Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

902.gr: Γιατί κάποιοι σπεύδουν να τοποθετήσουν την υπόθεση για τις συνακροάσεις στο αρχείο;

Δημοσίευμα του 902.gr εκφράζει έκπληξη για σημερινά δημοσιεύματα που φέρουν την εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση, Βάια Ακριβού, να θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Ο 902 διατυπώνει συγκεκριμένα ερωτήματα, «γιατί ενώ το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή και δεν έχει λάβει καμία απάντηση, ξαφνικά γράφεται ότι η υπόθεση προχωράει για κλείσιμο» κι αυτό ενώ «όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις (πορίσματα) της ΑΔΑΕ, υπάρχουν σημαντικά και αξιοποιήσιμα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος».

Το δημοσίευμα του 902.gr

Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλούν δημοσιεύματα που, αναφερόμενα στις γνωστές υποθέσεις των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ την 1/12/2016 και την 5/4/2017,πληροφορούν ότι η σχετική δικογραφία οδεύει στο αρχείο.

Τα ερωτήματα επιτείνονται, γιατί ενώ το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή και δεν έχει λάβει καμία απάντηση, ξαφνικά γράφεται ότι η υπόθεση προχωράει για κλείσιμο. Δεν είναι δυνατό μια τόσο σοβαρή υπόθεση να αντιμετωπίζεται με τέτοια σπουδή, τη στιγμή που, όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις (πορίσματα) της ΑΔΑΕ, υπάρχουν σημαντικά και αξιοποιήσιμα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ, πέραν των δεκάδων κλήσεων που έχουν διενεργηθεί από διαφορετικές χώρες του εξωτερικού με χρήση της τεχνικής παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, επιπλέον έχουν γίνει και κλήσεις όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού κέντρου του εξωτερικού, οι οποίες είναι δυνατόν κατόπιν σχετικής έρευνας να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί η αποκάλυψή τους.

Τα δημοσιεύματα που θέλουν την υπόθεση να τίθεται στο αρχείο

Η είδηση που αναρτήθηκε σήμερα στα διαδικτυακά μέσα με διάφορες παραλλαγές έχει ως ακολούθως:

Να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ για δίκτυο παρακολουθήσεων και συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, εισηγείται η εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση, Βάια Ακριβού.

Η εισαγγελέας καταλήγει ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε για το θέμα δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες και με έγγραφο στην Εισαγγελία Εφετών, που θα έχει τον τελευταίο λόγο, ζητά να αρχειοθετηθεί ο φάκελος.

Η κ. Ακριβού φέρεται να επικαλείται στο πόρισμά της την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η οποία διενήργησε έλεγχο ο οποίος δεν διαπίστωσε παραβίαση του απορρήτου.

Η εισαγγελέας σημειώνει ωστόσο ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε προς εξακρίβωση των στοιχείων των χρηστών, έδειξε παραποιημένη προέλευση τηλεφωνημάτων με συνέπεια ο εντοπισμός των καλούντων να είναι δυσχερής έως αδύνατος.

Το πόρισμα, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, καταλήγει πως δεν προέκυψε ότι τα επίμαχα τηλεφωνήματα ήταν απειλητικά και έτσι κατά την εισαγγελική λειτουργό το μόνο αδίκημα που μπορεί να στοιχειοθετηθεί είναι αυτό της έργω εξύβρισης που όμως διώκεται κατόπιν μήνυσης του θιγόμενου, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει υποβληθεί.