Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και κινητοποιήσεις

Την αλλη­λεγ­γύη του και τη στή­ρι­ξη του στα δίκαια αιτή­μα­τα του ανα­πη­ρι­κού κινή­μα­τος εκφρά­ζει το ΠΑΜΕ με ανα­κοί­νω­ση του για την Παγκό­σμια Μέρα Ατό­μων με Ανα­πη­ρία (3 Δεκέμβρη).

Συγκε­κρι­μέ­να αναφέρει:

«Με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα Ατό­μων με Ανα­πη­ρία (ΑμεΑ) το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο εκφρά­ζει για μια ακό­μη φορά την αλλη­λεγ­γύη και τη στή­ρι­ξη του ταξι­κού κινή­μα­τος στον αγώ­να των ανα­πή­ρων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων και των οικο­γε­νειών τους για δημό­σια — δωρε­άν Υγεία — Πρό­νοια, δου­λειά, ζωή με δικαιώ­μα­τα.

Ειδι­κό­τε­ρα φέτος που κάθε εργα­τι­κή — λαϊ­κή οικο­γέ­νεια έρχε­ται αντι­μέ­τω­πη με τη νέα αντια­σφα­λι­στι­κή λαί­λα­πα της κυβέρ­νη­σης ΝΔ, μεγα­λύ­τε­ρα θύμα­τα θα είναι οι ανά­πη­ροι και οι οικο­γέ­νειές τους από τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, καθώς ιεραρ­χού­νται και οι περι­κο­πές σε Πρό­νοια, Υγεία, Ειδι­κή Αγω­γή. Δείγ­μα των σχε­δια­ζό­με­νων βάρ­βα­ρων περι­κο­πών (των κατευ­θύν­σε­ων του 3ου μνη­μο­νί­ου που είχε υπο­γρά­ψει η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμε­ρα υλο­ποιεί η ΝΔ) είναι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2020 που μειώ­νει τις δαπά­νες για τα ανα­πη­ρι­κά επι­δό­μα­τα κατά 173 εκατ. και συνο­λι­κά για την Πρό­νοια κατά 400 εκατ.

Απέ­να­ντι σε αυτές τις εξε­λί­ξεις το ταξι­κό κίνη­μα έδω­σε ήδη μια μεγά­λη απά­ντη­ση με τα μεγά­λα συλ­λα­λη­τή­ρια στις 30 Νοέμ­βρη σε όλη την Ελλά­δα, απαι­τώ­ντας ενιαία, δημό­σια και καθο­λι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση για όλους.

Το ΠΑΜΕ θα συνε­χί­σει στη­ρί­ζο­ντας τις αγω­νι­στι­κές δρά­σεις και πρω­το­βου­λί­ες του αγω­νι­στι­κού ανα­πη­ρι­κού κινή­μα­τος (ΣΕAΑΝ) και δίκαια αιτή­μα­τά του για:

  • Ενιαία δημό­σια και καθο­λι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφάλιση.
  • Κατάρ­γη­ση ΟΛΩΝ των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων.
  • Να μεί­νει στα χαρ­τιά η νέα αντια­σφα­λι­στι­κή λαί­λα­πα της ΝΔ.
  • Καμία σύντα­ξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Σύντα­ξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναί­κες. Στα 55 και στα 50 αντί­στοι­χα για τα ΒΑΕ.
  • Όχι στα σφα­γεία των ΚΕΠΑ.
  • Δωρε­άν θερα­πεί­ες σε όλους τους ανά­πη­ρους και χρό­νια πάσχο­ντες, με βάση τα παρα­πεμ­πτι­κά. Χωρίς πλα­φόν, περιο­ρι­σμούς και αποκλεισμούς.
  • Κάλυ­ψη του κόστους συνο­λι­κά από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.
  • Μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας για τους εργα­ζό­με­νους στους τόπους δου­λειάς και ιδιαί­τε­ρα για τους ανά­πη­ρους και τους χρο­νί­ως πάσχοντες.
  • Γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΟΠΥΥ από το κρά­τος με βάση τις ανάγκες.
  • Νέες δημό­σιες δομές με υψη­λής ποιό­τη­τας και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες στην πρώ­ι­μη διά­γνω­ση και έγκαι­ρη παρέμ­βα­ση. Στη περί­θαλ­ψη των βαριά ανα­πή­ρων, στην εκπαί­δευ­ση και απο­κα­τά­στα­ση των ΑμΕΑ.
  • Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων, συμ­βα­σιού­χων, επι­κου­ρι­κών, ανα­πλη­ρω­τών, εργο­λα­βι­κών, στην Υγεία, στην Πρό­νοια, στην Ειδι­κή Αγω­γή. Καμία απόλυση.
  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις ΤΩΡΑ σ’ αυτούς τους ευαί­σθη­τους κοι­νω­νι­κούς τομείς.
  • Προ­σλή­ψεις όλων των ικα­νών προς εργα­σία ανα­πή­ρων και των γονιών και κηδε­μό­νων με ευθύ­νη του κράτους.
  • Επί­δο­μα ανερ­γί­ας 600 ευρώ για όσο κρα­τά η ανεργία».

ΣΕΑΑΝ — ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ

Με αγωνιστική κινητοποίηση τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με το σύν­θη­μα: «ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστο­ρία, “σφά­ζουν” τους ανά­πη­ρους για την κερ­δο­φο­ρία», η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Ανα­πή­ρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαί­ος Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων ΑμΕΑ Αττι­κής και Νήσων και το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων σε Μονά­δες — Ιδρύ­μα­τα — Σχο­λεία Ειδι­κής Αγω­γής (ΣΕΜΙΣΕΑ), έδω­σαν αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση στην πολι­τι­κή που υπο­βαθ­μί­ζει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη ζωή τους, με δυνα­μι­κή προ­συ­γκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το πρωί της Δευ­τέ­ρας 3 Δεκέμ­βρη, στα Προ­πύ­λαια, με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα των Ατό­μων με Αναπηρία.

Παράλ­λη­λα, έφε­ραν στο προ­σκή­νιο τις διεκ­δι­κή­σεις με βάση τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρία, καθώς και τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν αυτοί και οι οικο­γέ­νειές τους.

Φωνά­ζο­ντας το σύν­θη­μα: «Οι ανά­πη­ροι δεν σκύ­βουν το κεφά­λι, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ αντί­στα­ση και πάλη», ανέ­δει­ξαν επί­σης τη σημα­σία ενί­σχυ­σης του ανα­πη­ρι­κού κινή­μα­τος, της μαζι­κής συσπεί­ρω­σης σε αγω­νι­στι­κή κατεύ­θυν­ση, ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή και αντια­να­πη­ρι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, ενά­ντια στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και τις περι­κο­πές στην Πρό­νοια, την Υγεία, την Ειδι­κή Αγωγή.

«ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστο­ρία, “σφά­ζουν” τους ανά­πη­ρους για την κερ­δο­φο­ρία», φώνα­ξαν κατά τη διάρ­κεια της προ­συ­γκέ­ντρω­σης, ανά­πη­ροι, γονείς και κηδε­μό­νες, καταγ­γέλ­λο­ντας το νέο γύρο των περι­κο­πών σε επι­δό­μα­τα και συντά­ξεις που έχει ανοί­ξει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, συνε­χί­ζο­ντας το έργο των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων και σε αυτόν τον ευαί­σθη­το τομέα.

Μιλώ­ντας στην προ­συ­γκέ­ντρω­ση, ο Γιάν­νης Βου­τσι­νάς, πρό­ε­δρος του Ενιαί­ου Συλ­λό­γου Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων ΑμΕΑ Αττι­κής και Νήσων, κατήγ­γει­λε το ρόλο των ΚΕΠΑ, που όπως είπε, «έχουν αφαι­ρέ­σει το προ­νοια­κό επί­δο­μα από 60.000 ανα­πή­ρους. Έτσι, βγά­ζουν τα πλε­ο­νά­σμα­τα… Ένα δίνουν, δέκα παίρ­νουν. Κανέ­νας να μην πιστέ­ψει πως η ζωή μας θα καλυ­τε­ρέ­ψει. Γι’ αυτό δεν έχου­με άλλο δρό­μο, από τον αγώ­να. Διεκ­δι­κού­με τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας, για εμάς και τα παι­διά μας…».

Τη στή­ρι­ξη στα δικαιώ­μα­τα και τους αγώ­νες των ανα­πή­ρων εξέ­φρα­σε ο Ορέ­στης Παπα­γιαν­νό­που­λος, πρό­ε­δρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, ο οποί­ος τόνι­σε τη σημα­σία του κοι­νού αγώ­να. Όπως σημεί­ω­σε, «μαζί με τους ανα­πή­ρους παλεύ­ου­με ενά­ντια στις περι­κο­πές των επι­δο­μά­των και των συντά­ξε­ων ανα­πη­ρί­ας, των σφα­γεί­ων των ΚΕΠΑ και του νέου οργα­νι­σμού περι­κο­πών του ΟΠΕΚΑ». Παράλ­λη­λα, ανέ­δει­ξε και τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι, που διεκ­δι­κούν την υπο­γρα­φή κλα­δι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμβασης.

Το ψήφι­σμα στη συγκέ­ντρω­ση με τα αιτή­μα­τα του αγω­νι­στι­κού ανα­πη­ρι­κού κινή­μα­τος διά­βα­σε στους συγκε­ντρω­μέ­νους, εκ μέρους της Γραμ­μα­τεί­ας της ΣΕΑΑΝ, ο Γιώρ­γος Μπί­λης.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, καθώς και αντι­προ­σω­πεία της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ.

Απέναντι και στις δυνάμεις που βαφτίζουν τις ανάγκες… «μαξιμαλισμό»

Στη συνέ­χεια οι συγκε­ντρω­μέ­νοι στα Προ­πύ­λαια, με τα πανό της ΣΕΑΑΝ και φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα, όπως: «Η ανά­πτυ­ξή τους είναι τρα­γω­δία, είναι για τα κέρ­δη της πλου­το­κρα­τί­ας» και «Φτώ­χεια, ανερ­γία, ρατσι­σμός, είναι της ΕΕ ο πολι­τι­σμός», κατευ­θύν­θη­καν προς την πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος, όπου διε­ξά­γο­νταν το πανα­να­πη­ρι­κό συλλαλητήριο.

Εκεί όμως, η ηγε­σία της ΕΣΑ­μεΑ (Εθνι­κή Συνο­μο­σπον­δία Ατό­μων με Ανα­πη­ρία) αρνή­θη­κε να δώσει το λόγο στη ΣΕΑΑΝ, ενώ παρό­τι ενη­με­ρώ­θη­κε, δεν ανα­κοί­νω­σε ούτε καν τη συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση του βου­λευ­τή του ΚΚΕ, Χρή­στου Κατσώ­τη. Αντί­θε­τα, ο πρό­ε­δρος της ΕΣΑ­μεΑ, Γ. Βαρ­δα­κα­στά­νης, μονο­πω­λώ­ντας το δικαί­ω­μα λόγου, ανέ­πτυ­ξε τις θέσεις της ηγε­σί­ας, η οποία έκρι­νε σκό­πι­μο να διευ­κρι­νί­σει ότι… είναι ενά­ντια «σε μαξι­μα­λι­στι­κές διεκ­δι­κή­σεις» και να υπο­στη­ρί­ξει πως… «η ανα­πη­ρία δεν έχει χρώ­μα», συσκο­τί­ζο­ντας το γεγο­νός ότι υπάρ­χουν πολι­τι­κές και συν­δι­κα­λι­στι­κές δυνά­μεις μέσα στο ανα­πη­ρι­κό κίνη­μα που, αντί να στη­ρί­ζουν τις διεκ­δι­κή­σεις των ανα­πή­ρων, στέ­κο­νται απέ­να­ντί τους, υπο­νο­μεύ­ουν τα δικαιώ­μα­τα και την πάλη τους. Έναν τέτοιο κίν­δυ­νο εμπε­ριέ­χει και η θέση της ΕΣΑ­μεΑ να περά­σει η ευθύ­νη της Πρό­νοιας στους δήμους και στις περι­φέ­ρειες, πρό­τα­ση που οδη­γεί στην απαλ­λα­γή του κρά­τους από τις ευθύ­νες που έχει απέ­να­ντι στους ανα­πή­ρους. Επι­πλέ­ον, όψι­μα η ΕΣΑ­μεΑ τάχθη­κε στα λόγια ενά­ντια στον νόμο Κατρού­γκα­λου, όταν όμως ψηφί­ζο­νταν στη Βου­λή, τον είχε στη­ρί­ξει με όλες της τις δυνάμεις.

Στη συνέ­χεια, οι συγκε­ντρω­μέ­νοι κατευ­θύν­θη­καν προς το Μέγα­ρο Μαξί­μου. Εκεί αντι­προ­σω­πεία της ΣΕΑΑΝ, ζήτη­σε να επι­δώ­σει το δικό της ψήφι­σμα με τις διεκ­δι­κή­σεις του ανα­πη­ρι­κού κινή­μα­τος. Η κυβέρ­νη­ση ωστό­σο δεν έκα­νε δεκτό το αίτη­μα και με εντο­λή της, η αστυ­νο­μία απα­γό­ρευ­σε την είσο­δο της αντι­προ­σω­πεί­ας, γεγο­νός που κατήγ­γει­λε η ΣΕΑΑΝ, καλώ­ντας τους ανά­πη­ρους και τις οικο­γέ­νειές τους, καθώς και τους εργα­ζό­με­νους στην Ειδι­κή Αγω­γή, σε αγω­νι­στι­κή ετοι­μό­τη­τα για κλι­μά­κω­ση του αγώνα.


902 click

Κινη­το­ποι­ή­σεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και σε άλλες πόλεις
Δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης στις Σέρ­ρες, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και το Ηρά­κλειο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο