Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

8 Μαΐου 1945: Η Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων

Μάης του 1945. Η φασιστική Γερμανία πνέει τα λοίσθια. Ενα μεγάλο μέρος της χώρας έχει καταληφθεί από τα σοβιετικά και τα άλλα συμμαχικά στρατεύματα, ο χιτλερικός στρατός καταρρέει. Ομως ακόμα και την ύστατη στιγμή, οι διάδοχοι του Χίτλερ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους Αγγλους και του Αμερικανούς, για να διαπραγματευτούν, ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Την 1η Μάη 1945, ο διάδοχος του Χίτλερ ναύαρχος Ντένιτς, με μήνυμά του από το ραδιόφωνο, δηλώνει ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της ΕΣΣΔ, προαναγγέλλοντας τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο δυτικό μέτωπο. Τα ξημερώματα της 3ης Μάη οι διοικητές των γερμανικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό μέτωπο υπέγραψαν συμφωνία με τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στρατάρχη Μοντγκόμερι. Η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στα ναζιστικά στρατεύματα να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των σοβιετικών δυνάμεων. Στις 4 Μάη παραδόθηκαν στους συμμάχους τα λείψανα των γερμανικών στρατιών στον Ελβα. Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Γερμανίας ναύαρχος Φρίντεμπουργκ σε συνεννόηση με τον Ντένιτς επιχείρησε να κλείσει συμφωνία με τον Αϊζενχάουερ (αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο) με ανάλογο περιεχόμενο. Ο Αϊζενχάουερ, καταλαβαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανοιχτή ρήξη με την ΕΣΣΔ, αξίωσε από τους Γερμανούς να υπογράψουν συνθηκολόγηση σε όλα τα μέτωπα. Στις 7 Μάη το πρωί στο στρατηγείο του Αϊζενχάουερ στη Ρεμς υπογράφηκε το προκαταρκτικό πρωτόκολλο για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση όλων των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας- ξηράς, θάλασσας και αέρα. Η γενική πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση ύστερα από απαίτηση της σοβιετικής κυβέρνησης υπογράφηκε στο Βερολίνο.

Ετσι, στις 8 Μάη 1945 στο προάστιο του Βερολίνου Κάρλσχορστ οι πληρεξούσιοι της γερμανικής ανώτατης διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ, υπέγραψαν ενώπιον των αντιπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων: της Σοβιετικής Ενωσης- στρατάρχη Γ.Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας- στρατάρχη Τέντερ, των ΗΠΑ – στρατηγού Σπάατς, της Γαλλίας- στρατηγού ντε Λατρ ντε Τασινί την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Υστερα από την υπογραφή της Πράξης συνθηκολόγησης παραδόθηκαν στα σοβιετικά στρατεύματα αιχμάλωτοι από τις 9 ως τις 17 Μάη 1945 1.390.000 άνδρες. Ο πόλεμος στην Ευρώπη τελείωσε. Τα κράτη του αντιφασιστικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σοβιετική Ενωση κέρδισαν πλήρη νίκη.