η σεμνότητα, η απλότητα, η ταπεινοφροσύνη, χωρίς απομεινάρια ελιτισμού, άκρατης φιλοδοξίας, αυτάρκειας και ματαιοδοξίας.

mujer Cuba

Μια άλλη κατευθυντήρια γραμμή που δείχνει την πρόοδο σχετίζεται με τη συνεχή αύξηση της προώθησης των γυναικών, των νέων, των μαύρων και των μιγάδωνκρεολών (σσ. «mulatos» -περίπου το ένα τέταρτο των Κουβανών απόγονοι των λευκών Ευρωπαίων, κυρίως από την Ισπανία και μαύρων-Αφρικανών), με βάση τις ικανότητες, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και τα προσωπικά χαρίσματα.
Ωστόσο –χωρίς αποκλεισμούς, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές σε διάφορες κρατικές οντότητες και στην κυβέρνηση.

mujer Cuba Foto @DiazCanelBFoto @DiazCanelB

Σε αυτή τη φάση, ήταν ανώτερη, η συμβολή των στελεχών από τη νεολαία -UJC στην επαγγελματική προσφορά στο Κόμμα. Τόσο πολύ ώστε πολλά από αυτά -με προσοχή φυσικά και με την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση οδεύουν σε υψηλότερες ευθύνες. Ομοίως, η διαδικασία ενσωμάτωσης των κομματικών σχολείων της UJC και των μαζικών οργανώσεων στις σχολές του Κόμματος ενίσχυσαν επίσης την ποιότητα στην προετοιμασία αυτών των πολιτικών στελεχών, όπως νέοι ηγέτες γενικά και ειδικά στους φοιτητές.

Fidel

🔻  Στο δρόμο προς το 8ο συνέδριο

Μετά από συνεκτίμηση του τι γίνεται, η ανάλυση αναπτύχθηκε αυτούς τους μήνες στο δρόμο προς το Συνέδριο εγείρει την ανάγκη για μια στρατηγική που επιτρέπει την καλύτερη διεξαγωγή της πολιτικής στελεχών, σε αρμονία με τις σημερινές περιστάσεις. Μια κατεύθυνση δηλαδή του κόμματος για έναν πιο  συστηματικό σχεδιασμό της δουλειάς για την επίτευξη καλύτερων ακόμη υψηλότερων αποτελεσμάτων κατά την περίοδο 2021-2026.
Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί στρατηγικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων επικυρώνεται ο ηγετικός ρόλος του κόμματος, από τη βάση στη διεξαγωγή της πολιτικής των στελεχών, καθώς και η ευθύνη των επικεφαλής για την εφαρμογή του.

Επίσης, προκύπτει κυρίως η ανάγκη να διαρθρωθεί –μεθοδολογικά, ένα ενιαίο σύστημα για την προετοιμασία και τη βελτίωση των στελεχών και των εφεδρειών τους, με βάση μια πολιτική που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής εικόνας τους. Ομοίως,
η πολιτική-ιδεολογική δουλειά θα αποτελέσει προτεραιότητα, διότι εάν κάτι διακρίνει αυτούς τους ανθρώπους είναι η πίστη τους στην επανάσταση, η οποία εγγυάται και tη συνέχεια.

mujer Cuba Foto @DiazCanelB 1 Foto @DiazCanelB

Η σύνδεση με τους χώρους δουλειάς αποτελεί συστατικό μέρος της διαμόρφωσης των μελλοντικών πολιτικών στελεχών και, ταυτόχρονα, η σταδιακή ανανέωση απαιτεί την αναβάθμιση των παραμέτρων ηλικίας, προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα .

Αυτή η διαδικασία ενημέρωσης απαιτεί επίσης ένα καλό σχεδιασμό της προπαγάνδας και διαφώτισης από πολιτικές, διοικητικές ή κυβερνητικές δομές, λαμβάνοντας υπόψη το επαγγελματικό –κομματικό, προφίλ και τα ατομικά χαρακτηριστικά, σε συνάφεια  με τις ανάγκες και τα ειδικά ενδιαφέροντα κάθε περιοχής.

Αντίστοιχης σημασίας με όσο παραπάνω ειπώθηκαν μπαίνει ζήτημα αξιοποίησης στο έπακρο των τεχνολογιών της πληροφορίας, της κοινωνικής επικοινωνίας (ΜΚΔ), καθώς και η χρήση της καινοτομίας και των επιστημονικών μεθόδων κατά την επιτελική διαχείριση υπεράσπισης της επανάστασης.
Και αυτό απαιτεί σοβαρή ξεχωριστή δουλειά, στην προετοιμασία των στελεχών προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πέρα από τις ενέργειες ενημέρωσης και βελτίωσης, υπάρχουν ζητήματα που είναι πιο σοβαρά: το πρώτο και άμεσο είναι η παραπέρα αύξηση των δεσμών τους με τις μάζες, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να κινητοποιούν το λαό, να υποστηρίζουν τις θέσεις μας μιλώντας πειστικά να είναι αποτελεσματικοί. Δυναμώστε τις πολιτικές και κοινωνικές σας κεραίες, την ευθύνη, την απαιτητικότητα και τον έλεγχο και -πάνω απ’ όλα, τη συλλογική διαχείριση για την επίλυση προβλημάτων.

Επιπλέον, η αντιπαράθεση στη διαφθορά και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές θα παραμείνει πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής του κόμματος, καθώς αποτελούν ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα, σ’ ότι αφορά εκδηλώσεις υποψίας φθοράς και αδυναμίας στην συμπεριφορά των στελεχών –ακόμη και σχετικά με την ηθική πλευρά.

Πρέπει να κάνουμε χρήση στο μέγιστο των κατακτήσεων και των πλεονεκτημάτων των 62 ετών επαναστατικής δράσης, που δημιούργησε εκείνο το λαό, εκείνο τον άνθρωπο που είναι ταυτισμένος με τα ιδανικά της δίκαιης και της αλληλένδετης κοινωνίας που διακρίνει την Κούβα σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο Τσε, τα πρώτα χρόνια της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης στην Κούβα, καθόρισε τα στελέχη ως «σπονδυλική στήλη της επανάστασης» και «δημιουργούς, ηγετών υψηλού αναστήματος, μαστόρους ικανοποιητικού πολιτικού επιπέδου που να είναι σε θέση να σκέπτονται με βάση τη διαλεκτική, συνεισφέροντας στην παραγωγή ή στην κινητοποίηση των μαζών ανάλογα με τη θέση τους».

Αν και φαίνονται δύσκολα αυτά, τέτοιοι συντροφοι, υπάρχουν καθημερινά μπροστά μας. Εναπόκειται σε μας να τους εντοπίσουμε, να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν πλήρως όλες τις δυνατότητές τους, να τους εκπαιδεύσουμε για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Fidel

Η σκέψη του Che, του Fidel, του Raúl και των συντρόφων τους στους αγώνες και στις νίκες μας δείχνουν το δρόμο: ένα κρίσιμο και αυτοκριτικό ταξίδι και, αλλά, πάνω απ’ όλα, δημιουργό των πραγματικών επαναστάσεων του παρόντος και του μέλλοντος.

Πηγή  –  Δείτε και (Granma)

  • Εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι στο όγδοο συνέδριο του κόμματος (+ βίντεο)
  • Σύγκλιση του πολιτικού γραφείου (+ βίντεο)
  • Ανάλυση του πολιτικού γραφείου για θέματα που σχετίζονται με το VIII Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και την πορεία εργασιών
  • Η διαδρομή της οικονομίας μπροστά στο  VIII συνέδριο