Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζική μαχητική διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στη συμφωνία για την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων

Συγκέντρωση ενάντια στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας — επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Ακολούθησε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε με το κάψιμο μιας αμερικάνικης και μιας ΝΑΤΟικής σημαίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, το σύμβολο του ιμπεριαλισμού που αιματοκυλά λαούς και χώρες για τα συμφέροντά του.

poreia1

Η απο­κα­λού­με­νη ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συνερ­γα­σία ανα­βαθ­μί­ζει τη χώρα σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, βάζο­ντας τον λαό σε μεγά­λους κιν­δύ­νους.

poreia2

Φωνά­ζο­ντας δυνα­τά τα συν­θή­μα­τα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», «Να κλεί­σου­νε οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή — Στον πόλε­μο του ΝΑΤΟ καμία εμπλο­κή», «Δεν θέλου­με του ΝΑΤΟ την προ­στα­σία-Εξω τώρα η λυκο­συμ­μα­χία» και «Εξω η Ελλά­δα από το ΝΑΤΟ», οι δια­δη­λω­τές εξέ­φρα­σαν το λαϊ­κό αίσθη­μα να μην επε­κτα­θούν οι ΝΑΤΟι­κές βάσεις και έδω­σαν κατη­γο­ρη­μα­τι­κή απά­ντη­ση, στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των να σπεί­ρουν τον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό, να καλ­λιερ­γή­σουν προσ­δο­κί­ες, να μας πεί­σουν για τα δήθεν “οφέ­λη” από αυτή τη συμφωνία

poreia3

Στην πορεία προς την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία και σε μία συμ­βο­λι­κή κίνη­ση κατα­δί­κης του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού, οι δια­δη­λω­τές περ­νώ­ντας από το Αγαλ­μα του Τρού­μαν έρι­ξαν κόκ­κι­νες μπο­γιές.

poreia4

Δήλωση Δημήτρη Κουτσούμπα

Νωρί­τε­ρα, ο γγ της κεντρι­κής επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε δήλω­ση του, τόνισε:

«Η υπο­γρα­φή της νέας συμ­φω­νί­ας ανά­με­σα στην Ελλά­δα και τις ΗΠΑ και ιδιαί­τε­ρα η δια­τή­ρη­ση και η επέ­κτα­ση των στρα­τιω­τι­κών αμε­ρι­κά­νι­κων βάσε­ων στην Ελλά­δα, οδη­γούν μόνο σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ανα­σφά­λεια τον ελλη­νι­κό λαό, σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση την περιο­χή, σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή σε επεμ­βά­σεις, σε απο­στο­λές εκτός συνό­ρων και σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και γι’ αυτό υψώ­νου­με από σήμε­ρα ένα στε­ντό­ρειο “όχι” απέ­να­ντι σε όλα αυτά. Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να, συνε­χί­ζου­με την αντί­στα­ση».

poreia5

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση

Για σύγκρου­ση δια­φο­ρε­τι­κών κόσμων έκα­νε λόγο ο Νίκος Παπα­γε­ωρ­γί­ου μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ, στην κεντρι­κή ομι­λία που απηύ­θυ­νε, στη διάρ­κεια της συγκέ­ντρω­σης στο Σύνταγμα.

poreia6

“Είναι φανε­ρό πως συγκρού­ο­νται δυο εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κοί κόσμοι: από τη μια οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και τα πολι­τι­κά τους στη­ρίγ­μα­τα τόσο σε επί­πε­δο κυβέρ­νη­σης, όσο και σε επί­πε­δο τοπι­κής διοί­κη­σης κι όχι μόνο, για να προ­ω­θή­σουν τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα στο όνο­μα της λεγό­με­νης “γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης” και της προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σε­ων. Και από την άλλη ο λαός μας, που με την πλού­σια αγω­νι­στι­κή του ιστο­ρία παλεύ­ει για δου­λειά και ζωή με δικαιώ­μα­τα, για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, για την ειρή­νη, τη φιλία, την αλλη­λεγ­γύη των λαών, κόντρα στους πολε­μο­κά­πη­λους σχε­δια­σμούς, κόντρα στο σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που γεν­νά τη φτώ­χεια, την εξα­θλί­ω­ση, τους πολέ­μους, την προ­σφυ­για” είπε ο κ. Παπα­γε­ωρ­γί­ου και πρόσθεσε:

poreia7

“Οι βάσεις τους είναι ορμη­τή­ρια πολέ­μου, ξερ­νούν φωτιά και θάνα­το σε βάρος άλλων λαών. Την ίδια στιγ­μή, όμως, γίνο­νται και “μαγνή­της” επι­θέ­σε­ων, όπως έχει γίνει φανε­ρό από τις δηλώ­σεις τόσο της Ρωσί­ας, όσο και του Ιράν, ότι για εκεί­νους απο­τε­λούν στό­χο όλες οι χώρες στις οποί­ες βρί­σκο­νται Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις”

poreia8

Ο πρό­ε­δρος της ΕΕΔΥΕ Σταύ­ρος Τάσ­σος έκα­νε λόγο για «επι­κίν­δυ­νη συμ­φω­νία» και χαρα­κτή­ρι­σε την συγκέ­ντρω­ση απά­ντη­ση «…στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των να σπεί­ρουν τον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό, να καλ­λιερ­γή­σουν προσ­δο­κί­ες, να μας πεί­σουν για τα δήθεν “οφέ­λη” από αυτή τη συμφωνία».

poreia9

poreia10

poreia13

poreia14

poreia15

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο