Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα, στις 14 Ιούνη 1928, γεννήθηκε το Ροσάριο της Αργεντινής ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Γιός του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς και της Σέλια ντε λα Σέρνα, ο Τσε σπούδασε Ιατρική ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξίδεψαν σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, από τη Χιλή, το Περού και τη Βενεζουέλα μέχρι τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά.

Μετά την αποφοίτησή του, ταξίδεψε ξανά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ερχόμενος έτσι σε επαφή με την σκληρή ταξική πραγματικότητα και εκμετάλλευση που βίωνε η εργατική τάξη της λατινοαμερικανικής ηπείρου.

Η συνείδηση του ριζοσπαστικοποιήθηκε σταδιακά ενώ το 1954, ευρισκόμενος στη Γουατεμάλα, έζησε από πρώτο χέρι την, υποκινούμενη από τις ΗΠΑ, πραξικοπηματική ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Χακόμπο Άρμπενς. Η γνωριμία του το 1955 με τον Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη του “Κινήματος της 26ης Ιούλη”, θα τον σημαδέψει για πάντα και το 1956 θα βρίσκεται ανάμεσα στους 82 αντάρτες του πλοιαρίου Γκράνμα με προορισμό τις κουβανικές ακτές.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα, ξεκινώντας ως γιατρός του αντάρτικου στρατού, αναδείχθηκε σε σημαντικό στέλεχος των επαναστατικών δυνάμεων της Κούβας στον πόλεμο ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, βοηθώντας στην εξάπλωση και τον θρίαμβο της Επανάστασης το Γενάρη του 1959. Αποδεικνύοντας σπάνιες αρετές στη μάχη κατέκτησε επάξια το βαθμό του Κομαντάντε.

Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανική επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν του ανατέθηκε. Εκπρόσωπησε την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας σε διεθνή φόρα, ενώ συνέβαλε στις προσπάθειες εκβιομηχάνισης της χώρας.

Πιστός στα διεθνιστικά του καθήκοντα συνέδραμε στο αντάρτικο ενάντια στις αποικιοκρατικές δυνάμεις στο Κονγκό, ενώ το 1966 κατευθύνθηκε στη Βολιβία με σκοπό να συμβάλει στο φούντωμα του επαναστατικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Έπειτα από 11 μήνες δύσκολης και άνισης μάχης απέναντι στα βολιβιανά στρατεύματα, στις 8 Οκτώβρη 1967, ο τραυματισμένος Τσε συνελήφθη και έπειτα απο εντολή των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επόμενη μέρα στο χωριό Λα Ιγέρα. Παρα την φυσική του εξόντωση, για τους αγωνιζόμενους λαούς, για την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους φτωχούς αγρότες, ο επαναστάτης κομμουνιστής Ερνέστο Τσε Γκεβάρα παρέμεινε- και θα συνεχίζει- να είναι παρών στους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα: Πιο ζωντανός και επίκαιρος από ποτέ!

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα για τον Καπιταλισμό και τον Ιμπεριαλισμό

«Ασπάστηκα τον κομμουνισμό εξαιτίας του Στάλιν»

Μετάβαση στο περιεχόμενο