Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορ(ονο)ϊός, περιβάλλον κ.ά. τινά

Της γένεσης
| Εικόνα από τη δημιουργία του σύμπαντος εξελικτικά |

 // Γρά­φει ο Κώστας Στε­φα­νά­κης |*|

(Φωνή:) Είμαι ο χωρο­χρό­νος. Βρί­σκο­μαι παντού και αλλά­ζω συνε­χώς μορ­φή. Τίπο­τα δε μπο­ρεί να μου αντι­στα­θεί. Είμαι η φωτιά που καί­ει τα πάντα, για να γεν­νη­θεί το και­νού­ριο. Είμαι η μήτρα της ατα­ξί­ας, της υπερ­βο­λής και του χάους. Απ’αυτά θα γεν­νη­θούν η τάξη, το μέτρο και η αρμονία.

Από μένα θα ξεκι­νή­σει το όμοιο και το δια­φο­ρε­τι­κό. Μόνο που θα χρεια­στεί να περά­σουν χρό­νια πολ­λά, χωρίς τη φθο­ρά του λόγου μου. Καμιά εξου­σία δε θα υπάρ­ξει ανώ­τε­ρη από μένα, για­τί κατα­δι­κα­σμέ­νη είναι, να σβή­σει στο χάος.

|Εικόνα από τον Homo  Sapiens|

(Η Φωνή συνεχίζει)
Σοφέ άνθρω­πε. Το όνο­μά σου να επι­βε­βαιώ­νεις στο διη­νε­κές. Μάθε ότι η αμφι­σβή­τη­ση θα φέρ­νει τη γνώ­ση, η γνώ­ση την αλή­θεια και η αλή­θεια την ανατροπή.
Την αλή­θεια ν’αναζητάς συνε­χώς. Κανέ­νας δε θα σου την προ­σφέ­ρει. Ο αγώ­νας σου γι’αυτήν θα ’ναι συνε­χής και θα σε γεμίζει.
Εγώ δια­θέ­τω τον σπό­ρο της επα­νά­στα­σης και επω­ά­ζω την αλή­θεια. Η αλή­θεια της κάθε στιγ­μής θα σε βοη­θή­σει να κάνεις την επα­νά­στα­σή σου, για να διαρ­κέ­σει αλώβητη.
Μέσα μου κρύ­βε­ται ο μύθος. Αυτός θα γεν­νή­σει τη νέα αλή­θεια που θα την πουν επι­στή­μη. Την επι­στή­μη μην τη χαρα­μί­σεις. Κρά­τη­σέ την ζωντα­νή μες στην καρ­διά σου. Η καρ­διά σου είναι η τρο­φός της. Αυτή θα ζεστά­νει και τις καρ­διές των άλλων ανθρώ­πων. Δια­φο­ρε­τι­κά η αξία της θα χαθεί και τότε ελπί­δα καμιά.

Εισα­γω­γι­κά

Στη φύση διε­ξά­γε­ται ένας διαρ­κής πόλε­μος μετα­ξύ των μικρο­σκο­πι­κών κατοί­κων του πλα­νή­τη μας, που ονο­μά­ζου­με μικρο­ορ­γα­νι­σμούς ή μικρό­βια. (βακτή­ρια, μύκη­τες, ιοί, πρω­τό­ζωα, κ.α.)
Αν και οι δια­φο­ρές της κοι­νω­νί­ας των μικρο­βί­ων με εκεί­νη των ανθρώ­πων είναι τερά­στιες, υπάρ­χει μια ομοιό­τη­τα μετα­ξύ τους που εκπλήσσει.
Στην κοι­νω­νία των μικρο­βί­ων ένα ποσο­στό 5–10% είναι παθο­γό­να. Είναι αυτά που με ή όχι ενδιά­με­σο ξενι­στή, προ­κα­λούν τις ασθέ­νειες, τις σήψεις και τους θανά­τους σε φυτά, ζώα και ανθρώ­πους. Ένα αντί­στοι­χο ποσο­στό 5–10% είναι οι ωφέ­λι­μοι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί. Είναι εκεί­νοι που επι­τε­λούν ένα πλού­σιο έργο, με την εξυ­γί­αν­ση της φύσης από τις επι­βα­ρύν­σεις που δέχε­ται και συντε­λούν τα μέγι­στα, στην υγιει­νή δια­βί­ω­ση των έμβιων όντων του πλα­νή­τη μας.

Οι υπό­λοι­ποι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί σε ποσο­στό 80–90%, είναι και­ρο­σκό­ποι, που στην τελι­κή έκβα­ση ενός συνε­χή αγώ­να που διε­ξά­γε­ται μετα­ξύ των ωφέ­λι­μων και των παθο­γό­νων «συνα­δέλ­φων» τους, πηγαί­νουν με το μέρος του νικητή.

Σας θυμί­ζει κάτι ο χαρα­κτή­ρας αυτών των μικρο­σκο­πι­κών όντων, με όλα όσα συμ­βαί­νουν στις ανθρώ­πι­νες κοινωνίες;
Αρκε­τά ίσως, αν ανα­λο­γι­στεί κάποιος τις τοξί­νες που συσ­σω­ρεύ­ουν και μετα­δί­δουν κάποιοι άνθρω­ποι με τη «δρά­ση» τους στην κοι­νω­νία ή αντί­θε­τα, την ωφέ­λεια που προ­σφέ­ρουν κάποιοι άλλοι στους συναν­θρώ­πους τους, με μια αλλη­λέγ­γυα και ανι­διο­τε­λή συμπεριφορά.Όσο για τους και­ρο­σκό­πους, ποτέ δεν είναι στα­θε­ροί. Πήγαι­ναν και πηγαί­νουν πάντα όπου φυσά ο άνε­μος και είναι αμέ­τρη­τοι. Απλά, τα ποσο­στά στις κατη­γο­ρί­ες των δυο κοι­νω­νιών που ανα­φέρ­θη­καν, αλλά­ζουν. Πάμε παρακάτω.

Δε σας βάζει αγα­πη­μέ­να μου συντρό­φια (Βαριά κου­βέ­ντα. Φίλοι, καλύ­τε­ρα) σε κάποια υπο­ψία η ονο­μα­σία του κορονοϊού;

Γραμ­μα­το­λο­γι­κά μπο­ρού­με να ανα­λύ­σου­με τη λέξη και να τη δια­χω­ρί­σου­με σε τρία μέρη. (ρίζες) Κορ- (από το κορώ­να), ‑ονο- (γαϊ­δού­ρι ή υπο­ζύ­γιο ως πιο κόσμια λέξη) και ‑ιός (εδώ κυριο­λε­κτού­με, ‑ιός=ιός).

Φτά­νο­ντας την ανά­λυ­ση ως τα άδυ­τα της ελλη­νι­κής γραμ­μα­τεί­ας, δια­κρί­νου­με την ταξι­κή σημα­σία που υπο­κρύ­πτει η λέξη κορο­νο­ϊ­ός (εδώ επι­βε­βαιώ­νε­ται η αξία της ελλη­νι­κής γλώσ­σας ως γεν­νή­το­ρα άλλων ευρω­παϊ­κών γλωσ­σών και δη των αγγλο­σα­ξο­νι­κών, (Αχ! Μακά­ριε Ζολώ­τα πόσο δίκιο είχες τότε που..…) η οποία μιλά πεντα­κά­θα­ρα για την Τάξη, αν και είναι Συνο­μο­τα­ξία ολό­κλη­ρη (gang για όσους το προ­τι­μούν) του 2–5%, που κατέ­χει το 90–95% του παγκό­σμιου πλού­του (κι εδώ η γλώσ­σα μας λέει «τα σύκα-σύκα»… με τη λαϊ­κή φρά­ση –να ’σαι καλά Κου­τσού­μπα που με βοη­θάς για δεύ­τε­ρη φορά– «έχει μπάρ­μπα στην κορώ­να», που σημαί­νει στην εξου­σία, οικο­νο­μι­κή προφανώς).

Προ­χω­ρώ­ντας την ανά­λυ­σή μας στη δεύ­τε­ρη ρίζα, ‑ονο‑, απο­κα­λύ­πτε­ται το θύμα (καλυμ­μέ­νο κρυ­πτο­γρα­φι­κά) που παρά­γει τον πλού­το, τον οποίο οικειο­ποιού­νται τα αρπα­κτι­κά του 2–5% και δεν είναι άλλο από το υπο­ζύ­γιο, τους εργα­ζό­με­νους ντε! του χεριού και του πνεύ­μα­τος, για να θυμη­θού­με λίγο και τον αεί­μνη­στο Κύρκο.

Ο ποι­η­τής μας από τη Βάρ­να, ο αιώ­νιος έφη­βος Κώστας Βάρ­να­λης εννοώ, είχε γρά­ψει ένα υπέ­ρο­χο ποί­η­μα για την περί­στα­ση, που μας τρα­γού­δη­σε με την απα­ρά­μιλ­λη φωνή του ο αξέ­χα­στος Νίκος Ξυλού­ρης. Σε μας απο­μέ­νει η υπο­χρέ­ω­ση να πραγ­μα­το­ποι­ή­σου­με την προ­τρο­πή του ποι­η­τή για το κυρ-Μέντιο και τον ξεση­κω­μό που μέλ­λε­ται να κάνει, όταν κάπο­τε ξυπνή­σει, αν και οι τελευ­ταί­ες πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις στον κόσμο και στη χώρα μας που ενδια­φέ­ρει ιδιαί­τε­ρα, δεν αφή­νουν πολ­λές καί­ριες ελπί­δες στον και­ρό μας.

Για τον ιό τώρα, δε χρειά­ζε­ται να πού­με και πολ­λά. Τα λέει μόνος του. Με τόσο χαλα­σμό που προ­κά­λε­σε στον γαλά­ζιο πλα­νή­τη μας, τον έμα­θε και η κου­τσή Μαρία. (με συγ­χω­ρείς βρε Μαρία) Εκεί­νο μόνο που δεν έμα­θε όχι μόνο η Μαρία, αλλά και οι σοφοί από­γο­νοι του Homo Sapiens, είναι η κοι­νή κατα­γω­γή του είδους μας και των ιών, που ακρο­βα­τεί στο δίπο­λο «ο θάνα­τός σου, η ζωή μου».

Άσπονδοι εχθροί

Οι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί ανή­κουν σε ομά­δες (βακτή­ρια κτλ.) Το καθε­στώς στις κοι­νω­νί­ες τους είναι λαο­κρα­τία! (συμ­φω­νείς συν…φίλε Κου­τσού­μπα;) ’πα να πει ισο­νο­μία. Δεν υπάρ­χουν φύλαρ­χοι, ούτε άλλου είδους ηγέ­τες, ούτε και εκμε­ταλ­λευ­τές της εργα­σί­ας τους. Ο καθέ­νας ξέρει πολύ καλά τη δου­λειά του και την κάνει χωρίς να δημιουρ­γεί πρό­βλη­μα στο διπλα­νό του.
Κάθε μια ομά­δα έχει τα δικά της χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Οι ιοί π.χ. περιέ­χουν γενε­τι­κό υλι­κό, αλλά δε μπο­ρούν να ανα­πα­ρα­χθούν μόνοι τους, παρά μέσα στον οργα­νι­σμό άγριων ζώων, (βάλε και τους «απο­λί­τι­στους») που στην πλειο­ψη­φία τους κατοι­κούν σε παρ­θέ­να δάση και είναι οι ξενι­στές τους, χωρίς να τους προ­κα­λούν ασθένειες.
Από την επο­χή που ο άνθρω­πος εγκα­τέ­λει­ψε τον πλά­νη­τα βίο και είπε να νοι­κο­κυ­ρευ­τεί, ξεκί­νη­σε ν’ αρμέ­γει τη μεγά­λη αγε­λά­δα που λέγε­ται φύση. Τότε άρχι­σε να κατα­στρέ­φει τα δάση και να δημιουρ­γεί καλ­λιερ­γή­σι­μη γη. Το μυα­λό του τώρα δού­λευε στο να κερ­δί­ζει διαρ­κώς περισσότερα.

Ανα­κά­λυ­ψε το λοι­πόν, ότι τα προ­ϊ­ό­ντα που παρή­γα­γε είχαν ανταλ­λα­κτι­κή αξία κι έτσι δε χρεια­ζό­ταν να ασχο­λεί­ται με χίλια δυο πράγ­μα­τα όπως πρώ­τα, ούτε να μετρά ατέ­λειω­τα χιλιό­με­τρα, πέρα από το να προ­σπα­θεί ν’αυξήσει την παρα­γω­γή του.

Για να μην τον αδι­κού­με όμως, κατα­λο­γί­ζου­με στα θετι­κά του, την εφαρ­μο­γή της κυκλι­κής οικο­νο­μί­ας, δηλα­δή την προ­σθή­κη της κοπριάς από τα ζώα του και όλων των  υπο­λειμ­μά­των από τα λαχα­νι­κά που καλ­λιερ­γού­σε, στα χωρά­φια του, βελ­τιώ­νο­ντας την ποσό­τη­τα και την ποιό­τη­τα των προ­ϊ­ό­ντων του.

Πέρα­σαν μερι­κές χιλιά­δες χρό­νια και έγι­νε πιο άνε­τη η ζωή για τον άνθρω­πο. Όμως  η απο­δά­σω­ση που ξεκί­νη­σε, συνε­χί­στη­κε με μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση, όταν άρχι­σε ν’αναζητά νέες ύλες, για να τις χρη­σι­μο­ποι­ή­σει στη δημιουρ­γία νέων προ­ϊ­ό­ντων και νέου πλούτου.
Η αποι­κιο­κρα­τία όπως ονο­μά­στη­κε η κατά­κτη­ση άγνω­στων, παρ­θέ­νων μέχρι τότε τόπων, για να εξα­σφα­λί­ζουν τις πρώ­τες ύλες που έκρυ­βε η γη τους, απα­ραί­τη­τες για τη βιο­μη­χα­νία τους, που είχε στο μετα­ξύ ανα­πτυ­χθεί, κατά­στρε­ψε τους βιό­το­πους,  ένα ζωτι­κό χώρο που κατοι­κού­σαν σε αρμο­νία οι ιοί και αρκε­τά άλλα μικρό­βια με τους ξενι­στές τους. Και οι γηγε­νείς; Δια­θέ­σι­μο είδος προς ανάλωση.
Όμως η βιο­μη­χα­νία είναι ένας αδη­φά­γος οργα­νι­σμός, που εκτός από προ­ϊ­ό­ντα και πλού­το, παρά­γει συνε­χώς λύμα­τα και από­βλη­τα που απε­λευ­θε­ρώ­νει σε απο­δέ­κτες, χωρίς κανέ­να έλεγ­χο  (συνή­θως βόθρους, υδρο­φο­ρείς, λίμνες και ποτάμια).

Η βου­βω­νι­κή πανώ­λη, η ασια­τι­κή γρί­πη και τόσες άλλες αρρώ­στιες δεν τις έστει­λε ο πανά­γα­θος θεού­λης (προ­σω­πι­κά τον έχω στη συνεί­δη­σή μου πολύ πιο έξυ­πνο, δυνα­μι­κό και ανθρώ­πι­νο, όπως θα κατα­λά­βα­τε στην αρχή του κει­μέ­νου), αλλά οι βιο­μή­χα­νοι του πλού­του, οι οποί­οι φρό­ντι­ζαν για να εξα­σφα­λί­σουν εργα­τι­κό δυνα­μι­κό και σίγου­ρα κέρ­δη, να χτί­ζουν τα εργο­στά­σιά τους σε υπο­βαθ­μι­σμέ­νες εργα­τι­κές γειτονιές.
Το χτί­σι­μο των εργα­τι­κών κατοι­κιών, ανα­λάμ­βα­νε μια άλλη παρα­σι­τι­κή κάστα οι εργο­λά­βοι, που εκτός από τα εργο­στά­σια έχτι­ζε και τα εργα­τό­σπι­τα, τα οποία που­λού­σε πανά­κρι­βα, αν και το καθέ­να τους χωρού­σε αρκε­τές πολύ­τε­κνες (για την ανά­γκη πολ­λών εργα­τι­κών χεριών) οικο­γέ­νειες. Οι εργά­τες ως «είδος» ήταν για τους βιο­μή­χα­νους πλή­ρως ανα­λώ­σι­μοι. (βλ. ιστο­ρία ανά­πτυ­ξης του Λονδίνου)

Φυσι­κό ήταν να έλθει από τη φύση η εκδί­κη­ση για τον βια­σμό της. Μόνο που το ανο­σιούρ­γη­μα το πλή­ρω­σαν εκα­τομ­μύ­ρια θύμα­τα, που δεν ήταν άλλοι από τους κολα­σμέ­νους της γης.

Οι ιοί βρή­καν τότε την ευκαι­ρία και «μετα­νά­στευ­σαν» από τα άγρια ζώα και τις «απο­λί­τι­στες» φυλές, που ήταν οι ξενι­στές των ιών, στους «πολι­τι­σμέ­νους» ανθρώ­πους. Από ακίν­δυ­νοι που ήταν μέχρι τότε για τους ξενι­στές τους, μετα­τρά­πη­καν σε παθο­γό­νους και φονι­κούς, για τους αδύ­να­μους ανθρώ­πι­νους οργα­νι­σμούς, άρα και για τον στρα­τό των εργα­τών που υπη­ρε­τού­σε τους βιομήχανους.

Ο ανθρώ­πι­νος οργα­νι­σμός είναι αδύ­να­μος, για­τί ο άνθρω­πος σαν είδος είναι μονα­δι­κός. Ενώ το προσ­δό­κι­μο της ζωής των μικρο­βί­ων διαρ­κεί μέχρι και μερι­κά λεπτά της ώρας, ένα χαρα­κτη­ρι­στι­κό που τους δίνει μεγά­λη δυνα­τό­τη­τα προ­σαρ­μο­γής σε μετα­βαλ­λό­με­νες περι­βαλ­λο­ντι­κές συν­θή­κες, ο άνθρω­πος με προσ­δό­κι­μο ζωής\περισσότερο από 70 έτη, προ­σαρ­μό­ζε­ται με μεγά­λη δυσκο­λία στις από­το­μες αλλα­γές του περιβάλλοντος.

Αυτό απο­τε­λεί την αιτία, που οι πέντε ανθρώ­πι­νες φυλές, εξα­κο­λου­θούν να παρα­μέ­νουν πέντε και μονα­δι­κές, ενώ όλοι οι υπό­λοι­ποι έμβιοι οργα­νι­σμοί (φυτά, ζώα, μικρό­βια), ανά­λο­γα με το περι­βάλ­λον που ζουν, δημιουρ­γούν νέα είδη σε πολύ μεγά­λο αριθ­μό, όπο­τε το καλέ­σει η ανάγκη.
Έχει παρα­τη­ρη­θεί δηλα­δή, πως όσο το προσ­δό­κι­μο ζωής μικραί­νει, ο οργα­νι­σμός προ­σαρ­μό­ζε­ται ευκο­λό­τε­ρα στις αλλα­γές του περι­βάλ­λο­ντος, για λόγους επι­βί­ω­σης και για την ανά­γκη διαιώ­νι­σης με τη δημιουρ­γία απο­γό­νων. Τσακ-μπαμ δηλαδή.

Όμως υπάρ­χει και ένας άλλος σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας. Το προ­λε­τα­ριά­το των πόλε­ων δεν είχε καλή υγεία, για­τί ήταν διπλά εκτε­θει­μέ­νο στις πηγές μόλυν­σης, τόσο από  αδυ­να­μία καλής δια­τρο­φής, όσο και από αδυ­να­μία πρό­σβα­σης στις υπη­ρε­σί­ες υγείας.
Κάτι αντί­στοι­χο συνέ­βαι­νε με το στρα­τό των εργα­τών που δού­λευαν αστα­μά­τη­τα στις φάμπρι­κες, φυτεί­ες και ορυ­χεία, ιδιαί­τε­ρα σε χώρες που έχουν πολι­τι­κή αστά­θεια, κλι­μα­τι­κή κρί­ση, εισα­γό­με­νους πολέ­μους και οικο­νο­μι­κές κυρώσεις.

Για όλα τού­τα φρο­ντί­ζουν και σήμε­ρα, ο θεί­ος Ντό­ναλντ (Ντίσ­νεϊ μην ανη­συ­χείς εκεί που είσαι. Βρέ­θη­κε η προ­σο­μοί­ω­ση της πάπιας σου) και ο σοφός Volfgang (αγέ­λη λύκων, ‑αν μετα­φρά­ζω σωστά- ή πιο ήπια: εγκέ­φα­λος του σύγ­χρο­νου γερ­μα­νι­κού οικο­νο­μι­κού imperium) και τα τσι­ρά­κια τους).

Περί ενέργειας

Τα κύτ­τα­ρα του ανθρώ­πι­νου οργα­νι­σμού που προ­σβάλ­λο­νται από τον ιό, γίνο­νται άμι­σθοι υπη­ρέ­τες του, για­τί περ­νούν στον έλεγ­χο των γενε­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών του ιού. Όταν δηλα­δή οι ιοί εισβάλ­λουν στον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό, ανα­γκά­ζουν τον άνθρω­πο ως υπη­ρε­τι­κό προ­σω­πι­κό, να παρά­γει υλι­κά όπως πρω­τεϊ­νες, ώστε να μπο­ρέ­σουν να δομή­σουν και να συντη­ρή­σουν το σώμα τους οι ιοί, για όσο διά­στη­μα επι­βιώ­σει ο νέος τους ξενι­στής. Εκτός αν τη γλυ­τώ­σει και απο­κτή­σει ανοσία.
Ένας οργα­νι­σμός είναι ζωντα­νός μόνο όταν λει­τουρ­γεί. Για τη λει­τουρ­γία τους οι οργα­νι­σμοί χρειά­ζο­νται ενέρ­γεια, που την παίρ­νουν από διά­φο­ρες ζωτι­κές πηγές, όπως το ηλια­κό φως με τη δια­δι­κα­σία της φωτο­σύν­θε­σης, το νερό, τους φυτι­κούς ή τους ζωϊ­κούς οργα­νι­σμούς, κ.α. πηγές.
Φωτο­σύν­θε­ση είναι η δια­δι­κα­σία θρέ­ψης που έχει ανά­γκη το φυτό για τις ανά­γκες του. Η λάσπη που χρη­σι­μο­ποιεί το φυτό για να παρά­γει τα σάκ­χα­ρα που χρειά­ζε­ται, είναι το διο­ξεί­διο του άνθρα­κα (CO2)  και το νερό (Η2Ο), που δεσμεύ­ο­νται με τη βοή­θεια από το ηλια­κο φως και τη συνέρ­γεια της χλω­ρο­φύλ­λης (της πρά­σι­νης ουσί­ας των φύλ­λων του). Με τη δια­δι­κα­σία αυτή παρά­γε­ται και το πολύ­τι­μο για τους ζωϊ­κούς οργα­νι­σμούς οξυγόνο.
Τα μονο­κύτ­τα­ρα φωτο­συν­θε­τι­κά βακτή­ρια (αρχαϊ­κά φυτά!) που κατόρ­θω­σαν να δεσμεύ­σουν κάποια μόρια χλω­ρο­φύλ­λης, δημιούρ­γη­σαν το σάκ­χα­ρο της γλυ­κό­ζης που τους έδω­σε την απα­ραί­τη­τη ενέρ­γεια, για την εξα­σφά­λι­ση της δομής του κυτ­τά­ρου τους. Με τα περιτ­τώ­μα­τά τους οι αμέ­τρη­τοι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί σε βάθος χρό­νου δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ετών, δημιούρ­γη­σαν τον στε­ρεό φλοιό της γης, στον οποίο ανα­πτύ­χθη­κε η φυτι­κή ζωή, που έκα­νε δυνα­τή την εμφά­νι­ση και εξέ­λι­ξη του ζωϊ­κού βασιλείου.

Οι ζωϊ­κοί οργα­νι­σμοί για να δημιουρ­γή­σουν με τη σει­ρά τους τις δικές τους δομές, κατα­να­λώ­νουν αντί­στοι­χα άλλες νέες φυτι­κές και ζωϊ­κές δομές.

Επο­μέ­νως για να υπάρ­ξει ζωή, χρειά­ζε­ται ενέρ­γεια, γεγο­νός αναμ­φι­σβή­τη­το μια και είναι μέγε­θος μετρή­σι­μο. Η σκέ­ψη, το βάδι­σμα, οι έρι­δες, η άσκη­ση, η ζήλια ή ο έρω­τας και άλλες αμέ­τρη­τες ανθρώ­πι­νες δρα­στη­ριό­τη­τες και συναι­σθή­μα­τα κατα­να­λώ­νουν ενέρ­γεια απ’αυτή που έχει αποθηκευτεί.

Αυτό είναι ΖΩΗ

Όταν η δια­δι­κα­σία ανα­δό­μη­σης και απο­σύν­θε­σης παύ­σει εξ αιτί­ας της γήραν­σης ή μιας αθε­ρά­πευ­της ασθέ­νειας του οργα­νι­σμού, τα «υλι­κά» (σώμα) επι­στρέ­φουν στο έδα­φος και απο­δο­μού­νται από τους μικρο­ορ­γα­νι­σμούς που το κατοικούν.
Αν τα οργα­νι­κά απορ­ρίμ­μα­τα που επι­στρέ­φουν στο έδα­φος σαπί­σουν, από τα βακτη­ρί­δια που το κατοι­κούν, τα απορ­ρίμ­μα­τα αυτά χάνουν την ενέρ­γεια που περιείχαν.
Αντί­θε­τα αν εμπο­δί­σου­με τη σήψη των οργα­νι­κών απορ­ριμ­μά­των, όπως θα δού­με παρα­κά­τω, εμπλου­τί­ζουν με πρό­σθε­τη ενέρ­γεια τη ζωή στο έδαφος.

Οι ρυπαντές

Ενώ στη μορια­κή του μορ­φή το οξυ­γό­νο (Ο2) είναι πολύ­τι­μο, για την πανί­δα του πλα­νή­τη μας, άρα και για τον άνθρω­πο, όταν γίνε­ται ενερ­γό (Ο) με την προ­σθή­κη ηλε­κτρο­νί­ων σε χημι­κές αντι­δρά­σεις που παρά­γο­νται με άλλα χημι­κά στοι­χεία, δημιουρ­γεί­ται ένα τερά­στιο περι­βαλ­λο­ντι­κό πρό­βλη­μα, με την οξεί­δω­ση την οποία προκαλεί.

Η επο­χή μας χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από τις ραγδαί­ες περι­βαλ­λο­ντι­κές αλλα­γές, οι οποί­ες οδή­γη­σαν στην περι­βαλ­λο­ντι­κή κρί­ση και απει­λούν το μέλ­λον του πλα­νή­τη μας.
Δεν υπάρ­χει πλά­σμα στον πλα­νή­τη που να βρω­μί­ζει και κατα­στρέ­φει με τόσο μεγά­λη ευκο­λία και μαζί αδια­φο­ρία, το περι­βάλ­λον (έδα­φος, νερό, αέρα) και τον τόπο που κατοι­κεί, με τις ουσί­ες που χρη­σι­μο­ποιεί και τα απορ­ρίμ­μα­τα που παρά­γει (και δια­χει­ρί­ζε­ται με τον χει­ρό­τε­ρο τρό­πο), όσο ο άνθρωπος.

Η βάση για κάθε μορ­φή της ζωής του ανθρώ­που, είναι το ΕΔΑΦΟΣ, το οποίο εκτός από την στή­ρι­ξη των φυτών απο­τε­λεί και το πεπτι­κό τους σύστημα.
Οι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί που το κατοι­κούν, μετα­τρέ­πουν τις νεκρές ουσί­ες μετά που θα κατα­λή­ξουν σ’αυτό σε ΧΟΥΜΟ,  ώστε να γίνουν δια­θέ­σι­μες για ένα νέο ΚΥΚΛΟ ΖΩΗΣ.
Επο­μέ­νως ο χού­μος δημιουρ­γεί­ται με τη δια­δι­κα­σία μιας μικρο­βια­κής και βιο­χη­μι­κής απο­σύν­θε­σης των απο­νε­κρω­μέ­νων φυτι­κών και ζωϊ­κών ουσιών, που κατα­λή­γουν στο έδα­φος. Είναι οργα­νι­κή ουσία πλού­σια σε θρε­πτι­κά συστα­τι­κά, που δίνει καλή και εγγυ­η­μέ­νη σοδειά.

Σήμε­ρα με τις άστο­χες επεμ­βά­σεις του ανθρώ­που, το έδα­φος νοσεί. Και όταν το έδα­φος νοσεί, νοσούν και οι ίδιοι οι άνθρω­ποι που ζουν σ’αυτό και κατα­να­λώ­νουν τα προ­ϊ­ό­ντα του.
Με την ανά­πτυ­ξη της βιο­μη­χα­νί­ας δημιουρ­γή­θη­καν νέες ανά­γκες ενέρ­γειας, για τη δημιουρ­γία νέων προ­ϊ­ό­ντων, ώστε να διευ­κο­λύ­νουν τη ζωή του ανθρώ­που, αν και αρκε­τά από τα προ­ϊ­ό­ντα που παρά­γει δεν είναι απα­ραί­τη­τα, αλλά ικα­νο­ποιούν τον στό­χο του, που δεν είναι άλλος από ένα διαρ­κώς αυξα­νό­με­νο οικο­νο­μι­κό όφελος.
Η βιο­μη­χα­νία με τα συνε­χώς παρα­γό­με­να τοξι­κά απορ­ρίμ­μα­τα απο­τε­λεί, όπως πιο πάνω εκθέ­σα­με ισχυ­ρό ρυπα­ντή, με απο­τέ­λε­σμα την εμφά­νι­ση πολ­λών ασθε­νειών, που για τους μακρι­νούς προ­γό­νους μας ήταν άγνωστες.

Το πετρέ­λαιο, το φυσι­κό αέριο και οι γαιάν­θρα­κες, χρειά­στη­καν πάνω από 100 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια για να δημιουρ­γη­θούν από ισχυ­ρές γεω­λο­γι­κές ανα­κα­τα­τά­ξεις που έγι­ναν, ενώ εμείς σε διά­στη­μα 3–4 αιώ­νων τα χρη­σι­μο­ποι­ή­σα­με για μια συνε­χή παρα­γω­γή ενέρ­γειας (λει­τουρ­γία μηχα­νών και μέσων μετα­φο­ράς). Τα παρα­προ­ϊ­ό­ντα της ενέρ­γειας που ξοδεύ­ε­ται απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται στην ατμό­σφαι­ρα και δημιουρ­γούν το φαι­νό­με­νο των αυξη­μέ­νων θερ­μο­κρα­σιών που ονο­μά­στη­κε «φαι­νό­με­νο του θερμοκηπίου».
Τα αγρο­χη­μι­κά επί­σης που παρά­γει η βιο­μη­χα­νία ως υπο­προ­ϊ­ό­ντα πετρο­χη­μι­κών και τα χρη­σι­μο­ποιεί ο άνθρω­πος, για τη θρέ­ψη φυτών και ζώων και για την προ­στα­σία τους από τις ασθέ­νειες, είναι πολύ δυνα­τοί οξει­δω­τι­κοί παρά­γο­ντες και όταν έλθουν σ’επαφή με άλλες ουσί­ες τις οξει­δώ­νουν. Επι­πλέ­ον δημιουρ­γούν υπερ­τρο­φι­σμό νεκρώ­νο­ντας θαλάσ­σιες αλιευ­τι­κές περιο­χές και λίμνες. Αν και οι ωκε­α­νοί έχουν μετα­βλη­θεί από τον άνθρω­πο σε υπό­νο­μους, οι αλιευ­τι­κοί στό­λοι συνε­χί­ζουν να κερ­δο­φο­ρούν ασύ­στο­λα, ενώ οι παρά­κτιοι ψαρά­δες υποφέρουν.

Ένας άλλος παρά­γο­ντας που επι­δει­νώ­νει τη μόλυν­ση του εδά­φους, είναι η ιδιό­τη­τα του νερού να μετα­βι­βά­ζει ή να μιμεί­ται «πλη­ρο­φο­ρί­ες». Το νερό της βρο­χής περ­νώ­ντας μέσα από μολυ­σμέ­να υλι­κά, ή από υδρο­φο­ρείς που μολύ­νο­νται με ανε­ξέ­λεγ­κτα απορ­ρίμ­μα­τα, προ­σλαμ­βά­νουν παρό­μοιες ιδιό­τη­τες, που τις μετα­βι­βά­ζουν σε κάθε ουσία με την οποία θα έλθουν σ’επαφή.
Τα νερά της βρο­χής όταν θα μολυν­θούν, με τη μίμη­ση ή την μετα­βί­βα­ση των πλη­ρο­φο­ριών, θα κάνουν τα εδά­φη και τα υπό­γεια ύδα­τα απ’όπου περ­νούν, πολύ επι­κίν­δυ­να για την υγεία.
Τα ηλε­κτρι­κά πεδία υψη­λής έντα­σης, ο στα­τι­κός ηλε­κτρι­σμός, οι υπε­ριώ­δεις και οι υπέ­ρυ­θρες ακτί­νες, έχουν ιδιό­τη­τες, που μπο­ρούν να καθα­ρί­σουν το νερό, ιδιαί­τε­ρα όταν εξα­τμι­στεί. (με τη μορ­φή ατμού)

Την ίδια όμως δυνα­τό­τη­τα έχουν και οι ωφέ­λι­μοι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί που υπάρ­χουν στο έδα­φος, δημιουρ­γώ­ντας αντιο­ξεί­δω­ση, καθα­ρί­ζο­ντας όχι μόνο το νερό αλλά και το έδαφος.

Εκτός απο το διο­ξεί­διο του άνθρα­κα που δημιουρ­γεί­ται με τις ανθρω­πο­γε­νείς δρα­στη­ριό­τη­τες που ήδη ανα­φέρ­θη­καν, ένα άλλο αέριο που δημιουρ­γεί­ται με την εντα­τι­κή κτη­νο­τρο­φία ή οποία μετα­βάλ­λει τα ζώα σε κρε­α­το­μη­χα­νές, είναι το μεθά­νιο. Το αέριο αυτό παρά­γε­ται από τα ζώα, είδι­κό­τε­ρα τα βοοει­δή, αν και συμ­με­τέ­χουν στην παρα­γω­γή του και τα αιγο­πρό­βα­τα, οι καμή­λες, καμη­λο­παρ­δά­λεις κ.α. Τα βακτή­ρια με τα ένζυ­μα που βρί­σκο­νται στο πεπτι­κό σύστη­μα των ζώων αυτών, παρά­γουν στη διάρ­κεια της πέψης, με τη διά­σπα­ση των φυτι­κών τρο­φών, το μεθά­νιο το οποίο εξέρ­χε­ται με το ρέψι­μο (50%) και με την κοπριά των ζώων (50%).

Το μεθά­νιο παρά­γε­ται και στους ορυ­ζώ­νες κατά τη διαρ­κεια της παρα­γω­γής του ρυζιού, αλλά και στα ορυ­χεία από την εξα­γω­γή και την επε­ξερ­γα­σία των ορυκτών.
Το αέριο αυτό είναι πιο επι­κίν­δυ­νο από το διο­ξεί­διο του άνθρα­κα. Παγι­δεύ­ει τη θερ­μό­τη­τα 28 φορές περισ­σό­τε­ρο απο το διο­ξεί­διο του άνθρακα.

Μιά ισορ­ρο­πη­μέ­νη και υγιει­νό­τε­ρη δια­τρο­φή του ανθρώ­που (λιγό­τε­ρο κρέ­ας) και με και­νο­τό­μα βλά­στη­ση (φύκια) σε συν­δυα­σμό με τη μελάσ­σα για τη δια­τρο­φή των αγρο­τι­κών ζώων, περιο­ρί­ζει σημα­ντι­κά την παρα­γω­γή μεθα­νί­ου, με τη δια­κο­πή της δρά­σης των ενζύ­μων στο έντε­ρο των ζώων.

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Σε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα τα θρεπτικά στοιχεία ανακυκλώνονται συνεχώςΕ.Μ. |Ενεργοί Μικροοργανισμοί|

 Από τους ωφέ­λι­μους μικρο­ορ­γα­νι­σμούς (ΕΜ) που υπάρ­χουν στη φύση, έχουν απο­μο­νω­θεί σήμε­ρα από την επι­στή­μη και υπάρ­χουν σε πυκνό συμπύ­κνω­μα 80 δια­φο­ρε­τι­κών αερό­βιων αζω­το­βα­κτη­ρί­ων και ανα­ε­ρό­βιων φωτο­συν­θε­τι­κών βακτη­ρί­ων, που ανή­κουν σε δέκα δια­φο­ρε­τι­κά είδη και δεσμεύ­ουν το άζω­το. Παρά την ασυμ­βα­τό­τη­τα (σαν πρώ­τη σκέ­ψη) που υπάρ­χει μετα­ξύ τους, συνυ­πάρ­χουν ειρηνικά.

Ο άνθρω­πος ως οπα­δός της υπερ­βο­λής, έχει συν­δέ­σει την καθα­ρό­τη­τα με την πλή­ρη εξα­φά­νι­ση των βλα­βε­ρών μικρο­βί­ων. Σ’αυτή την αντί­λη­ψη έχει βρει «συμ­μά­χους» τις εται­ρεί­ες παρα­γω­γής πλη­θώ­ρας σκευα­σμά­των και υλι­κών, όπως απο­λυ­μα­ντι­κά, εμβό­λια, φάρ­μα­κα, γάντια, μάσκες, αγρο­χη­μι­κά κ.α., ενώ η φύση με τη σοφία που τη δια­κρί­νει θεω­ρεί καθα­ριό­τη­τα μια ισορ­ρο­πη­μέ­νη ανα­λο­γία μικρο­ορ­γα­νι­σμών, ωφέ­λι­μων και παθο­γό­νων. Άλλω­στε η χορή­γη­ση στον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό εμβο­λί­ων, δηλα­δή ένα τύπο μικρο­βί­ων, απο­σκο­πεί στη δημιουρ­γία αντι­σω­μά­των, ή όπως δια­φο­ρε­τι­κά λέμε την ενί­σχυ­ση του ανο­σο­ποι­η­τι­κού μας συστή­μα­τος, για την αντι­με­τώ­πι­ση των παθο­γό­νων μικρο­βί­ων, στην περί­πτω­ση προ­σβο­λής από αυτά.

Επο­μέ­νως η υπερ­βο­λι­κή απο­λύ­μαν­ση π.χ. των χεριών μας με απο­λυ­μα­ντι­κά, δε σημαί­νει ότι εξα­σφα­λί­ζου­με ανο­σία, ούτε η ανε­ξέ­λεγ­κτη λήψη αντι­βιο­τι­κών με τα πρώ­τα συμ­πτώ­μα­τα πυρε­τού ή βήχα είναι απα­ραί­τη­τη, αφού είναι γνω­στό πως οι μικρο­σκο­πι­κοί πρό­γο­νοί μας με το πρώ­το δυνα­τό στρί­μωγ­μα και για λόγους όπως είναι εύλο­γο επι­βί­ω­σής τους, δημιουρ­γούν νέες πιο επι­θε­τι­κές φυλε­τι­κές ή μεταλ­λαγ­μέ­νες μορφές.

Το ίδιο συμ­βαί­νει και στον αγρο­τι­κό χώρο  στις καλ­λιέρ­γειες και στις εκτρο­φές ζώων, που παρά­γει ο αγρό­της για δια­τρο­φή και εισό­δη­μα, με τα παθο­γό­να και τα έντο­μα, να στή­νουν χορό εξα­σφα­λί­ζο­ντας το φαγη­τό τους… ανέξοδα.

Ας πάρου­με όμως το νήμα από την αρχή…

                                                         (Συνε­χί­ζε­ται)


 

Κώστας Ζαχ. Στεφανάκης ℹ️  Ο Κώστας Ζαχ. Στε­φα­νά­κης είναι γεω­πό­νος, πτυ­χιού­χος του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης.
Εργά­στη­κε με την ιδιό­τη­τα του γεω­πό­νου σε εται­ρί­ες αγρο­χη­μι­κών (ΒΙΟΦΑΡΜ) και πλα­στι­κών στη γεωρ­γία (ΕΒΕΠΥ) στην Ελλά­δα και στο εξωτερικό.
Υπη­ρέ­τη­σε στο Υπουρ­γείο Γεωρ­γί­ας στην επαρ­χία ως γεω­πό­νος γεωρ­γι­κών εφαρ­μο­γών και στην κεντρι­κή του υπη­ρε­σία (τμή­μα δεντροκηπευτικής).

🔹 Με τα μανι­τά­ρια, τα οποία υπήρ­ξαν η κύρια ασχο­λία του για πολ­λά χρό­νια, εργά­στη­κε στον Κανα­δά (σε παρα­γω­γι­κή μονά­δα) και στην Ελλά­δα ως μελε­τη­τής δημιουρ­γί­ας παρα­γω­γι­κών μονά­δων, παρα­γω­γός και έμπο­ρος μανιταριών.

🔹 Έχει συγ­γρά­ψει βιβλία τόσο για τα μανι­τά­ρια (5 εκδό­σεις, η 5η έκδο­ση με το γιο του, Δημή­τρη) όσο και για τρό­πους μαγει­ρέ­μα­τος των μανι­τα­ριών (μια έκδοση).
Αρθρο­γρά­φη­σε κατά και­ρούς σε περιο­δι­κά και εφη­με­ρί­δες με θέμα τα μανιτάρια.

🔹 Εργά­στη­κε ως δημιουρ­γός και ειση­γη­τής σεμι­να­ρί­ων στο Υπουρ­γείο Γεωρ­γί­ας, για γεω­πό­νους και αγρό­τες, καθώς και σε ιδιώ­τες κατό­πιν πρό­σκλη­σης ιδιω­τι­κής εται­ρί­ας μελε­τών για επεν­δύ­σεις στη γεωργία.

🔹 Παρά τη συντα­ξιο­δό­τη­σή του, εξα­κο­λου­θεί να είναι ενερ­γός στον τομέα των μανι­τα­ριών, για να μετα­δώ­σει τη γνώ­ση που κατέχει.

🔹 Είναι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ και του Συλ­λό­γου Εργα­τι­κής και Λαϊ­κής Επι­μόρ­φω­σης – Λαϊ­κού Πανε­πι­στη­μί­ου «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ».
🔹 Συμ­με­τέ­χει, επί­σης, σε ομά­δες όπως:
«Aγα­πώ τα φυτά», «Pet lovers», «Αδά­μα­στη λύκαι­να», «Ομά­δα κακτοει­δών της Κρή­της» κ.ά.

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο