Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

92χρονη ελληνίδα συναντά μετά από 75 χρόνια τους εβραίους που έσωσε από τους Ναζί στη Βέροια

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, όταν η 92χρονη Μελπομένη Ντίνα από τη Βέροια συναντήθηκε,  έπειτα από 75 χρόνια, με τους ανθρώπους που έσωσε από τους Ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής.

Η Μελπομένη ήταν έφηβη όταν έκρυψε σπίτι της στη Βέροια, μαζί με τις αδελφές της, έξι μέλη της εβραϊκής οικογένειας Μορντεχάι από τους Γερμανούς.

Επτά δεκαετίες μετά, η ηλικιωμένη γυναίκα, καθηλωμένη πλέον σε καροτσάκι, συνάντησε τα αδέλφια Σάρα Γιανάι και Γιόσι Μορ και τα 20 παιδιά και εγγόνια τους, στην Αίθουσα των Ονομάτων του Γιαντ Βασέμ, στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό το συναίσθημα», δήλωσε συγκινημένη η Σάρα Γιανάι στους δημοσιογράφους. «Είμαστε πολύ συγκινημένοι που την ξανασυναντούμε». «Είχαμε κρυφτεί στο σπίτι της. Εσωσε όλη μου την οικογένεια. Εξι άτομα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν για αυτήν, για την οικογένειά της, να μας κρατήσουν όλους. Εσωσαν τις ζωές μας».

Η κυρία Ντίνα και οι δύο αδελφές της έκρυψαν πρώτα την εβραϊκή οικογένεια, σε ένα εγκαταλελειμμένο τέμενος. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, τη μετέφεραν στο σπίτι τους. Επί δύο χρόνια, οι τρεις αδελφές της οικογένειας Γιαννοπούλου και μια άλλη οικογένεια, των Αξιόπουλων, είχαν πάρει υπό την προστασία τους την οικογένεια Μορντεχάι. Οταν το εξάχρονο αγόρι της οικογένειας, ο Σαμουήλ, αρρώστησε, τον πήγαν με κίνδυνο της ζωής τους, στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγες ημέρες αργότερα. Καθώς μαθεύτηκε πού κρυβόταν η οικογένεια, οι αδελφές Γιαννοπούλου βοήθησαν τους υπόλοιπους να διαφύγουν σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επιβίωσαν όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και μετά τον πόλεμο επανενώθηκαν και μετακόμισαν στο Ισραήλ.

dina 2

Η 92χρονη Μελπομένη Ντίνα σε φωτογραφία με τους απογόνους της οικογένειας Μορντεχάϊ.

«Θα ήθελα να έχω σώσει περισσότερους», είπε η 92χρονη εμφανώς συγκινημένη. Το 1994, η Μελπόμένη Ντίνα τιμήθηκε με τον τιμητικό τίτλο «Δίκαιη των Εθνών», που απονέμεται σε όσους βοήθησαν Εβραίους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι κατέχουν τον τίτλο, ανάμεσά τους και 355 από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 80.000 Εβραίοι της Ελλάδας δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Ανάμεσά τους και 50.000 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη. Πολλοί εξ’ αυτών βίωσαν την κόλαση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.