Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

80 χρόνια από το θάνατο του Λέοντα Τρότσκι

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 21 Αυγούστου, από το θάνατο στο Μεξικό, του Λέοντα Μπρονστάιν (Τρότσκι) , έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που του κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκαντέρ.

Γεννημένος το 1879 στην Ουκρανία ο Τρότσκι συμμετείχε στην Οκτωβριανή Επανάσταση, διετέλεσε Λαϊκός Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση (Νοέμβρης 1917-Μάρτης 1918), Λαϊκός Επίτροπος των Στρατιωτικών και Ναυτικών Υποθέσεων και Πρόεδρος του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου την περίοδο 1918-1925. Υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ την περίοδο 1919-1926.

Οι προβληματικές θεωρητικές του προσεγγίσεις, που οδηγούσαν σε διαστρέβλωση του μαρξισμού, αποτέλεσαν σημείο έντονης ιδεολογικής διαπάλης με τον Β. Ι. Λένιν. Υπήρξε ο θεμελιωτής του βασικού οπορτουνιστικού ρεύματος που εμφανίστηκε στους κόλπους του ΚΚ (μπολσεβίκων) τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Η αντεπαναστατική του δράση, που εντάθηκε μετά το θάνατο του Λένιν το 1924, είχε ως αποτέλεσμα να απελαθεί από την ΕΣΣΔ το 1929. Το 1932 του στερήθηκε και η σοβιετική υπηκοότητα. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έζησε σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Γαλλία, η Νορβηγία και, τέλος, το Μεξικό.

Το σύνολο σχεδόν της δράσης του Τρότσκι στο εξωτερικό σχετίζεται με την προσπάθεια να συκοφαντηθεί η ΕΣΣΔ και ο σοσιαλισμός. Με «όχημα» τον αντισταλινισμό, ο Τρότσκι χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο και βήμα προκειμένου να διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ραγδαίας ανόδου του φασισμού. Το 1939 αποδέχθηκε πρόταση της Επιτροπής Ντάις της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να καταθέσει σχετικά με τη δράση των κομμουνιστών στη χώρα. Κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδώσουν βίζα εισόδου στη χώρα για τον Τρότσκι.

Τον Οκτώβρη του 1940, έχοντας χάσει την στήριξη πολλών εκ των πιο θερμών υποστηρικτών του, δέχθηκε επίθεση με ορειβατική αξίνα στο σπίτι που διέμενε. Δράστης του φονικού ήταν ο Ισπανός κομμουνιστής Ραμόν Μερκαντέρ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Ο ίδιος ο Λέον Τρότσκι και η ιδεολογική του παρακαταθήκη – το ρεύμα του «τροτσκισμού» – αξιοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως από το διεθνή ιμπεριαλισμό με στόχο να χτυπηθεί το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο και να συκοφαντηθεί ο μαρξισμός-λενινισμός.

Αλήθειες και ψέματα για τον Στάλιν: Συνέντευξη με τον καθηγητή Grover Furr