Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεταφορά-αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Άραξο (;;)

  • Αποκαλυπτικά έγγραφα και χάρτες επιβεβαιώνουν ότι η βάση συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων

  • Μόνο τυχαίες δεν είναι οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και τα πήγαινε — έλα ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από το 2017

  • Σήμα κιν­δύ­νου εκπέ­μπει για το λαό η συζή­τη­ση που ανα­θερ­μαί­νε­ται για το ενδε­χό­με­νο μετα­φο­ράς και απο­θή­κευ­σης αμε­ρι­κα­νι­κών πυρη­νι­κών όπλων στον Αρα­ξο, αν απο­φα­σι­στεί η μετα­κί­νη­σή τους από τη βάση του Ιντσιρ­λίκ, στο πλαί­σιο της αντι­πα­ρά­θε­σης ΗΠΑ — Τουρ­κί­ας και της ανα­βάθ­μι­σης των ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέ­σε­ων, μετά και τη νέα στρα­τιω­τι­κή Συμφωνία.
  • Ο «Ριζο­σπά­στης» απο­κα­λύ­πτει ότι η βάση που φιλο­ξε­νού­σε πυρη­νι­κά μέχρι το 2001, συνε­χί­ζει να δια­θέ­τει τις υπο­δο­μές και βρί­σκε­ται σε μόνι­μη ετοι­μό­τη­τα για ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο, βάζο­ντας το λαό σε μεγά­λους κιν­δύ­νους, ιδιαί­τε­ρα μετά την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τη Συν­θή­κη για τα πυρη­νι­κά στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού τους με τη Ρωσία.

⚠️ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ ☢️

⚠️ Σε μόνιμη ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων
⚠️ Συγκαταλέγεται στις βάσεις της Ευρώπης που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές

Συναγερμό και αγωνιστική επαγρύπνηση επιβάλλει η συζήτηση που αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα, για το ενδεχόμενο της εκ νέου μεταφοράς και αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Αραξο, σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετακίνησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Θυμί­ζου­με ότι οι εγκα­τα­στά­σεις του Αρα­ξου χρη­σι­μο­ποιού­νταν του­λά­χι­στον μέχρι το 2001 για απο­θή­κευ­ση πυρη­νι­κών όπλων, ενώ η βάση δια­θέ­τει και σήμε­ρα τέτοιες «θέσεις» έτοι­μες για χρή­ση, είτε αυτό απο­φα­σι­στεί στο πλαί­σιο της κόντρας ΗΠΑ — Τουρ­κί­ας, είτε ως από­φα­ση των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ για δια­σπο­ρά πυρη­νι­κών όπλων σε νέες τοπο­θε­σί­ες στην Ευρώ­πη, μετά την απο­χώ­ρη­ση των Αμε­ρι­κα­νών από τη Συν­θή­κη για τα πυρη­νι­κά μεσαί­ου βελη­νε­κούς, στον αντα­γω­νι­σμό τους με τη Ρωσία.

Το θέμα επα­νήλ­θε στη δημο­σιό­τη­τα καταρ­χάς στις ΗΠΑ, όπου σύμ­φω­να με τους «New York Times» στις 14/10 έγι­νε σύσκε­ψη στην Ουά­σιγ­κτον κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων από τα υπουρ­γεία Εξω­τε­ρι­κών και Ενέρ­γειας, με θέμα ακρι­βώς το πού θα πάνε τα πυρη­νι­κά του Ιντσιρ­λίκ αν επι­δει­νω­θούν παρα­πέ­ρα οι σχέ­σεις ΗΠΑ — Τουρκίας.

Ακο­λού­θη­σε σει­ρά δημο­σιευ­μά­των στον διε­θνή Τύπο, όπου μετα­ξύ άλλων τονί­ζε­ται ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν απο­θη­κευ­μέ­να πυρη­νι­κά όπλα στην Τουρ­κία εδώ και 60 χρό­νια, από το 1959. Στο Ιντσιρ­λίκ υπο­λο­γί­ζε­ται ότι φυλάσ­σο­νται σήμε­ρα 40 με 50 βόμ­βες «B‑61».

Αναπαντητα ερωτήματα για τα πυρηνικά στον Άραξο Ριζοσπάστης Σεπτέμβρη 2017

Πρω­το­σέ­λι­δο του «Ριζο­σπά­στη», τον Σεπτέμ­βρη του 2017

Οι βόμ­βες αυτές απο­τε­λούν μέρος ενός ευρύ­τε­ρου συνό­λου περί­που 150 τέτοιων όπλων, που είναι δια­σπαρ­μέ­να σε Βέλ­γιο, Ιτα­λία (σε δυο βάσεις), Γερ­μα­νία και Ολλανδία.

Αρα, μαζί με την Τουρ­κία, υπάρ­χουν σήμε­ρα αμε­ρι­κα­νι­κές πυρη­νι­κές βόμ­βες σε 5 χώρες του ΝΑΤΟ, σε 6 βάσεις. Ο σχε­δια­σμός των Αμε­ρι­κα­νών μέχρι και πριν από λίγο και­ρό ήταν να στεί­λουν σε λίγα χρό­νια στο Ιντσιρ­λίκ ένα «μεγά­λο φορ­τίο» από τις νέου τύπου βόμ­βες «B61-12», αλλά πλέ­ον όλα τα σενά­ρια έχουν μπει, κατα­πώς φαί­νε­ται, στο τραπέζι.

Έτοιμες υποδομές

Όπως απο­κα­λύ­πτει σήμε­ρα ο «Ριζο­σπά­στης», με το θέμα κατα­πιά­στη­κε η ίδια η Ομο­σπον­δία Αμε­ρι­κα­νών Επι­στη­μό­νων (Federation of American Scientists — FAS), που επι­σή­μως «παρέ­χει επι­στη­μο­νι­κή ανά­λυ­ση και λύσεις για την προ­στα­σία από κατα­στρο­φι­κές απει­λές κατά της εθνι­κής και διε­θνούς ασφάλειας».

Σύμ­φω­να με ανά­λυ­ση της FAS, οι βόμ­βες του Ιντσιρ­λίκ φυλάσ­σο­νται εντός υπό­στε­γων, σε «θόλους» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System). Πρό­κει­ται για κατα­σκευ­ές συνή­θως βυθι­ζό­με­νες στο έδα­φος, που χρη­σι­μο­ποιού­νται για «ασφα­λή απο­θή­κευ­ση “ειδι­κών όπλων”, συνή­θως για τακτι­κές πυρη­νι­κές βόμ­βες B61», όπως ανα­φέ­ρε­ται στη σχε­τι­κή διε­θνή ορολογία.

Η FAS υπο­λο­γί­ζει ότι στο Ιντσιρ­λίκ υπάρ­χουν σήμε­ρα 21 τέτοιοι θόλοι με δυνα­τό­τη­τα απο­θή­κευ­σης έως 84 βομ­βών. Εστιά­ζει, δε, σε ένα σενά­ριο ότι οι βόμ­βες του Ιντσιρ­λίκ θα μπο­ρού­σαν να μετα­φερ­θούν σε 96 — όπως τις υπο­λο­γί­ζει — άδειες θέσεις («slots») στους ενερ­γούς θόλους WS3 σε Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία, Ολλαν­δία και Ιτα­λία. Ανα­φέ­ρει ακό­μα ότι υπάρ­χουν 25 επι­πλέ­ον άδεια και ανε­νερ­γά WS3 με χώρο για 100 βόμ­βες στη βάση της RAF στο Lakenheath της Βρετανίας.

Το γράφημα της FAS όπου αποτυπώνονται οι βάσεις που φιλοξενούν ή μπορούν να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα σε Ευρώπη και Τουρκία, ανάμεσά τους και ο Αραξος
Το γρά­φη­μα της FAS όπου απο­τυ­πώ­νο­νται οι βάσεις που φιλο­ξε­νούν ή μπο­ρούν να απο­θη­κεύ­σουν πυρη­νι­κά όπλα σε Ευρώ­πη και Τουρ­κία, ανά­με­σά τους και ο Αραξος

Ωστόσο, η FAS παραθέτει και ένα γράφημα με χώρες, οι οποίες επίσης διαθέτουν εγκαταστάσεις με θόλους WS3 και σε προηγούμενες περιόδους φιλοξενούσαν πυρηνικά όπλα. Στο γράφημα περιλαμβάνεται και η βάση του Αραξου.

Αλλες αμε­ρι­κα­νι­κές πηγές επι­βε­βαιώ­νουν την ύπαρ­ξη τέτοιων θόλων WS3 στην αερο­πο­ρι­κή βάση του Αρα­ξου (με την ανά­πτυ­ξή τους να ολο­κλη­ρώ­νε­ται το 1997) σε 6 από 26 υπό­στε­γα αερο­σκα­φών, με ικα­νό­τη­τα απο­θή­κευ­σης συνο­λι­κά 24 βομ­βών! «Η τέτοια πλη­ρο­φο­ρία δεν κρί­νε­ται ανα­λη­θής», σημειώ­νουν με νόη­μα παρά­γο­ντες με γνώ­ση του θέματος…

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενι­σχυ­τι­κά στα παρα­πά­νω, θυμί­ζου­με ότι στις 26 και 28 Σεπτέμ­βρη 2017 έγι­νε σύσκε­ψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες, με αντι­κεί­με­νο την επι­σκό­πη­ση των εργα­σιών για τον «εκσυγ­χρο­νι­σμό» της βάσης του Αραξου.

Σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση από αυτήν τη σύσκε­ψη στάλ­θη­κε υπη­ρε­σια­κά στο υπουρ­γείο Αμυ­νας, με απόρ­ρη­το έγγρα­φο, το οποίο ανέ­φε­ρε ότι μετα­ξύ των έργων που εξε­λίσ­σο­νταν στη βάση ήταν και εγκα­τα­στά­σεις για την απο­θή­κευ­ση …«ειδι­κών όπλων». Για το θέμα είχε ενη­με­ρω­θεί και το ΓΕΑ επί­σης με απόρ­ρη­το έγγραφο.

Η εκτί­μη­ση που γινό­ταν ήδη από τότε είναι ότι ο Αρα­ξος προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για το ενδε­χό­με­νο να υπο­δε­χτεί πυρηνικά.

Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου
Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρη­νι­κή βόμ­βα, έτοι­μη να φορ­τω­θεί σε αερο­σκά­φος εντός υπόστεγου

Την ίδια ακριβώς περίοδο (Σεπτέμβρης 2017) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τόνιζε: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Ακο­λού­θη­σαν πολ­λές ακό­μα σχε­τι­κές καταγ­γε­λί­ες του ΚΚΕ, ενώ στις 17 Μάη 2018 επι­σκέ­φτη­κε τη βάση, συνο­δευό­με­νος από επι­τε­λείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέ­ντρικ­σον, επι­κε­φα­λής Πυρη­νι­κής Πολι­τι­κής του ΝΑΤΟ και στα­θε­ρός υπέρ­μα­χος του δια­βό­η­του ΝΑΤΟι­κού δόγ­μα­τος του «πρώ­του πυρη­νι­κού πλήγματος».

Απέ­να­ντι σ’ αυτές τις εξε­λί­ξεις, μετά από μια μεγά­λη περί­ο­δο σιω­πής, η τότε κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ έσκι­ζε τα ρού­χα της ότι «μετά την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας δεν υπάρ­χουν πυρη­νι­κά όπλα στην αερο­πο­ρι­κή βάση του Αρα­ξου, ούτε πρό­κει­ται να υπάρ­ξουν, ούτε υπάρ­χει κάποιος σχε­δια­σμός, ούτε έχει κάποια σχέ­ση με οποιο­δή­πο­τε — θα έλε­γε κανέ­νας — αμε­ρι­κα­νι­κό ειδι­κό συμφέρον».

Τα ίδια επα­νέ­λα­βε πρό­σφα­τα και ο Αλ. Δια­κό­που­λος, σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας της κυβέρ­νη­σης ΝΔ, όταν ρωτή­θη­κε σε συνέ­ντευ­ξη για το ενδε­χό­με­νο μετα­φο­ράς πυρη­νι­κών στη βάση και απά­ντη­σε ότι «δεν ξέρω κάτι τέτοιο» και ότι «δεν υπάρ­χουν πυρη­νι­κά στη βάση του Αραξου».


 

✔️   Δεί­τε επί­σης > |1| < & ->«Ατέ­χνως» > |2| <

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο